1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Rađanje legende – Porsche Type 64
Zanimljivost dana: Rađanje legende – Porsche Type 64

Zanimljivost dana: Rađanje legende – Porsche Type 64

266
12
Podelite sa prijateljima:

Za jedan brend koji svi poznajemo širom sveta, bez obzira koliko detaljno pratili automobilski svet, zanimljivo je da se istoričari generalno ne mogu složiti kada je Porsche zapravo osnovan. Razlog za tako nešto zapravo ima smisla, pošto je Ferdinand Porše razvijao modele za druge firme praktično još od nastanka četvorotočkaša. Nekada je bio zaposlen u takvim firmama, kao što su Zundapp i NSU, ali je u većini slučajeva bio savetnik.

Kasnije će da stekne i prijateljstvo sa Adolfom Hitlerom, a ovaj će od njega zatražiti da razvije prvi nemački narodni automobil, Volkswagen Bubu. Takođe se oprobao i u vojnoj industriji, doduše sa mnogo manje uspeha, ali je njegovo ime ipak ostalo pripisano na tenkovima, laganim terencima i na još mnogo toga.

Većina izvora će reći da je firma Porsche GmbH osnovana 1931. godine od strane Adolfa Rozenbergera, Antona Piha i naravno Ferdinanda Poršea, ali nije imala sopstveni model sve do osam godina kasnije. Razlog za tako nešto je ležao u razvoju spomenute Bube, a njena šasija i mehanika je omogućila Ferdinandu da ispuni životni cilj i napravi automobil sa svojim imenom.

Ali njegova namera nije bila serijska proizvodnja već takmičenje u profesionalnom auto-moto sportu. To vozilo je trebalo da se zove Type 114 i da pruža benzinski motor sa deset cilindara, ali da i dalje deli dosta mehanike sa spomenutim Volkswagenom. Naravno, da bi model bio brz na trkama, morao je da nudi aerodinamičnu školjku i inženjeri će provesti dosta vremena na ovoj karakteristici.

Kao što možemo zaključiti na temelju priloženih fotografija, kompletan prototip će dosta ličiti na kasnije posleratne modele Porschea, što nam govori koliko je bio ispred svog vremena. Plan je bio da bude kompletiran do septembra 1939. godine, za kada je i planirana velika trka koja je trebalo da bude upriličena između Berlina i Rima.

Kao što nam je poznato, to je takođe bio mesec kada je Nemačka napala Poljsku i samim tim je zvanično započeo Drugi svetski rat. Ta okolnost je dovela do otkazivanja trke, ali je Porsche ipak kompletirao tri prototipa, doduše s drugačijom idejom. Oni su dobili ime Type 64 i pokretao ih je 1,1-litarski benzinac iz Bube s 33 konjske snage.

Iako je brojka možda smešna za današnje standarde, Type 64 je bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 160 km/h zahvaljujući svojoj aerodinamici i masi od svega 610 kilograma. Za školjku se postarala firma Reutter iz Nemačke, koja je takođe napravila razne prototip primerke Bube.

Prvi Type 64 pod kodnom oznakom 38/41 je uništen tokom ranih godina rata nakom bombardovanja saveznika. Porodica Porše je svakodnevno koristila preostala dva primerka pod kodnim oznakama 38/42 i 38/43. Američka vojska je pronašla jednog od njih posle Drugog svetskog rata, odsekla krov i koristila za lokalne vožnje tokom nekoliko sedmica pre nego što je motor stradao, a posle toga mu se dugi niz godina gubio trag. Kasnije je školjka pronađena na otpadu i prošao je kroz proces restauracije sa novim delovima sa Bube. Danas ga možemo videti u muzeju Piterson u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Ali poslednji primerak je preživeo kao kompletan i ostao je u porodici Porše. Restauriran je 1947. godine od strane čuvene italijanske dizajnerske kuće Pininfarina, da bi zatim bio prodat austrijskom profesonalnom vozaču po imenu Oto Mati. Ovaj ga je koristio za amaterska takmičenja tokom narednih 35 godina, a zadržao sve do 1995. godine. Danas pripada drugom privatnom kolekcionaru, koji je pokušao da ga proda za dvadeset miliona dolara pre četiri godine, ali tako visokih ponuda nije bilo.

Na prvi serijski Porsche ćemo morati da čekamo posle Drugog svetskog rata kada je predstavljen čuveni 356. Mnogi su ga nazvali „glorifikovani Volkswagen“, ali je naravno bio mnogo više od toga i svoje poreklo je jasno preneo sa Type 64.

Kao što smo spomenuli, eksperti se nikada neće složiti koji je bio prvi Porsche, a ako spadate u grupu koja smatra da je to Type 64 – sigurno je dostojan tog imena.

Zoran Tomasović

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Blagi Boze, al je ruzan! 🙂 Feri Porse nikada nije mogao da se oslobodi uticaja svoje Bube! „Prva ljubav zaborava nema“.

BB

Big doody 🤣😂🤣😂

Laki

Teško da može gore.

Matija

Cik ako smes ovo da kazes Svabama! 🙂 Za prvi serijski Porsche rekao sam jednom da lici na ciniju za salatu na 4 tocka. Dobio sam mrke poglede i neke tihe besne komentare! Ali ne i odgovor. 🙂

comment image

Porsche 356, 1950 godina.

Yankee

356 je prelep. Najvise volim americke aute iz 1950-ih godina, ali nema ni mnogo americkih auta iz 1950-ih godina koje bi izabrao pre 356.

Posebno volim Pre-A 356 kupe. Kabriolete nikada nisam voleo.

comment image

Matija

Volis ga zato sto lici na ciniju za salatu? Okrenutu naopako, da ne bude nesporazuma. 🙂
U i na ovom autu ne vidim nikakav trag estetike. Cisti nemacki neukus!

Yankee

Prvi sam koji ne voli nista Nemacko, ali 356 ima fantastican dizajn. Sta-vise, svidja mi se gotovo svaki Porsche sve do ranih 1990-ih godina.

Matija

Meni se svidjaju tek poslednje dve generacije. Carrera je najzad postala impozantan sportski auto! Cayman i Boxter su takodje sve bolji i dobijaju sve jace motore. Ranije su ih drzali na velikoj distanci od Carrere, sada vise ne jer publika to trazi.

Yankee

Meni je 550 omiljeni. Mozda zbog James Dean. Od kada sam prodao El Camino, malo po malo gledam nekog drugog klasika i dosta firmi prave replike 550 sa motorima iz Subarua. Na prvi pogled izgleda identicno kao pravi Porsche dok ne cujes motor.

I onda jednog dana da se vratim ovde sa „550“ umesto sa Chryslerom.

comment image

Matija

Dogovoreno! 🙂

Nightrider
Matija

„Strange object“. 🙂