1. Home
  2. Vesti
  3. Operateri grčkih trajekata više ne prevoze elektromobile s punim baterijama
Operateri grčkih trajekata više ne prevoze elektromobile s punim baterijama
8

Operateri grčkih trajekata više ne prevoze elektromobile s punim baterijama

5.29K
8
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po onome što iznosi nemački ADAC, operateri grčkih pomorskih prevoznika su uveli ograničenja u pogledu dopunjenosti trakcione baterije električnih automobila i plug-in hibrida, za one četvorotočkaše koje bi vlasnici da transportuju na grčkim trajektima. Većina trajekata više ne prima, strujom potpuno napunjena električna vozila.

Kako saopštava germanski autoklub ADAC, pozivajući se na novu uredbu grčkog Ministarstva za brodarstvo i ostrvsku politiku koja je stupila na snagu 16. aprila, novu uredbu sprovode najveće grčke brodarske kompanije. Jedinicama za skladištenje energije električnih vozila ubuduće će, iz bezbednosnih razloga, biti dozvoljeno da imaju maksimalan nivo napunjenosti baterijskih ćelija od svega 40%.

U izveštaju se navodi da je fokus prevoznika upravo na baterijama čisto električnih vozila, kao i na plug-in hibridima. Njihov nivo napunjenosti se očigledno takođe proverava kada se vozila ukrcavaju. Razlog je verovatno u tome što brodari strahuju od požara izazvanih vozilima na struju.

S druge strane, stručnjaci iz ADAC-a ne vide nikakve konkretne dokaze da električni automobili predstavljaju, donose veći rizik od požara od onoh povezanog s vozilima pokretanim motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. „U principu, naravno, nikada se ne može potpuno isključiti mogućnost da će se automobil zapaliti zbog kvara, ali to se odnosi na sve vrste pogona, a ne samo na električni“, kažu iz kluba ADAC.

Požar koji je prošle godine zahvatio brod zadužen za prevoz automobila je pokrenuo široku diskusiju na temu opasnosti od požara koju donose električni automobili. U Severnom moru je izgoreo „Fremantle Highway”. Još uvek nije jasno da li je požar izazvao električni automobil, prenose mediji. Ipak, tema je dobila veliku pažnju i podstakla diskusiju o opasnosti od izbijanja požara kod električnih automobila.

AutoRepublika

(5289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„S druge strane, stručnjaci iz ADAC-a ne vide nikakve konkretne dokaze da električni automobili predstavljaju, donose veći rizik od požara od onoh povezanog s vozilima pokretanim motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva.“

Statisticki posmatrano, gornji stav je verovatno istnit. Ali kada se dogodi pozar onda su razlike ocigledne – pozar e-vozila jednostavno nije moguce zaustaviti, steta je ogromna!

s mile

Ajd ko je stručan
ima li puna baterija veće šanse da se samo zapali, a ako se zapali, da li burnije gori od ove na pola napunjene…mada nema smisla da je to tako

Matija

Gori duze i intenzivnije.
Zivo me interesuje da li su i kako organizovali praznjenje baterija pre ulaska na feribot?

Bungi

Postoje zakoni fizike zasto puna baterija, dobro zagrijana, plane i rasiri pozar.Trebali bi postojati fizicki, sigurnosni prekidaci koji bateriju potpuno iskljucuju sa strujnog kola EV vozila.Osim toga baterija bi prilikom transporta trebale biti napunjene samo do 30 posto.Ovako poluprazna i umrtvljena baterija u EV vozilima bi bila mnogo sigurnija za transport.Utovar i istovar automobila u brodove bi obavljali automatizovani roboti-paletari, tzv. skejbordi koji se podvuku pod pod vozila, malko ga odignu od zemlje i parkiraju na zadato mjesto.

Matija

Bateriju mozes da otkacis od instalacije automobila ali to nije resenje. Po pravilu, pozar nastaje u samoj bateriji, dovoljno je da samo jedna celija pocne da se zagreva i njena temperatura ce se preneti na druge. U bateriji ima vise hiljada celija, ajde sada ti to izoluj! Osim toga, baterija ne gori plamenom, uopste joj nije potreban kiseonik, vec se zagreva do usijanja a time pali okolni materijal. To otezava postupak smirivanja pozara izazvanih baterijom – konvencionalne metode sa penom ne funkcionisu, sve sto je moguce jeste da se zapaljeni auto hladi dok se proces zagrevanja sam od sebe ne… Pročitaj više »

Reakosta

Pražnjenje! Ne nego ako imaš ispod 40% ulaziš a ako imaš iznad nećeš ući nego se lepo provozaš okolo i dođeš na sledeći polazak.

Matija

Da li imaju pri ruci stazu za praznjenje? Odjednom vidis u luci i po gradu stotinak automobila koji prave krugove! 🙂

s mile

prvo plate da je napune, a kada naiđu na trajekt, plate da je isprazne.. muke EV..tek počinju