1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Fiat 500e sa motorom SUS zvanično je potvrđen, na radost Italijanske Republike
Novi Fiat 500e sa motorom SUS zvanično je potvrđen, na radost Italijanske Republike
12

Novi Fiat 500e sa motorom SUS zvanično je potvrđen, na radost Italijanske Republike

2.59K
12
Podelite sa prijateljima:

Glasine da Stellantis priprema „ugljovodoničnu” verziju novog Fiata 500e pojavile su se u evropskoj poslovnoj štampi u martu ove godine, što smo mi blagovremeno preneli, a juče je ovu informaciju zvanično potvrdio šef Stellantisa Karlos Tavareš tokom sastanka u Torinu sa predstavnicima sindikata.

Postoji nekoliko preduslova za pojavu novog Fiata 500e sa motorom SUS. Prvo, stari 500, koji se proizvodi od 2007. godine, uskoro će biti eliminisan sa evropskog tržišta, jer nije u skladu sa novim pravilima o sajber bezbednosti za automobile koja stupaju na snagu u julu ove godine. Ostaje nejasno kako je Pandina (doskorašnja Panda) dobila pravo na bivstvovanje do 2030, s obzirom da su na istoj platformi.

Drugo, novi električni Fiat 500e, koji je debitovao 2020. godine, prodaje se lošije nego što je kompanija očekivala: u periodu januar-april ove godine, prema podacima analitičke agencije Dataforce, u Evropi je prodato samo 12.288 primeraka ovog modela (-29,3%). Zbog slabe potražnje za Fiatom 500e, značajan deo zaposlenih u fabrici Mirafiori, u kojoj se proizvodi električni hečbek, mora da se povremeno stavlja na zastoje, što čini sindikate veoma nervoznim.

Treće, Stellantis je pod pritiskom sadašnjeg Saveta ministara Italije, kojeg od 2022. godine vodi Đorđa Meloni. Vlasti žele da se italijanski automobili proizvode u Italiji i za to koriste prilično oštre mere podsticaja.

Korporacija Stellantis je u aprilu bila prinuđena da hitno preimenuje novopredstavljeni krosover Alfa Romeo Milano u Junior, pošto je italijanski ministar industrije Adolfo Urso rekao da se italijansko ime Milano ne može koristiti za krosover proizveden u Poljskoj – kažu da je to zakon i vlada zahteva poštovanje toga.

Ranije u maju, u luci Livorno, italijanska policija zaplenila je seriju od 134 električna Fiata Topolina proizvedenih u Maroku, pošto su njihove karoserije imale nalepnice sa italijanskom zastavom, koje bi navodno mogle da obmanu kupce da je automobil proizveden u Italiji.

Transformacija električnog Fiata 500e u blagi hibrid je dobar potez Karlosa Tavareša i trebalo bi da reši sve gore navedene probleme, ali za to treba vremena.

Fiat 500e nije prvobitno dizajniran za ugradnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem, tako da će biti potrebno izvršiti modifikacije, pa će se nova verzija pojaviti na trakama fabrike Mirafiori u prvom kvartalu 2026. godine.

Novi Fiat 500e sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem će više nego udvostručiti obim proizvodnje fabrike: očekuje se da će se ukupni tiraž novog Fiata 500 nakon lansiranja termičke verzije povećati sa 77.000 jedinica (2023. godine) do 200.000 jedinica godišnje, od čega će 75.000 biti električnih verzija.

Pored toga, najavljeno je da će Stellantis proizvoditi hibridnu verziju sledeće generacije kompaktnog krosovera Jeepa Compassa (očekuje se 2026. godine) u fabrici Melfi u južnoj Italiji, što će na kraju povećati ukupan broj vozila koje Stellantis proizvodi u Italiji sa sadašnjih 750 hiljada na milion godišnje, što je, u stvari, tražila vlada Melonijeve. I sindikati su, naravno, zadovoljni ovakvim razvojem događaja.

Još nema tehničkih detalja o ugljovodoničnoj verziji novog Fiata 500. Jasno je samo da će to biti blagi hibrid i zasnovan na relativno jednostavnom i jeftinom benzinskom motoru, jer bi ulazna cena trebalo da bude pristupačna za masu evropskih potrošača. Većina modernih električnih automobila je preskupa za prosečnog kupca i nije pogodna za svakodnevnu upotrebu iz više razloga, uključujući nerazvijenu infrastrukturu za punjenje u siromašnim regionima Italije.

U međuvremenu, stari Fiat 500 neće otići u potpunu penziju: sledećeg leta biće poslat iz poljske fabrike u Tihiju u Alžir u novu fabriku u Tafraui-Oranu, puštenu u rad krajem prošle godine, kapaciteta 90.000 automobila godišnje, i odavde će se snabdevati tržišta u razvoju. Reč je uglavnom o zemljama Afrike i Bliskog istoka.

AutoRepublika

(2592)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Korak napred, nazad dva.
Sad elektrik prepravljaju u SUS.
E, Stelantise, Stelantise…

s mile

Znali su oni to dobro, ali politika forsira EV, a nekako su došla partijska vremena, ne smeš protiv partije / politike. Što uopšte nije dobro. Elektro agenda ne staje, antiruska agenda ne staje. Preti se firmama koje posluju u rusiji. Opšta katastrofa, ali…

Matija

Stelantis se prilagodjava, danas je to masovna pojava. Politicari za sada cute a Zeleni besne od muke i traze da se cena benzina odmah udvostruci! Uzgred: politicki rejting Zelenih ubrzano opada, do sada su bili druga vodeca partija!

M M

Svaka čast za komentar.
Kao da im je Vučić CEO, a Vlada Serbije upravni odbor.
Dolazi zadnje vreme

BB

Nadam se da će nova Panda imati srpsku zastavu na sebi 😀🤣😂

Zoca

Super.Lep automobil ,red je da ide u većem tirazu.Nekada prva evropska marka Fiat,danas nije ni medju prvih 10.Pravili su solidna vozila,motorizovali istok Evrope,Poljsku ,YU ,SSSR……

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Zoca
Matija

Pametna odluka FIATa! Takodje se radujem novom SUS 500!

Malo marketinga:

– FIAT 500 je 2+2 auto, cisti lifestyle bez velike upotrebne vrednosti.
– Istu platformu trebalo bi upotrebiti za pravi mali gradski auto sa kutijastom karoserijom, cetiri komforna sedista i cetvoro vrata. To bi bila prava Panda.

Radovan

6 vrata jos bolje.

Matija

Ajde da se nadjemo na 5? 🙂

gordan

A u Kragujevcu, muk! Nevera…

Ranko

Kad sad ubace onaj „extra“ PSA motor 1.2 ima narod da se obraduje

Milan

Da je bilo bar malo pameti, od početka bi se pravio i benzinski i električni a ne sad budženje na brzinu. I panda iz Kragujevca ako ne bude imala benzinsku verziju će propasti a fabrika stajati.