1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Renault Grand Kangoo 1.5 Blue dCi/95
AR test: Renault Grand Kangoo 1.5 Blue dCi/95
21

AR test: Renault Grand Kangoo 1.5 Blue dCi/95

3.80K
21
Podelite sa prijateljima:

Najbolji porodični Renault?

Otkako su ukinuti Scenic i Espace, odnosno, od kako su autentične verzije istih zamenjene električno/hibridnim izvedbama, jedini pristupačan porodični automobil Renaulta je model Kangoo, posebno novi Grand Kangoo, sa sedam pravih sedišta.

Da li je Renault Kangoo duhovni brat bivšeg Espacea? U neku ruku da, jer ovo je realno jedini model proizvođača koji je sposoban prevesti veliku porodicu, posebno od kako je ponuđena produžena verzija, nazvana Grand Kangoo. Dakle tri godine nakon „kratkog“, svet dana ugledao je XXL Kangoo, duži za čitavih 43 cm, čime je dostigao dužinu od preko 4,9 m!

Ujedno produženo je i međuosovinsko rastoje za 38 cm, što će reći da ovo kamionče poseduje veoma izdašan unutrašnji prostor, te da u njega „ladno“ staje sedam odraslih osoba ili „pola kuće“ raznoraznih stvari! Tek poređenja radi, aktuelni Grand Kangoo duži je za 23 cm od prethodnog „granda“, odnosno za 20 cm od novog hibridnog Renaulta Espacea.

Impresivne dimenzije koje obećavaju, uz to Kangoo je zadržao klasične termičke agregate, računajući i dizel 1.5 Blue dCi, plus poseduje 100 % električnu verziju, za razliku od spomenutog Espacea. Upravo zbog toga, zapitah se nije li Kangoo idealan Renault za višečlanu porodicu sa par kućnih ljubimaca? Krenimo redom…

Uspešno rođen

Čitave tri godine nakon dolaska na svet Stellantisovih trojki Berlingo/Rifter/Combo, Renault je najzad odgovorio trećom generacijom modela Kangoo. I bilo je vreme, jer je prethodni opstao čitavih 14 godina, samim tim izgubio je sposobnost da se ravnopravno nadmeće sa znatno mlađim konkurentima.

Zašto je Renaultu trebalo toliko vremena da ga zameni ostaće tajna, mnogo je važnije da li je novi uspeo da nadoknadi zaostatak za gore navedenim trojkama i nedavno voženom Fordom Tourneu Connectu, koji je brat blizanac Volkswagena s indeksom Caddy? Jer ovi su napravili takav kvalitativni skok poslednjim izdancima, da pred Renaultom zaista nije bio nimalo lak zadatak.

Upravo zbog toga proizvođač nije štedeo znanja, mogućnosti i sredstava za njegov razvoj, posve razumljivo ukoliko se zna da ovakav tip vozila i dalje ima veliku popularnosti na evropskom tržištu, i da se pored putničke verzije mora voditi računa i o transportnoj, koja nadmašuje prodaju „civilne“!

Drugo, uzevši u obzir da su klasični porodični vanovi sve ređi, što su dokazali novi Scenic i Espace, Kangoo i ostali predstavnici, sve više ih zamenjuju, pa čak i velike karavane koji su isto tako u izumiranju. Ogroman ulog je dakle u pitanju, Kangoo je pored Clija i Captura jedan od najvažanijih modela za Renault. I taman kada je bio spreman ukrstiti koplja sa francuskim konkurentima ovi su mu se sklonili s puta, grupacija Stellantis ukinula je prodaju svih SUS verzija Citroena Berlinga, Peugeota Riftera i Opela Komboa Lifea!

Da, da putničke varijatne su već više od dve godine u ponudi isključivo s električnim pogonom, što je prouzrokovalo do sada nezabeležen pad prodaje. Kangoo je tako iskoristio priliku i nametnuo se u Francuskoj kao najprodavani model u segmentu, no uvidevši grešku Stellantis ih vraća u igru ponovo ih snabdevši SUS agregatima, tako da se nadam da ću ubrzo biti u prilici predstaviti vam barem jednog od njih, posebno jer su u međuvremenu restilizovani…

Razlog za ovakvu odluku grupacije Stellantis bio je u ekološkom malusu, naime evropski organizam CAFE (Corporate Average Fuel Economy) svake godine nameće proizvođačima sve strožije norme u vezi izduvnih gasova, ko ih ne ispoštuje rizikuje ogromne finansijske sankcije. Radi se o opštoj, ukupnoj količini CO2 svih modela jednog proizvođača, zbog čega su ovi prinuđeni ukinuti pojedine, odnosno elektrifikovati ih, kao što je to slučaj s gore navedenim trojkama.

U međuvremenu Stellantis je poboljšao „krvnu sliku“ uvođenjem silnih električnih i hibridnih modela, te si je mogao dozvoliti povratak „prljavih“ SUS motora. Pametno, no produžene verzije imaju „samo“ 4,75 m dužine (+35 cm u poređenju s kratkim), čak su i navadeni Ford Tourneo Connect i VW Caddu kraći za nekih 5 cm, uz, za 13 cm manje međuosovinsko rastojanje (2,97 m), što znači da je Grand Kangoo apsolutni šampion!

Progres na svim poljima

Već na prvi pogled Kangoo 3 vidljivo je korpulentniji od bivšeg, dok je Grande Kangoo, kao što rekosmo oborio sve rekorde. Ne navedoh jedino da je visina od 1,84 m  (s krovnim nosačima), ostala neizmenjena, tim bolje jer tako bez problema ulazi u podzemne parkinge, često ograničene na 1,9 m.

Kao i kod predhodne verzije zadržana su bočna klizna vrata s obe strane, s tim da je sada ulazni otvor još veći, dok su kod Grande Kangoo duža za dopunskih 18 cm od standardnog, čime je ulazni otvor povećan na 83 cm. Kad smo već kod vrata spomenimo i prednja koja se otvaraju pod uglom od 90°, čime je olakšan pristup potpuno novoj unutrašnjosti.

Spoljašnji izgled isto tako je evoluirao, bez obzira što su opšte forme i dalje nalik kutiji za cipele. Normalno, cilj opravdava sredstvo, ravno podsečen zadnji deo, kao i bokovi, obezbeđuju maksimalni unutrašnji prostor. Ne samo za putnike već i robu, kao što rekoh dve prethodne generacije Renaulta Kangooa više su se prodale kao dostavna vozila.

Uostalom to je i bila njegova prvobitna namena, tek više godina kasnije Renault i ostali proizvođači su ih adaptirali i transformisali u putničke verzije. Realno, jedino je prednji značajno izmenjen, barokna prednja maska, s obiljem hromiranih površina, u aktuelnom je stilu proizvođača. Reklo bi se da smo ispred jednog znatno savremenijeg pa i prestižnijeg modela, bez obzira što spoljašnji izgled ne igra presudnu ulogu kod ovakvog tipa vozila. Po ugledu na spoljašnjost je i enterijer vozila, za razliku od spomenutih francuskih konkurenata, čija je unutrašnjost pomalo „neozbiljna“, kod Renaulta Kangooa nema šale!

Sve deluje mnogo ozbiljnije, strogo, bez nekog posebno šarma ali kao takav prestižniji je od Stellantisovih trojki. Pre bih ga uporedio s Fordom Tourneom Connectom i VW-om Caddyijem, nekako je više u tom germanskom „fazonu“. Ko je bio u prilici smestiti se u jedan Captur ili Arkanu zaključiće da je dizajn komandne table dobrim delom prekopiran od njih. Jeste da ovde nema toliko mekane plastike (zapravo nema je uopšte), uprkos tome deluje iznenađujuće dobro za ovakav tip vozila. Za upravljačem osećamo se bezmalo kao u putničkom automobilu, ergonomija je bez greške.

Kao i sedišta, i volan se podešava u svim pravcima, uz to lep je na oko i obložen kožom. Na dohvat ruke nalazi se uzdignuta ručica menjača, dok pogled „puca“ na velike i pregledne instrumente. Ovi su analogni, klasične koncepcije, s ekranom između za informacije s putnog računara i numeričko očitavanje brzine.

Dobro urađen posao, računajući i praktični aspekt, sve neophodno za duže putovanje ili posao staje u pregrade na vratima, boks između sedišta, policu iznad vetrobranskog stakla i veliki pregradak za rukavice ispred suvozača. Radi se zapravo o povećoj fioci, to jest izvlači se iz centralne konzole i zaista je mnogo praktičniji od klasičnog pregratka. Ispod nogu suvozača je još jedan boks, gde je Renault stavio dizalicu za zamenu rezervnog točka, inače smeštenog ispod vozila, to jest prtljažnika.

S prednjih prelazimo na sedišta pozadi, za razliku od standardne verzije gde je klasična zadnja klupa podeljena na dve trećine (tako je barem bilo pre dve godine), kod „granda“ su tri nezavisna sedišta. Istih su dimenzija i postavljena na klizačima, s podešavajućim nagibom naslona.

Reći da prostora za kolena i glave ima u izobilju verovatno je suvišno, navešću zato avionske stočiće na poleđini prednjih sedišta, kao i izduve za topao/hladan vazduh između istih. Ovde se i prozori otvaraju električnom komandom, za razliku od prozora u trećem redu koja su fiksirana!

Inače pod vozila je ravan, bez centralnog tunela (u njemu pronalazimo dva poveća boksa), tako da putnik u sredini ne mora raširiti noge, dok su na spomenutoj konzoli između prednjih sedišta dva USB priključka. Zaboravih da naznačim da postoje i napred, isto tako dva u boksu iznad instrument table, prevashodno namenjeni za punjenje smartfona postavljenog na specijalnom držaču.

Ovaj se može po želji postaviti s leve ili desne strane, lako se „isčupa“ i prebaci gde vam više odgovara (opcija po ceni od nekih 100 evra). Predviđen je još jedan USB priključak na centralnom ekranu od 8 inča, no ovaj je povezan sa medija sistemom. Što se tiče pristupa poslednjem paru sedišta valja naglasiti da je jednostavan, spoljašnja sediša u drugom redu se lako preklope, kada se dobija širok prolaz.

Do ovde sve je manje-više kao kod mnogih konkurentskih vozila, Kangoo se od njih distancira upravo prostorom na ta dva sedišta. Jer na njima se podjednako dobro osećaju i odrasle osobe, pošto su istih dimenzija kao i u drugom redu, i isto tako smeštena na klizačima, te se može dobiti dopunski prostor za kolena ukoliko se odgurnu unazad. Dakle ne radi se o nekakvim neudobnim klupicama za decu kao kod mnogih konkurenata, jedini problem je što su sva sedišta teška ukoliko se požele izvaditi iz vozila.

Svako ima 24 kg i opravdano se postavlja pitanje gde ih odložiti, nemaju svi, ni garažu ni kuću! No ovakva koncepcija omogućava odličnu organizaciju unutrašnjeg prostora u korist putnika i stvari. Ukoliko je akcenat na prevozu ljudi, kombinacija 2+3+2 je najbolja, no sedišta se mogu postaviti i u kombinaciji 2+2+2, 2+2+1, odnosno 2+3, ili ih eventualno sve povaditi ukoliko je akcenat na transportu robe.

Zapravo sedišta u drugom redu nije neophodno izvaditi, mogu se sklopiti kao novčanik i priljubiti uz prednja, kada se dobija utovarni prostor od, pazite sad, 3.750 lit. E da, tako se može prevesti čitav kauč ili ormar od tašte, Kangoo se lako transformiše u dostavno vozilo tipa Renaulta Traffica!

No, čak i kada su svih sedam sedišta na svom mestu, prtljažnik ima zapreminu od nekih 500 lit, što je ubedljivo više od francuskih predstavnika (320 lit). U konfiguraciji s pet putnika, dakle kada se izvade dva poslednja, korisan utovarnui prostor iznosi isto tako rekordnih 1.340 lit (775 lit kod kod kratke verzije).

Jedina mana odnosi se na vrata prtljažnika, kao i kod konkurenata da bi se otvorila potrebno je metar prostora iza vozila. No, kod Renaulta se može doplatiti 200 evra i dobiti nezavisno otvaranje zadnjeg stakla od vrata, zgodno za utovar lakših stvari. Mislilo se i na rezervni točak, kao što rekoh ovaj je pronašao mesto ispod vozila, upravo kao i kod standardne verzije.

Ništa bez dizela

S kratkim Renaultom Kangoom bio sam u prilici družiti se više puta, odmah po pojavljivanju na test vožnji bila je benzinska verzija 1.3 TCe/130, nešto kasnije i dizel 1.5 Blue dCi. U međuvremenu je vožena i  teretna verzija, čije je kuriozitet odsustvo B stuba (pogledajte slike), čime je omogućen lakši bočni utovar.

Agergat 1.3 TCe je dakle najjači u ponudi i kao takav posve je normalno da ima i najbolje performanse (12,7 sec do 100 km/h i maksimalna brzina od 183 km/h, kada se radi o standardnoj kratkoj verziji), što ne znači da ima i najveći obrtni moment! Razvija solidnih 240 Nm, što je ipak manje od 260 Nm, koliko ima voženi dizel 1.5 Blue dCi, sa „samo“ 95 KS!

U pres voznom parku za sada su imali samo slabiji dizel, snažniji od 115 KS (270 Nm), koji je u ponudi kod standardne verzije se očekuje uskoro, što se odnosi i na električnu (122 KS i baterija od 45 kWh). Dobro, kada smo i to rešili da vidimo šta zna i ume ovaj mali dizel u nekih 1,8 tona teškom vozlu (prazno, po nezavisnim merenjima)? Naravno da od njega ne treba očekivati čuda po pitanju performansi, ali zahvaljujući spomenutom obrtnom momentu vozi se lako i tečno, u čemu mu pomaže dobro odmeren šestostepeni ručni menjač.

Naime, prvih tri do četiri stepena prenosa su relativno kratki, tako da se Kangoo bez veće muke „odlepi“ iz mesta. Jedino ne treba previše rano preći u viši prenos, ispod 1.500 obrtaja pod stopalom je „rupa“. Ne treba ni previše dramatizovati u vezi 15 sekundi, koliko mu je neophodno da ubrza iz mesta do 100 km/h, nije to prioritet jednog familijarnog (porodičnog zapravo) kvazi minivana.

Uostalom za upravljačem stiče se utisak da je osetno dinamičniji, tek s porastom brzine poželeh snažniji agregat od 115 KS. Bez imalo sumnje situacija se drastično pogorša kada se vozilo maksimalno optereti, što su dokazale kolege iz jednog francuskog auto-časopisa koje su ga vozile pre mene.

Ubrzanje iz mesta se pogorša za više sekundi, dok maksimalna brzina opadne na nekih 150 km/h. Na autoputu, uverih se da je poslednji šesti prenosni odnos (pre)dug, no kao takav omogućuje da se održi jednom postignuta brzina i uštedi gorivo. Mala napomena, dizel nije u ponudi s automatskim menjačem, kao što jeste benzinski 1.3 TCe, koji pored ručnog poseduje i automatski EDC7.

Pri 130 km/h motor se „vrti“ na samo 2.200 o/min, no da bi se ubrzalo mora se u stepen niže. Ne i dva, nema nikakve potrebe navlačiti ga u obrtaje, maksimalnu snagu razvija pri samo 3.000 o/min! Sva sreća te je ručica menjača prijatna za manipulisanje i precizno vođena, jer se za njom mora često posegnuti. Sve u svemu, bolje je ne ulaziti u najbržu traku ili se uveriti da zaista nema nikoga iza vas kome možete zasmetati.

Sva sreća te je i pri maksimalnoj brzini agregat i dalje diskretan, osim toga izolaciji kabinskog prostora posvećeno je dovoljno pažnje, jedino se mogu čuti šumovi od strujanja vazduha pri vrhu A stuba. Uzevši u obzir lošu aerodinamiku, potrošnja je posve prihvatljiva, u zavisnosti od opterećenja vozila i brzine, na auto putu kreće se između 6,5 i 7 lit.

Znatno manje troši u vožnji po regionalnim putevima, bez problema zadovoljava se nekih 5,5 lit. Naravno u jednom opuštenom ritmu kakav i priliči jednom ovakvom vozilu. Jer iako se u krivinama preterano ne naginje i ljulja, ipak treba uzeti u obzir visoko težište i masu vozila, na čemu će vam biti zahvalni putnici, posebno pozadi. Nema dakle brige, ukoliko ponašanje na putu i nije bog zna kako dinamično, svakako je sigurno.

Pored efikasnih i snažnih kočnica, Kangoo može da računa na sve elektronske sigurnosne sisteme, kao kod znatno prestižnijih modela kuće. Podsetiću vas i da je postavljen na novoj platformi, pozajmljenoj od sada bivšeg Scenica 4, dok je prethodni Kangoo bio postavljen na platformi Scenica 2, iz 2003. godine. Najviše muke imao sam s ovim XXL Kangom u vožnji po gradu, posebno prilikom parkiranja.

Produženo međuosovinsko rastojanje utiče na prečnik okretanja koji iznosi 13,1 metara, da bi napravilo polukružno okretanje na ograničenom prostoru neophodno je više puta ići napred/nazad. Bogami „popih“ i jednu kaznu za parkiranje na mestu predviđenom za utovar/istovar robe (tkz. „livraison“ u Francuskoj), jednostavno kada sam otišao po gospođu Rajković u centar Pariza nigde ne pronađoh slobodno mesto dovoljno veliko da uparkiram ovo kamionče.

Pohvale zaslužuje i oprema, sve što se poželeti može ponuđeno je u serijskoj opremi, ili se dobija uz doplatu. Neću vas opterećivati detaljima, pre svega jer Kangoo ni ne pronađoh u ponudi za domaće tržište! U voženom završnom nivou Technou, pronađoh recimo automatski klima uređaj sa dve zone podešavanja, karticu „slobodne ruke“ (samostalno otključavanje/zaključavanje čim se udalji od vozila), kameru za vožnju unazad sa senzorima napred i pozadi, GPS i ekran od 8 inča sa medija sistemom Easy Connect, grejana sedišta, kožni upravljač, snažno zatamnjena bočna stakla, aluminijuske naplatke od 17 cola, kao i sve elektronske sigurnosne sisteme.

Cena u Francuskoj za Grand Kangoo je viša za nekih 2.500 evra, odnosno startuje s oko 30.000 evra, dok za ovde predstavljenu treba 33.000 evra. Nije malo, ali je teško naći jeftinije, spomenuti Ford Tourer i njegov brat VW Caddy ubedljivo su skuplji. Osim toga teško je pronaći i modularnije vozilo sa pravih sedam sedišta i velikim prtljažnikom, kome treba ovako nešto biće oduševljen.

Meni lično ne da nije potrebno, nego me je i pošteno namučio za vreme test vožnje, te ga vratih u pres vozni park dva dana ranije. Od kako su deca porasla i osamostalila se, i dvosed mi je mnogo, čak ni supruga više ne želi da provodi sate u neopisivim gradskim gužvama. Nije Pariz grad za jedno ovakvo vozilo, zbog prevelike težine, za njega će uskoro sat vremena parkiranja koštati 18 umesto šest evra! Ukoliko je za utehu ista sudbina čeka i sve vlasnike krosovera i SUV-ove pokretane SUS agregatima (računajući i hibride), čija težina prebacuje 1.600 kilograma, odnosno svih električnih vozila težih od 2.000 kg.

Ali, izvan urbane sredine Kangoo XXL je u svom elementu, ogroman unutrašnji prostor zgodan za prevoz ljudi i robe, plus mala potrošnja i korektna cena, dobitna su kombinacija.

Tekst i slike: Perica Rajković

Renault Kangoo 3 1.5 BluedCi/95 Intense

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Mini van
Vrata/Sedišta: 5/7
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.491 x 1.920 x 1.840 mm (s krovnim nosačima)
Međuosovinsko rastojanje: 3.100 mm
Zapremina prtljažnika: 500 – 3.750 lit
Masa praznog vozila: 1.780  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.461 cm³
Snaga: 95 KS pri 3.000 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 15,5 s
Maks. brzina: 158 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 54 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,8- 6,6/100 km
Emisija CO2: 150 g/km

Cena

Cena u Francuskoj za 1.5 BluedCi/95 od 30.000 evra

 

Dobre strane:

Moderan stil, unutrašnji prostor, sedam nezavisnih i podesivih sedišta, modularnost, prijatan agregat, potrošnja, bogata i sofisticirana oprema

Loše strane:

Znatno viša cena, skromne performanse uz 1.5 Blue dCi/95, gabarit vozila u urbanoj sredini    

 

Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7;5 Ukupno 7;5
Performanse: 7;5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 7
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,556

 

(3804)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo sve sagledano. Zaista. Sa svih strana.
Lepo „naslikana ulja na platnu“, a i „kustos“ ove AR galerije je sve to lepo posložio. 😁

I slažem se sa zaključom – kome treba ova vrsta vozila, biće oduševljen. A mislim da skoro svaka porodica sa decom u nekom periodu porodičnog postojanja može naći sreću u ovako nečem. Meni je jako žao što nikad nisam imao.

Kao što mi je jako zao sto su Pekija praktične muke naterala da pre roka vrati testni primerak

BB

„Razlog za ovakvu odluku grupacije Stellantis bio je u ekološkom malusu“

Ovo je njihovo objašnjenje koje nema veze s mozgom…
Prvo su mogli dodati neki hibrid..
Drugo, u okviru istog modela, imaš potpuno električnu verziju, i on ti ne skida malus?
Treće, kako Renault i VW mogli imati SUS verzije?
Četvrto, i dan danas odeš na sajt Citroen ili Peugeot, ne nalaziš da ima uopšte SUS verzija, odeš u Salon i dobiješ cjenovnik gdje ina… Kao da se stide što ga imaju?
Doduše i Ovaj Kangoo na YouTube teško možeš vidjeti dizel, i tamo ga forsiraju na struju…

MRN

Toyota nikada nije ukidala iz ponude svoj „Berlingo. A čak i danas dugačka verzija Toyotinog Berlinga sa HDI 130 u odličnoj Family opremi košta manje od ovog Renoa:

https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/2024/may/PROACE_CITY_VERSO_MC24_16.05.pdf

BB

Dobar auto…
Jedino mi ostaje žal što i na putničkoj varijanti nije dostupna verzija bez desnog B stuba…

Kakva bi to kombinacija putničkog automobila za svaki dan (posao i privatno) i mini kampera bila, ihhh . .

Peki, imaš grešku u tehničkim podacima gdje je navedena dužina automobila za kraću verziju 😉
A mislim da ta kraća verzija malo bolje pasuje porodičnoj primjeni, 4.9 m je baš dugačko za grad…

Peki

U pravu si i za „tehnicku gresku“ i za konstataciju da je predugacak za svakodnevnu upotrebu 👍

s mile

Za Tatu koji ne podleže trendovima, pa kupuje SUV, ovo je pravi izbor. Mada je poveliki za malu decu, a kada porastu…nekako mi se čini da bi klinac rekao nešto kao u onom vicu za Daciju… 😉

Tata kupio si Daciju, pa se sam vozi…

MRN

Peki, kada bi ti u Parizu, tu gde jesi, imao svoj ovakav Reno od 4,9 metara, gde bi ti njega „držao“ i koliko bi tebe kao stanovnika mesečno koštali „smeštajni kapaciteti“ ?

I, ona kazna koju si platio, sa parkingom, kako se to desilo ?

A gledam i ovu WLTP deklaraciju potrošnje (5,8) i emisije (150), sve je to veoma malo za ovako golema kola. Npr, X2 18d, koji je značajno manje vozilo, koji trenutno testiram, ima deklaraciju 5,5 i 144 gr CO2.

Peki

Gde bi ga drzao? Na ulici gde drugde, stecom te nisam bas u Parizu vec susednoj opstini Pantin (spojena je s Parizom), gde je situacija nesto povoljnija… U Parizu, kao i bilo gde u Francuskoj ima mesta rezervisana za isporu robe tkz. Livraison. Obelezena su zutim linijama i ukoliko se stane na njih „popijes“ kaznu i odnesu ti vozilo, izmedu 07 i 20 h radnim danom, racunajuci i subotu. Posle 20 h sme i tu da se stane i parkiranje je besplatno, a kako sam dosao negde oko 19h45 min dobih samo kaznu od 35 evra, nisu stigli da ga… Pročitaj više »

Zoca

Ako ne snimaju parkiranje Land-Roverima nula su za nas.😁

Peki

Samo elektricni automobili i to u B segmentu, Renault Zoe ili Peugeot 208…

Kitittelj

Moze li da se zna kako ovo, i da li uopste funkcionise za nefrancuske tablice, npr. srpske :)?

Peki

U principu kazne za parkiranje sa stranim tablicama ne idu izvan Francuske, imam par drugara koji sa nasim tablicama nikad im nista nije stiglo…

Matija

E, u Nemacku stizu! 🙁

Neko sa strane

Stizu u sve zemlje sa kojima Francuska ima sporazum o razmeni kazni. Srbija je tu (kao i drugde) van tokova – u ovom slucaju na nasu srecu. Kada ovima sa francuskim, nemackim, italijanskim tablama budu pocele da stizu kazne sa srpskih puteva, bice i obrnuto.

Trt

Pa prema plateznim mogucnostima, sledeci oblik porodicnog vozila za bogatu eurupsku raju ce biti nadkrivene bicikle, pa polako na godisnji odmor negde u krugu od 20km. Nekad svaba vozio S klasu, pa posle 3-4 godine proda gastarbajteru Turcinu ili Jugovicu, ovaj izmota iz dzepa pare i plati. Danas to nije „moderno“, finansiski

Radovan

Nekad vozili francuski poljoprivrednici prace na pijac, danas je to bas super da vozis decu, kako se nisu ranije setili? Nego terali one limuzine sa besnom kozom, sto plivaju na hidraulici po putevima evrope. Ovo bas lepo malo pleka, malo plastike, tockovi i uzivanje

Neko sa strane

Francuzi su oduvek forsirali Renault 4, 5, bazni Peugeot 205 dizel pa kasnije Kangoo i Berlingo u putnickim varijantama, nego te limuzine o kojima pricas. Da su ih zaista kupovali, njihovi proizvodjaci bi ih pravili i danas.

Ilija T.

Postovani Peki. Firma razmislja o kupovini ovog vozila u skorije vreme. Kako bi ga mogao uglavnom koristiti ja u poslovne i privatne svrhe(sa porodicom). Kakve ste utiske stekli do sada, citao sam da sa automatskim menjacem trosi vise i da nazalost nema klasican dizel od 110/115ks? Nama(firmi)bi odgovaralo dugacak model od minimalno 180cm praznog prtljaznog prostora za transport robe ili drugog. Steta kod nas nemaju informacije i treba da pratimo drustvene mreze kad budu objavili dolazak na nas region. Unapred hvala i srdacan pozdrav.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Ilija T.
Matija

https://www.renault.at/pkw/grand-kangoo/modulares-design.html

Duzina tovarnog prostora iza prvih sedista je 2.277 mm.
Duzina tovarnog prostora kada se preklopi suvozacko sediste je 3.112 mm.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija
Peki

Ne znam sta da to kazem, treba videti sa uvoznikom hoce li ga i kada imati. Grande Kangoo je novitet, u Fracuskoj je prodaja pocela tek ovog meseca, verovatno treba sacekati jos izvesno vreme da stigne i kod nas… Inace izmedu vozenog i snaznijeg dizela nema mnogo razlike u performansama, za porodicnu i sluzbenu upotrebu snaga zadovoljava. Benzinac 1.3 TCe je evidento na ovom polju superiorniji i poseduje automatski menjac ali je potrosnja znatno veca.

BB

U Banjaluci ja pitao, stekao sam utisak da Kangoo ne planiraju uopšte