1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi bi da naprave sledeći londonski dvospratni autobus
Kinezi bi da naprave sledeći londonski dvospratni autobus
2

Kinezi bi da naprave sledeći londonski dvospratni autobus

164
2
Podelite sa prijateljima:

Verovatno će vas iznenaditi kada vam kažemo da Britanci vide čuveni londonski dvospratni autobus kao najveću ikonu domaće automobilske industrije. Pomalo čudna percepcija kada znamo da nam je ova ostrvska država podarila brendove kao što su Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Bentley, Rolls-Royce, Mini i mnoge druge, ali je model AEC Routemaster ipak najveća ikona.

Više o njemu smo ranije i pisali, a tu priču možete da pročitate ovde.


Originalni Routemaster je odavno u penziji, a putnike u Londonu i drugim britanskim gradovima danas prevozi Novi Routemaster napravljen od strane irske firme Wrightbus. Napravljeno je hiljadu jedinica u periodu od 2011. do 2017. godine, a političari uveliko primaju ponude za naslednika. I ako je verovanti pisanju britanskih medija, uskoro bi mogao da ih prevozi kineski autobus.

Firma BYD je trenutno najveći proizvođač električnih vozila na svetu i upravo u Londonu je predstavila model BD11. Ovaj autobus je dugačak 10,9 metara i razvijen je konkretno za potrebe najvećeg britanskog grada. Kasnije će da debituje još jedna konfiguracija za prevoz putnika na dalje lokacije, a mogla bi da se nađe u ponudi i u drugim državama.


Dok sadašnji New Routemaster pokreće Cumminsov turbodizel, Kinezi su odlučili da se fokusiraju na struju, i srce BD11-a čini električni agregat sa baterijama kapaciteta 532 kWh. BYD tvrdi da se baterije mogu napuniti za svega dva sata u idealnim uslovima, dok autonomija iznosi 640 kilometara.

Istraživanja pokazuju da prosečan autobus prelazi između 160 i 320 kilometara dnevno, pa će BD11 svakako biti u stanju da obavi posao. BD11 inače pokreću dva električna motora od čega svaki razvija 200 konjskih snaga i maksimalnih 600 Nm obrtnog momenta, a u stanju je da poveze do 90 putnika.

Ukoliko se pitate kako će ponosni Britanci podneti vest da ih prevozi kineski autobus, da kažemo da čak i legendarni londonski taksi trenutno „rade“ Kinezi. Korporacija London Electric Vehicle Company se nalazi u Koventriju, ali je vlasnik kineski Geely. BYD je proveo zadnjih jedanaest godina praveći autobuse za ostrvsku državu i na ulicama Velike Britanije trenutno ima oko 1.800 autobusa ove firme. Kinezi obećavaju da BD11 može da prevozi putnike u trajanju od dvanaest do dvadeset godina sa regularnim održavanjem.

Kolege sa sajta AutoCar kažu da je vrednost svakog autobusa oko 400 hiljada funti (oko 469 hiljada evra ili 509 hiljada američkih dolara) što je za oko 25% jeftinije nego što bilo koji drugi konkurenti može da ponudi. Samim tim, AutoCar ne očekuje da će BYD imati konkurenciju i napisaće novo poglavlje za prevoz londonskih putnika.

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cela britanska autoindustrija pripada strancima, osim McLarena.
Za vozila javnog gradskog prevoza sa baterijskim pogonom jedino pravo resenje jeste brza zamena baterija, „prazno za puno“. Za 5-10 minuta zamena je gotova, sasvim je robotizovana. Takodje kineski patent koji vec funkcionise. Uzgredni komentar: kakvu prednost pruza skupa i teska baterija sa ogranicenim kapacitetom i dugim vremenom punjenja, kada na rasplozenju stoji jeftina i robustna konstrukcija trolejbusa?

Matija

Malo tehnike – na slici dole je pogonska osovina za niskopodne autobuse. Cela ova skalamerija teska je preko jedne tone, sto nije mnogo vise od mehanicke. Geometrija osovine ima oblik „U“ zbog toga sto je u sredini prolaz izmedju sedista. Levo i desno, u osi levog i desnog tocka, nalazi se po jedan e-motor sa reduktorom. Diferencijala nema. Vide se masivne disk kocnice.

comment image