1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Manhart MH8 5.0 V8 je ono što je BMW M8 trebalo da bude
Manhart MH8 5.0 V8 je ono što je BMW M8 trebalo da bude

Manhart MH8 5.0 V8 je ono što je BMW M8 trebalo da bude

3.54K
16
Podelite sa prijateljima:

Generacija E31 „osmice“ je jedan od najlepših modela u istoriji BMW-a; debitovala je 1989. a ukinuta je 1999. Sa komercijalne tačke gledišta, ovaj model nije bio baš uspešan – preskup, složen i ne baš brz, ali je danas jedan od najpoželjnijih automobila za BMW-ove kolekcionare.

Ukupan tiraž modela bio je 30.621 jedinica, najpopularnija (20.072 komada) bila je debitantska verzija 850i sa petolitarskim atmosferskim benzincem V12 snage 300 konjskih snaga – činio je osnovu novog Manhartovog projekta iz serije Classic Cars.

Divizija BMW M razvila je vrhunsku verziju M8 kupea generacije E31, jedini prototip je proizveden 1992. godine i bio je opremljen šestolitarskim V12 motorom od 640 KS, što je za to vreme bila previsoka cifra za klasu Gran Turismo.

Menadžment BMW-a nije dao zeleno svetlo ovom projektu; najmoćnija fabrička verzija kupea bila je 850 CSi sa 5,6-litarskim V12 motorom od 380 KS.

Specijalisti iz tjuning studija Manhart, kojima je marka BMW jedna od omiljenih, odlučili su da zamisle šta bi serijski BMW M8 mogao da bude da je menadžment kompanije dozvolio njegovu proizvodnju.

Najverovatnije bi mnoga skupa rešenja prototipa bila stavljena pod nož i za povećanje performansi bilo bi neophodno koristiti jednostavnije i proverene komponente – na primer, motor S62B50, koji se pojavio tek na kraju karijere. BMW-a serije 8 E31.

S62B50 je petolitarski atmosferski V8 koji je ugrađivan u BMW M5 E39, gde je oslobađao 400 konjskih snaga. Manhartovi specijalisti su ga malo pojačali pre nego što su ga ugradili ispod haube BMW-a 850i i dobili 420 KS, a pravi izlazni zvuk obezbeđuje prilagođeni Manhartov izduvni sistem od nerđajućeg čelika.

Menjač je standardni šestostepeni manuelni, a sva snaga se prenosi na zadnje točkove.

Vešanje je spušteno i ponovo podešeno, ugrađene su opruge H&R i amortizeri Bilstein B6, svi osnovni elementi šasije (osovine, ležajevi, šarke) su dovedeni u novo stanje tokom restauracije. Ugrađene su snažnije kočnice sa perforiranim diskovima (fiksirane čeljusti sa 4 klipa napred).

Nove felne Manhart Concave One su opremljene modernim gumama Continental SportContact 7 dimenzija 255/30 R 20 napred i 295/25 R 20 pozadi.

Karoserija je potpuno restaurirana i prefarbana, deo „repa“ je pozajmljen od BMW-a 850 CSi, a na poklopcu prtljažnika se pojavio mali spojler. Unutrašnjost je ponovo presvučena kožom i antilopom sa kontrastnim šavovima u prepoznatljivim bojama BMW M GmbH.

Cena Manharta MH8 5.0 V8 nije objavljena; biće proizvedeno ukupno pet ovih kupea.

Ranije je program Manhart Classic Cars predstavio modifikovanu Lanciju Deltu HF Integrale 16V, BMW M3 E30 i BMW 2002 tii iz Alpine.

AutoRepublika

(3539)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

To će biti potpuno novi automobili?

Matija

Ne, vec restomod, kombinacija moderne tehnike i stare karoserije.

MRN

Znači, kao osnov za preradu uzimaju neke postojeće (korišćene) primerke, stare oko tri decenije ?

Matija

Da!

Laki

Prelijep auto.

Renault Terminator🇷🇺Z

Al su ga uradli svak im čast,izgleda baš dobro.

Matija

Veoma rado bih „kliknuo“ ovaj auto! Pocinjem komentar sa izlivom odusevljenja, sto je kod mene prava retkost! Razlog: osmica je sada kompletna, ono sto je odavno trebalo da bude! Eh, posle odusevljenja dolazi drugi deo onog cuvenog dijaloga izmedju snicle i penzionera, koji je izmislio nas dragi, nezaboravni cika Dusko Radovic: „Gledaju se kroz izlog snicla i penzioner. Kaze penzioner: „kako bih te rado!“ A snicla odgovara: „jes kad bi mogao!“ Osmicu sam od pocetka smatrao veoma lepim autom ali sa jednom strateskom greskom – suvise je dugacak za dvosed a suvise kratak za cetvorosed. Ni tamo, ni amo. U… Pročitaj više »

Laki

Tu je i „Grünkeil“ na zadnjoj šajbi kao što je Bog rekao.Mali detalj koji mu leži kao rukavice.

Matija

„Grünkeil“ – sta je to?

Laki

Ona „traka“ na šajbi,to je tada bio obavezan detalj.

Matija

Hvala! Nisam primetio ali tu je, napred i nazad.

s mile

Sad se stavite u budućnost 30god, i zamislite super EV, npr Nevera cena danas 2milke. Koliko će ona biti poželjna za 30god. U međuvremenu elektromotori i baterije višestruko kompaktniji.

MRN

Nevera će za 30 godina biti poželjna kao što je danas poželjan neki stari „Iskra“ mlin za kafu od pre 40 godina …

Laki

👍👍

Kitittelj

Ili Sloboda usisivac 😛

Matija

Veoma interesantno pitanje – da li ce e-automobili ikada postati cenjeni oldtajmeri? Mislim da nece, moguce je da ce samo po neki modeli sa vrlo originalnim i uspelim dizajnom dobiti taj status.