1. Home
  2. Vesti
  3. Rolls-Royce ne može da postigne da proizvede dovoljno dvobojnih vozila
Rolls-Royce ne može da postigne da proizvede dovoljno dvobojnih vozila

Rolls-Royce ne može da postigne da proizvede dovoljno dvobojnih vozila

861
4
Podelite sa prijateljima:

Rolls-Royce je zabeležio rekordnu prodaju tokom 2023. godine kada je ostrvski entitet isporučio 6.032 vozila. Iako se ultraluksuzni brend nikada nije bavio time da osnaži obim prodaje, plasman automobila je ono što na kraju drži kompaniju u životu. Firma sa sedištem u Gudvudu, kao deo carstva grupe BMW, nastoji da u celokupnoj automobilskoj industriji ponudi najbolje opcije individualizacije vozila. To je verovatno jedini proizvođač automobila koji ne prodaje dva identična automobila. U takvim okolnostima postoji više mogućnosti ostavljanja ličnog pečata kupca.

Novi šef kompanije je u razgovoru s novinarima najstarije automobilske redakcije na svetu (misleći na medij, ne na individue) Autocar, rekao je da je planirano proširenje jedine fabrike pod kontrolom kompanije. Kris Braunridž, koji je zamenio Torstena Miler-Otvosa u novembru 2023, kazao je da su lokalne vlasti odobrile veliko proširenje objekata u Zapadnom Saseksu. Ojačani proizvodni kapacitet će omogućiti Rolls-Royceu da unapredi svoju lakirnicu.

Ovo se može opisati i kao „problem iz raja“, ali je proširenje proizvodnih kapaciteta neophodno, najpre uzimajući u obzir da više od polovine kupaca želi dvobojnu završnu obradu. Rolls-Royce trenutno ne može da zadovolji potražnju, jer u proizvodnom miksu brenda, samo oko 15% sklopljenih četvorotočkaša kombinuje dve boje karoserije.

Glavna marka BMW-a, slično kao i Rolls-Royce takođe nudi vozila s dvobojnim školjkama. Međutim, ovde je grupa ograničena samo na perjaničnu Seriju 7 (uključujući baterijski i7). Ideja ukrštanja dve boje na karoseriji, čoveka s ukusom će olakšati za pozamašnih desetak – jedanaest hiljada evra, što ovu opciju čini jednom od najskupljih u paleti BMW-a.

Kao što možete i zamisliti, proširenje u Gudvudu se neće dogoditi preko noći. Dok će lakirnica biti prva hala koja će biti završena, ceo posao na gradilištu neće biti kompletiran do 2028. godine, ili čak i do 2029. Kris Braunridž je naveo da će veći broj individualizovanih automobila biti moguć nakon sprovedenih unapređenja u fabričkim halama.

U međuvremenu je obnarodovan podatak koji otkriva da je obim prodaje Rolls-Roycea blago splasnuo u prvom tromesečju 2024. godine. Isporuke ka kupcima su umanjene za 7% na 1.525 jedinica. Međutim, slabiji rezultat se delimično objašnjava povlačenjem ponude modela Wraitha i Dawna. Iako su knjige porudžbina za oba vozila zatvorene 2022. godine, isporuke kupcima su i dalje vršene dobar deo 2023. Potražnja bi trebalo da poraste sada kada je Cullinan, koji je najprodavaniji model brenda, prošao kroz postupak zatezanja bora.

AutoRepublika

(861)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Muke teške i pregoleme 😁

Matija

„Rolls-Royce je zabeležio rekordnu prodaju tokom 2023.“
Za svoje porazne rezultate sa novim EQE i EQS Mercedes navodi da je potraznja za premijum automobilima u opadanju. 🙂
Nemate vi pojma koliko je tesko ubediti Svabu da gresi – navuce „roletne“ na mozak i odbija svaku diskusiju!

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
Bungi

Oni su napravili EQS električnu platformu kako je njima lakše i onda oko nje napravili karoseriju.Niti su pogodili sa izgledom niti sa proporcijama.To kod kupaca u ovoj klasi ne prolazi.Ono u stilu „ovo je sad nešto bolje i naprednije“.Lično mislim da električni Mercedes ne treba spolja da se uopšte nešto razlikuje od S klase.Za to je potrebna nova električna platforma.Baterije pozadi bi bile smještene ispod zadnjih sjedišta, centralnim tunelom još jedan set baterija i napred još jedan set baterija između protivpožarnog zida i središta prednje osovine.Raspored baterija u obliku dvostrukog slova „T“.Uz određene izmjene podnih panela, aktuelna S klasa bi… Pročitaj više »

Matija

To sada i oni pocinju da kapiraju – kupci ne zele radikalnu promenu dizajna sa prelaskom na e-pogon. Mercedes mora da ostane Mercedes, sa sve zvezdom na haubi! Eno je, postavili su je se prvim fejsliftingom! 🙂