1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Četvrtina pešaka u Rumuniji se ne oseća bezbedno na ulicama
Četvrtina pešaka u Rumuniji se ne oseća bezbedno na ulicama
0

Četvrtina pešaka u Rumuniji se ne oseća bezbedno na ulicama

20
0
Podelite sa prijateljima:

Platforma društvene odgovornosti marke Dacia pokrenula je opsežnu studiju kroz koju je imala za cilj da dovede u prvi plan informacije o bezbednosti pešaka na putevima u Rumuniji.

Analizom su obuhvaćeni ponašanje i percepcija pešaka u pogledu poštovanja pravila bezbednosti na putu i ​​u specifičnom kontekstu lokalne zajednice, pokazuje da skoro 60% ispitanika dnevno pešači duže od 30 minuta, ali samo 12% njih se osećaju bezbedno kao pešaci u svom mestu prebivališta. Istovremeno, više od 30% ispitanika reklo je da se osećaju delimično ili nimalo bezbedno.

Rezultati studije su istakli nepravilno ponašanje i pešaka i vozača. Više od 60 odsto ispitanika primetilo je da vozači krše pravila saobraćaja, a polovina je primetila i neoprezno ponašanje pešaka, poput prelaska ulice uprkos crvenom ili žutom svetlu.

Brojke takođe pokazuju da je nepravilan prelazak ulice na vrhu liste negativnih ponašanja sa težinom od 67,7%. Među razlozima zbog kojih pešaci nepravilno prelaze su rasterećene ulice (u preko 70% slučajeva), velika udaljenost do pešačkog prelaza (47,5%) i vremenski pritisak (29%). Prema mišljenju ispitanika, glavni uzrok saobraćajnih nezgoda je nepažnja pešaka (80,4%), zatim prekoračenje brzine vozila i nesavesno ponašanje vozača.

Iako su neki Rumuni svesni statistike i rizika kojima su izloženi, mnogi od njih ipak biraju, iz žurbe ili pogodnosti, da ne poštuju pravila za prelazak ulice.

Istovremeno, udeo od 36,3% smatra da su kampanje podizanja svesti o riziku delotvorne i izjavljuje da bi ih to motivisalo da se strožije pridržavaju pravila, uz prisustvo većeg broja pešačkih prelaza i viših kazni.

Rezultati ovog istraživanja daju jasan uvid u trenutno stanje i predstavljaju suštinsku polaznu osnovu za inicijative za unapređenje bezbednosti na putevima.

Odgovori su prikupljeni od 808 ispitanika, širom zemlje, između 17. i 24. aprila ove godine. Dobijeni rezultati imaju maksimalnu grešku od 3,4% za interval poverenja od 95%.

Platforma društvene odgovornosti KilometerBine, uz podršku kompanije Dacia, pokreće kampanju podizanja svesti i odgovornosti na putu „Prvi korak se računa“, koja ima za cilj da skrene pažnju na nebezbedno ponašanje u saobraćaju i podstakne pešake da usvoje odgovorno ponašanje svesno birajući da prate pravila bezbednosti.

AutoRepublika

Izvor

(20)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments