1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet bi da vrati Camaro, ali…
Chevrolet bi da vrati Camaro, ali…
13

Chevrolet bi da vrati Camaro, ali…

171
13
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tek nekoliko meseci od kada je Chevrolet poslao u penziju svog nekadašnjeg velikana Camara i to po drugi put u istoriji. Ovaj sportista je bio u proizvodnji od 1967. do 2002. godine i ponovo od 2009. godine, ali se tokom poslednjeg perioda izuzetno slabo prodavao. Primera radi, protekle godine je isporučeno tek 31.028 jedinica što ga je učinilo najmanje popularnim modelom Chevroleta, a nadmašila ga je čak i skupocena Corvette.

Međutim, nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što su krenule priče da ćemo ga opet videti u serijskoj proizvodnji, ali sa drugačijom strategijom. Baš kao što je Ford predstavio električni krosover Mach-E svog Mustanga, tako i Chevrolet smatra da je ime Camaro previše jako da se tek tako eliminiše i zaboravi. Ali General Motors (čiji je Chevrolet deo) ne želi samo još jedan električni krosover već smatra da bi limuzina na struju bila rešenje. Da, Detroit je proveo proteklu deceniju ubeđujući kupce da potroše novac na krosovere i eliminišu sve putničke modele, a sada bi da ih vrate.

General Motorsov predsednik Mark Rojs je nedavno pričao sa kolegama sa sajta „Motor Trend“ i tada je rekao da želi da vidi „pristupačnu i zabavnu za vožnju električnu automobilu“. Konkretno je spomenuo da bi voleo da vidi Camaro jeftiniji nego sadašnji krosover pod imenom Equinox EV za koji je potrebno izdvojiti 33.600 dolara. Equinox i Camaro bi takođe delili platformu, a na pitanje da li postoji mogućnost da budući model pruža dvoje vrata, Rojs je dao negativan odgovor. Kaže da je General Motors investirao previše novca u električne automobile i kupei jednostavno ne mogu da plaćaju račune pošto su manje popularni.

Sa druge strane, predsednik Forda Džim Farli je nedavno izjavio za „AutoCar“ kako pravi Mustang nikada neće biti na struju. To ne znači da neće postojati različite konfiguracije kao što je sadašnji Mach-E, ali kupe koji poznajemo i volimo će uvek imati benzinca ispod haube. Ni Farli se ne protivi ideji limuzinskog izdanja svog velikana, o čemu smo nedavno i pisali.

Čak i da se sve ideje Rojsa ostvare, publika će čekati još dosta godina na sledeći Camaro. Naravno, njegova izjava je rezultirala u velikom broju kritika od strane onih ljubitelja koji bi da vide Camaro u originalnoj formi. Ali ako pogledamo da je kroz slične kritike prolazio i Dodge Charger, a pri tom se prodavao fantastično, može logika gospodina Rojsa i ima budućnost…

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Camaro je posle perioda dobre prodaje doziveo nagli pad. Zasto? Da li se americki menadzeri bave ovakvim analizama? Ocigledno ne, jer donose brzoplete odluke!

Yankee

Desilo se da zivimo u 2024. godini i da skoro vise niko ne kupuje vozila sa 2 vrata. 😉

Matija

Neverovatno!!! Onda neka ga produze za jos jedna vrata. 🙂

Yankee

Imali su ga do ne bas tako davno. Chevrolet SS je bio prakticno Camaro sa 4 vrata, prepakovani Holden Commodore. Nije bio nesto popularan.

comment image

Matija

Naravno da nije bio popularan, deluje kao prosecan tatin auto!
Kada su Camaro i njemu slicni u pitanju, treba napraviti produzenu varijant koja 100% lici na isti auto sa dvoja vrata. To se ovde zove „kupe sa cetvoro vrata“. Ima ih kod Audija, BMWa i Mercedesa.

Yankee

To bi tek bio komercijalni promasaj. Camaro sa 4 vrata i retro stilom koji ima nizak krov da zadnja sedista skoro da nemaju ni svrhu. Otprilike kao i spomenute svabe.

Matija

Izgleda da bi ti Camaro pretvorio u porodicni auto? 🙂
Svapski automobili su pravi cetvorosedi. Isprobao sam svaki od njih.

Yankee

Ja bi ostavio Camaro u penziji. Nekada je imao svrhu, danas je vise nema, nema poente menjati ga u nesto sta nije.

Yankee

Camaro sa 4 vrata bi izgledao otprilike ovako… Smesno.

comment image

Matija

Na protiv! Izgleda super! Ovakva sportska limuzina ima mnogo vise smisla nego nekakav „Camaro SUV“!

Da li imas informacije o ovom renderu – ko ga je napravio i kakvi su komentari publike?

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Yankee

Amerikanci jos nisu oprostili Dodgeu sto je napravio Charger sa 4 vrata. I to je Charger koga veliki broj Amerikanaca uopste ne pamti u originalnom izdanju. Sa Camarom bi bilo jos gore jer se proizvodio do pre par meseci.

Matija

Novi Charger izgleda fenomenalno i veoma lici na stari. Gornja linija krova je malo neobicna, kosina je suvise upadljiva, to je sve sto mogu da primetim. Varijante sa dvoje i cetvoro vrata mogu paralelno da ekzistiraju – vazi za Charger i za Camaro. Kao na primer BMW trojka limuzina i trojka kupe, platforma je ista.

comment image

Matija

Moram da dopunim svoju izjavu: proporcije su odlicne, dizajn takodje ali bi morao da zadrzi svoju karakteristicnu cetvrtastu masku. Mora da lici na original. Dole je model iz 1967 godine. Njegov lik moze da se modernizuje. Tako bih se rado pozabavio novim dizajnom za Camaro! 🙂 Dizajn na gornjoj slici „vuce“ na kineski dizajn.

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija