1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Stručnjaci predlažu vlastima u Kini da povećaju carine na velike automobile sa 15 % na 25 %
Stručnjaci predlažu vlastima u Kini da povećaju carine na velike automobile sa 15 % na 25 %

Stručnjaci predlažu vlastima u Kini da povećaju carine na velike automobile sa 15 % na 25 %

94
2
Podelite sa prijateljima:

Kina bi trebalo da podigne svoje uvozne carine na 25% na velike automobile s pogonom na benzin, rekao je stručnjak za istraživanje automobila sa državnog instituta za kineske novine Global Times, jer se zemlja suočava sa oštro uvećanim američkim uvoznim carinama i mogućim dodatnim carinama za ulazak u zemlje Evropske Unije.

Liu Bin, glavni stručnjak Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATARC) i zamenik direktora Kineskog centra za strategiju i politiku za automobile, rekao je da je carinska stopa od 25% u skladu sa pravilima STO (svetska trgovinska organizacija).

Trenutna kineska uvozna carina za automobile iznosi 15 %.

Akcije BMW-a i Mercedesa, koje su bile su među cenovno najvišim, pale su za više od 2 %.

„Predloženo prilagođavanje carinske stope za uvezene benzinske limuzine i sportska terenska vozila iliti SUV-ove sa motorima većim od 2,5 litara nije samo u skladu sa pravilima STO“, rekao je Liu iz državnog CATARC-a za državne novine.

On je rekao da će to takođe pomoći u balansiranju domaćih i međunarodnih tržišta i podržati politiku ka zelenom i nisko-ugljeničnom razvoju.

Veća carina za automobile sa većim motorima pogodila bi uglavnom nemačke proizvođače automobila koji izvoze „terence“ i limuzine u Kinu.

„Takođe smo primetili da su određene zemlje i regioni preduzeli restriktivne mere u sektoru novih energetskih vozila (tako Kinezi nazivaju električna vozila), koje su u suprotnosti sa konceptom zelenog razvoja i krše principe tržišne ekonomije i pravila STO“, rekao je Liu.

Sjedinjene Američke Države su predstavile nove, visoke carine na niz kineskih uvoznih proizvoda, uključujući električna vozila. Evropska komisija istražuje elektromobile proizvedene u Kini, što će, kako se očekuje, dovesti do dodatnih obaveza.

On je rekao da će preporučeno povećanje carina ubrzati zelenu tranziciju i da se suštinski razlikuje od protekcionističkih mera na drugim mestima.

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Očekivan nastavak dogadjaja oko carina za „Kineze“. Jer, svaka „batina ima dva kraja“.

Matija

Kineski kraj batine je duzi! 🙂