1. Home
  2. Vesti
  3. Veliko interesovanje za Ford Mustang sa cenom od 325 hiljada dolara
Veliko interesovanje za Ford Mustang sa cenom od 325 hiljada dolara
0

Veliko interesovanje za Ford Mustang sa cenom od 325 hiljada dolara

127
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je proteklog leta predstavio specijalno izdanje Mustanga i najavio ga kao najekstremnije izvođenje u 60 godina godina dugoj istoriji. Takva tvrdnja je stizala više puta tokom poslednjih šest decenija, ali američki gigant je ovaj put imao mnogo veće ciljeve. Takav Mustang nije trebalo da se takmiči sa Chevroletom Camaroom ili nekim sličnim modelom već da napadne veliki Porsche 911 GT3 RS.

Dobio je ime GTD što je skraćenica za Grand Touring Daytona, što je kategorija trkanja u šampionatu IMSA. Tamo se takmiče neka od najvećih imena u svetu sportskih četvorotočkaša, kao što su Porsche 911, Aston Martin Vantage, Mercedes-AMG GT3 i mnogi drugi. Samim tim, dobijamo generalnu ideju na kakvu klasu automobila Ford cilja.


GTD pokreće 5,2-litarski benzinac sa osam cilindara i 800 konjskih snaga uz pomoć kompresora. Raspored mase je 50:50 dok je menjač osmostepeni automatski sa dvostrukom spojnicom. Najimpresivniji deo ovog automobila nije njegova snaga, već ogibljenje i specijalno je razvijeno od strane divizije zvane Ford Racing.

Ono je u stanju da se prilagodi podlozi u svim uslovima vožnje, a vlasnik može da ga podesi zavisno od svog načina vožnje. Takozvani „track mode“ (postavka namenjena eksploataciji na stazi) snižava visinu vozila za 40 milimetara. Keramičke kočnice marke Brembo su deo standardne opreme, kao i 20-inčne aluminijske felne.

Celokupna školja je razvijena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima da se zadrži najniža moguća masa. Svaki deo je razvijen sa aerodinamikom na umu, i GTD zapravo ne deli mnogo toga sa svakim drugim Mustangom koji možemo da uočimo na ulicama. Zanimljiv je i detalj na račun određenih komponenti enterijera, gde je Ford koristio titanijum. Ali ne bilo koji titanijum, već onaj sa penzionisanog vojnog lovca pod imenom Lockheed Martin F-22.

GTD je svakako impresivan, ali je sve sigurno šokirala cena. Ona iznosi 325 hiljada američkih dolara, što ga čini ubedljivo najskupljim Mustangom u istoriji (dosadašnji rekord je čuvao Shelby GT500 iz 2022. godine sa cenom od 127.895 „zelembaća“). Ali to naravno nije sve, pošto „zakon potražnje i ponude“ kaže da skromna ponuda i jaka potražnja rezultiraju u značajno većim cenama. U prevodu na neki jednostavniji jezik, ako želite da GTD završi u vašoj garaži, biće potrebno izdvojiti daleko više od spomenutih 325 hiljada dolara.


Ford je ranije rekao da će godišnja proizvodnja biti ograničena na tiraž između 300 i 700 jedinica, a planirano je da GTD bude deo ponude samo 2025. i 2026. godine. Kompanija navodi da je do sada primila čak 7.500 narudžbi i to samo na američkom tržištu, a evropski kupci će biti u stanju da isto urade narednog meseca. Firma planira da otvori narudžbe za Meksiko, Kanadu i Bliski istok ovog leta. Dokumentacija pokazuje da oko 20% zainteresovanih ima neke veze sa profesionalnim auto-moto sportom, ali tek 25% njih već poseduje neko drugo izvođenje Mustanga.

Ako se po jutru dan poznaje, GTD će imati veoma uspešnu karijeru, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments