1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen donosi odluku o malom električnom automobilu ID.1 pre leta
Volkswagen donosi odluku o malom električnom automobilu ID.1 pre leta
2

Volkswagen donosi odluku o malom električnom automobilu ID.1 pre leta

213
2
Podelite sa prijateljima:

Najmanji Volkswagenov električni automobil u trenutnoj liniji je ID.3, a u pripremi je manji model ID.2 koji je kao koncept prikazan prošle godine. Ali nakon tog modela, možda će biti mesta za još manji električni automobil. Tokom intervjua za British Car Magazine u vezi sa Samitom o budućnosti automobila, šef VW-a Tomas Šefer rekao je više o planovima.

Pre neki dan prenesmo vest da VW i Renault odustaju od zajedničkog razvoja malog električnog modela.

Elem, postoji prostor za još jedan model ulaznog nivoa, koji bi se nalazio ispod ID.2 i koji bi mogao biti nazvan ID.1. Zauzeće poziciju kao prirodni naslednik Volkswagena Up!-a. Sa svoja četiri metra, ID.2 može odgovarati Polu. ID.1 bi verovatno bio kraći, a u Evropi danas postoje električni automobili kao što je Dacia Spring (3,7 metara) koja košta ispod 20.000 evra.

– U okviru grupe imamo četiri električna automobila za 25.000 evra. To su čvrsti automobili bez kompromisa u pogledu izgleda, bezbednosti, kvaliteta i dometa, rekao je Šefer.

– Da li treba da idemo niže? Apsolutno. Radimo na tome. Zašto to traje tako dugo? Zato što moramo da pravimo automobile koji beskompromisno odgovaraju VW-ovoj DNK i da i dalje drže cenu, nastavio je on.

Nastavlja da objašnjava kako istražuju ideju gradskog električnog automobila sa dometom od oko 300 kilometara. Lansiranje nečega što može da izdrži samo 150 kilometara bi ga zaista „učinilo jeftinim, ali će samo iznervirati kupce“. Podsetimo, iz Dacije su stizale izjave da su lagano mogli da dodatno smanje bateriju na Springu i time mu snize cenu, s obzirom na navike prosečnog kupca.

– Potreban vam je dovoljan domet da ga ne ponestane za jedan dan, inače bi kupci mogli da kupe plug-in hibrid sa preko 100 km dometa.

Iako je tržište električnih automobila trenutno turbulentno zbog, između ostalog, povećanih kamata, Šefer i VW nisu zabrinuti za lansiranje novih električnih automobila u budućnosti.

– Trenutni pad EV koji vidimo u Evropi, to ne utiče baš na odluku jer je ovo automobil koji bi došao posle ID.2, tako da verovatno 2027. ili kasnije. Samo treba da se uradi kako treba. Biće izazov ostvariti profit. Trudimo se da konačnu odluku pripremimo pre leta i onda je samo stvar da idemo dalje, zaključio je Tomas Šefer.

AutoRepublika

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mercedes bi mogao ponovo da razmisli o novom Smartu Fortwo! Kod malih automobila ne radi se samo o ceni vec o ustedi materijala, energije i prostora!!! Mali auto je rasterecenje za prirodu!

BB

Kojeg li će kineza natutalizovati, pitanje je sad 😂🤣