1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zanimljiva sudbina predsedničkog modela Lincolna Continentala
Zanimljivost dana: Zanimljiva sudbina predsedničkog modela Lincolna Continentala

Zanimljivost dana: Zanimljiva sudbina predsedničkog modela Lincolna Continentala

334
0
Podelite sa prijateljima:

Četvrta generacija modela Lincoln Continental je jedna od najpoznatijih američkih automobilskih legendi u celoj istoriji. Proizvodila se od 1961. do 1969. godine i u potpunosti je promenila standarde o tome kako bi premijum četvorotočkaši trebalo da izgledaju. Dok su se rivali Cadillac i Imperial takmičili ko će ponuditi više hroma i veći spojler, to jest rep, Lincolnov stilista Elvud Engel je dizajnirao „čiste“ linije bez preterivanja.

Continental se nudio kao limuzina i kabriolet sa četvoro vrata, a dopao se svakome ko je imao prilike da se upozna sa njim.

Njegov najveći ljubitelj je bio čuveni Džon Kenedi, 35. po redu predsednik Sjedinjenih Američkih Država, i insistirao je na njemu u vreme kada su se Cadillac i Lincoln borili za takvu prestižnu „titulu“. Kao što nam je poznato, Kenedi je stradao baš u takvom automobilu, ali to nije bio kraj ovog specijalnog Continentala. Ni blizu…

Američka tajna organizacija CIA je naručila potpuno novi Continental kabriolet sa četvoro vrata iz 1961. godine. Njegova fabrička cena je iznosila 7.347 dolara ili 66.620 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, ali ga je CIA dobila na lizing o trošku od svega 500 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 4.530 dolara) na godišnjem nivou.

To je bio tek prvi korak pošto je automobil zatim poslat samostalnoj kući Hess & Eisenhardt sa sedištem u američkoj saveznoj državi Ohajo. CIA mu je dala zvanično ime X-100, a zatim će da uloži oko 200 hiljada dolara (današnjih 1,8 miliona „zelembaća“) da ga unapredi.

Hess & Eisenhardt će ofarbati Continental u tamno plavu boju i produžiti ga za 1,1 metar s ciljem da se oslobodi veći prostor. Fabrički metalni krov je zamenjen bezbojnim plastičnim, zadnja sedišta su podignuta za oko 25 cm da bi javnost lakše videla predsednika i prvu damu, a enterijer je dobio i moćniju klimu, telefon i pribor za prvu pomoć.

Za potrebe američke tajne službe su ugrađene dve bočne stepenice, još dve stepenice ispod zadnjeg branika i ručke na vratima prtljažnika. Na taj način, agenti zajne službe su mogli da okruže prvog čoveka Amerike sve vreme. Godinu dana kasnije je ugrađena i nova maska hladnjaka i ratkapne, preuzete sa Lincolna iz 1957. godine.

Kenedi će koristiti Continental sve do onog kobnog dana 22. novembra 1963. godine kada je ubijen u Dalasu. Bez obzira kojoj priči verujete, CIA je naučila na težak način da američkog predsednika ne ostavljaju u otvorenom kabrioletu na lokacijama okruženim visokim zgradama i mnogi će pomisliti da je to bio kraj ovog četvorotočkaša.

Desilo se suprotno i Continental je vraćen u firmu Hess & Eisenhardtu na dodatne modifikacije. Automobil je ovaj put ofarban u crnu boju, a kompletan enterijer je izbačen i ugrađen je novi. Firma je ubacila i metalne ploče mase 730 kg i debljine 46 mm da štite svaki detalj vozila, a plastični krov je zamenjen staklenim, ali otpornim na municiju.

Moderna tehnologija je omogućila da pneumatici ostanu u istom voznom stanju čak i kada ih municija pogodi. Pošto je masa vozila sada iznosila čak 4,4 tone, ugrađen je i veći V8 motor radne zapremine 430 kubnih inča (7,0 litara) sa 350 konjskih snaga (ranije 300 „grla“). Poslednje unapređenje je stiglo 1967. godine opet na račun bezbednosti.

Na pitanje zašto bi CIA sačuvala takav automobil i nastavila da ga koristi, odgovor je ležao u dva podatka. Naime, već je postojao ugovor sa Fordom koji je morao da bude ispoštovan, a i čekanje na novi Continental i ugrađivanje modifikacija bi trajalo od tri do četiri godine.

CIA naravno jeste imala veliku zalihu četvorotočkaša, ali je u X-100 već bilo uloženo dosta novca da se jednostavno nije mogao „baciti“. Iako će Kenedijevi naslednici dobiti nove automobile, X-100 je ostao u službi sve do 1977. godine. Povremeno su ga koristili predsednici Lindon Džonson, Ričard Nikson, Džerald Ford i Džimi Karter, ali je uglavnom služio za pratnju vladinih agenata.

Nakon što je povučen iz upotrebe, vraćen je Fordu, a ovaj ga je zadržao sve do nedavno. Tada je doniran muzeju The Henry Ford u gradu Dirborn (savezna država Mičigen) i tu se nalazi do današnjeg dana. Kao što smo spomenuli, izgubio je originalni enterijer i šoferšajbna sa rupama od metaka je donirana drugom muzeju, ali je Continental više-manje isti kao onog dana kada je Kenedi stradao u njemu.

I šta kažete, da li je ovo najpoznatiji američki automobil u istoriji?

Pogledajte video snimak.

Zoran Tomasović

(334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments