1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Oliver Hajlmer, šef Minijevog dizajna, govorio o budućim modelima, dizajnu i planovima uopšte
Oliver Hajlmer, šef Minijevog dizajna, govorio o budućim modelima, dizajnu i planovima uopšte

Oliver Hajlmer, šef Minijevog dizajna, govorio o budućim modelima, dizajnu i planovima uopšte

69
2
Podelite sa prijateljima:

Ostrvsko-germanska marka MINI dobija novu liniju modela u narednih godinu dana. Kolege sa sajta Motor1 su imale priliku da razgovaraju sa Oliverom Hajlmerom, šefom Minijevog dizajna. Govorili su malo o dizajnu koji stoji iza novog Minija Electrica i zašto se verzije istog automobila na benzin i struju samo malo razlikuju. Takođe su dobili uvid u buduće modele.

Sveobuhvatna tema o Miniju Electricu serije J01 je minimalistički dizajn. „Radite manje, ali to zaista podiže uočenu vrednost“, kaže Hajlmer. Ključni fokus je bio na skraćivanju haube, za koju kaže da se približava starim Minijima Cooperima – koji se mogu pohvaliti izuzetno kratkom haubom. Electric nudi kraću haubu od serije F66 na benzin, a vetrobran je takođe napredniji. Prema Hajlmeru, hauba ima nekoliko prednosti. Vizuelno se približava starim automobilima. Ali takođe pomaže u slučaju nesreće.

Hajlmer kaže da u slučaju sudara, položaj haube smanjuje šanse da se ošteti – štedi svima nešto novca. Uopšteno govoreći, ima znatno manje komponenti koje ukrašavaju prednji deo vozila – „tri ili četiri dela i prednji branik, to je to“, kaže on.

Dakle, pored razlike u haubi i vetrobranu između J01 i F66, postoji i nekoliko drugih promena – poput različitih dimenzija sedišta, naslona za ruke i položaja zvučnika. Nekako je logično da bi to trebalo da bude identično… Hajlmer počinje priču objašnjavajući kako je proces dizajna započeo pre nego što je kompanija najavila varijantu sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Dok su počeli da dizajniraju novi enterijer fokusiran na visok kvalitet i nisku složenost (mali broj delova), stvari su se promenile kada je F66 potvrđen.

„Postoji mnogo sličnosti sa F56“, počinje Hajlmer. „To je zato što je, u suštini, tim pogledao svoje nacrte za J01 i postojeću arhitekturu F56 i shvatio kako da spoji to dvoje“. Hajlmer je rekao da su se pojavili izazovi kada je u pitanju pakovanje – na primer, izduvna cev koja prolazi duž vozila. Iako ova dva automobila imaju male razlike, on kaže: „To ne bi trebalo da bude nešto što vas uznemirava, znate. To je još uvek deo porodice“.

„Manji Mini (pleonazam, zar ne)? Možda to nije tako malo verovatno kao što mislite. Puno smo razgovarali u „MINI“ timu, o Miniju i nasleđu i slično“, počinje on. „I uvek se vraćamo na ovu tačku da bi možda trebalo da postoji manji! To je nešto što je dizajnerski tim definitivno pokrenuo. Naročito kao automobil na evropskom tržištu – gde je ‘veličina zaista važna'“, kaže on. Naravno, on misli da mali automobili zaista funkcionišu u Evropi, za razliku od američkog tržišta, na kome sve ide ka većem.

Mini takođe najavljuje neka vozila ograničene proizvodnje u ne tako dalekoj budućnosti. Hajlmer je potvrdio da dizajnerski tim radi na između 20 i 25 tržišnih izdanja novih Minijevih vozila, uključujući ekskluzivne boje i specifikacije.

Kada je upitan o serijskom vozilu ultra malog tiraža, Hajlmer nije bio siguran. „Možete li da zamislite Mini po ceni od 500 hiljada, na primer“, retorički pita on. „Sa filozofske tačke gledišta, voleo bih to da uradim. Onda je provera stvarnosti najteža”, kaže on. „Nećemo uskoro dobiti Minijev ekvivalent 3.0 CSL-u. Ali, to me inspiriše jer je to možda pitanje za sledeću generaciju“.

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mini ne bi smeo da se udaljava suvise od svog originala, ni likom ni velicinom! Na zalost, njegovi dizajneri stalno pokusavaju da ga „modernizuju“. Mali Mini, ovo nije pleonazam vec potreba, do sada nije napravljen i ako je bilo nekoliko pokusaja. Zbog gorivnog motora i zahteva pasivne bezbednosti do sada su uspeli da ga smanje na oko 3,6 m, sto nije mnogo manje od vec postojeceg. Tek sa e-pogonom mogao bi da se napravi Mini velicine bivseg Smarta Fortwo, duzine oko 2,5 m. Mislim da bi ipak trebalo slediti Kineze, ciji najmanji automobili u masovnoj proizvodnji imaju duzinu 3,2 –… Pročitaj više »

Matija

Mini je pokusao jednom da smanji svoj auto – sa 3,75 m duzine dosli su do 3,4 m a pri tome su od njega napravili dvosed sa pomocnom klupom pozadi. Bila je to dizajnstudija „Rocketman Concept“, 2011 godina. Slika dole.

comment image