1. Home
  2. Industrija
  3. Novi vlasnik imovine Mercedes-Benza u Rusiji proizvodiće automobile pod sopstvenim znakom
Novi vlasnik imovine Mercedes-Benza u Rusiji proizvodiće automobile pod sopstvenim znakom
2

Novi vlasnik imovine Mercedes-Benza u Rusiji proizvodiće automobile pod sopstvenim znakom

27.63K
2
Podelite sa prijateljima:

Nemačka kompanija je prestala da uvozi automobile u Rusku Federaciju, kao i proizvodnju automobila u fabrici u Podmoskovlju u martu 2022. godine (E Klasa, GLC, GLE i GLS).

Grupa kompanija Avtodom kupila je rusku imovinu Mercedes-Benza u aprilu prošle godine. Prema dogovoru, prodavac automobila postao je vlasnik ne samo fabrike u Jesipovu, već i zvaničnog ruskog distributera, korporativne banke i lokalne lizing filijale. Podsetimo, Mercedes ima pravo da otkupi ruska preduzeća po tržišnim cenama u narednih nekoliko godina.

Početkom ove godine postalo je poznato da novi vlasnik fabrike u Moskovskoj oblasti ove godine namerava da sastavi 30 hiljada automobila. Tada je generalni direktor Avtodoma Andrej Olhovski rekao da je prva serija kompleta za vozila stigla na proizvodno mesto krajem 2023. godine, koja je sastavljena u testnom režimu kako bi se proverio rad sistema.

Sada je RBC govorio o planovima ruskog holdinga: kako se ispostavilo, Avtodom će proizvoditi automobile pod sopstvenom markom u bivšoj fabrici Mercedes-Benza. Ime još nije otkriveno. „Danas definitivno planiramo da pokrenemo jednu marku, a dalje akcije će zavisiti od prodaje, i od iskorišćenosti kapaciteta preduzeća, i od partnera koje ćemo nastaviti da privlačimo u razvoj našeg projekta“, rekao je Andrej Olhovski.

Prema nepotvrđenim izveštajima, kineski Chery mogao bi postati partner ruske kompanije. Ranije je saopšteno da kompanija namerava da ostane u premijum segmentu, jer će samo u ovom slučaju fabrika biti profitabilna. Podsetimo, Chery sada zvanično ne proizvodi svoje automobile u fabrikama u Ruskoj Federaciji, iako je Xcite X-Cross 7 koji je danas u prodaji i silazi sa trake bivše Nissanove fabrike u Sankt Petersburgu, u stvari malo redizajniran Chery Tiggo 7 Pro.

Prema rečima generalnog direktora i suvlasnika Avtodoma, u budućnosti proizvođač planira da na tržište izbaci do osam modela (još nije sasvim jasno da li će se prodavati pod jednim novim imenom ili više njih). On je napomenuo da je trenutno u toku probna montaža automobila u fabrici u Jesipovu.

Andrej Olhovski je objasnio da će osam modela biti postepeno uključeno u tehnološki lanac. Kompanija namerava da proširi obim proizvodnje i izgradi „nove montažne prostore, nove linije za farbanje“. On je objasnio da će to biti postignuto do kraja sledeće godine. Tada će, prema planu, kapacitet proizvodnje biti utrostručen.

Spisak tekućih zadataka kompanije obuhvata tehničko ispitivanje proizvoda, dobijanje sertifikacije i druge potrebne dokumentacije. Andrej Olhovski je dodao da u bliskoj budućnosti kompanija treba da identifikuje grupu budućih prodavaca, zaključi ugovore, a takođe i dovede prodajne centre na nove standarde. Prema planovima Avtodoma, sve će to biti urađeno do kraja ove godine.

Navodi se da će Avtodom preuzeti obaveze da lokalizuje neke od komponenti svojih budućih automobila (kao deo posebnog investicionog ugovora sa Ministarstvom industrije i trgovine Ruske Federacije). Proizvođač namerava da se fokusira na elektronske komponente, kao i komponente za sisteme upravljanja. Lista uključuje delove vešanja, sisteme pasivne bezbednosti i još mnogo toga. „Kao deo odvojenih procesa, čak razvijamo i sopstvenu liniju delova za automobile“, dodao je direktor Avtodoma.

AutoRepublika

(27629)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nek se zovu Čajka 😀

Matija

Nista o buducem tehnickom i dizajnerskom konceptu nove marke.