1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen smanjuje obim proizvodnje električnih automobila
Volkswagen smanjuje obim proizvodnje električnih automobila
12

Volkswagen smanjuje obim proizvodnje električnih automobila

1.05K
12
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen privremeno suspenduje treću smenu za proizvodnju modela ID.4 i ID.7 u fabrici u Emdenu. Prema onome što navode u radničkom savetu, pad potražnje za električnim vozilima vrši pritisak na one koji odlučuju o obimu proizvodnje.

Prema radničkom savetu, Volkswagen privremeno smanjuje proizvodnju električnih automobila u svojoj fabrici u Emdenu zbog slabljenja prodaje. U naredne dve nedelje do godišnjeg odmora, treća smena u proizvodnji kompaktnog SUV-a ID.4 i prvih modela električne limuzine ID.7 biće suspendovana, rekao je na zahtev šef radničkog saveta Manfred Vulf i potvrdio izveštaj Nordwest-Zeitunga. Portparolka VW-a u Emdenu rekla je za novine: „Uvereni smo da će se korišćenje fabrike ponovo povećati sa lansiranjem ID.7 na tržište krajem godine.

Radna snaga je obaveštena u ponedeljak, saopštio je radnički savet. Dok se proizvodnja modela sa unutrašnjim sagorevanjem, kao što je Passat, nastavlja bez izmena, tronedeljni fabrički odmori za zaposlene u električnom segmentu takođe će biti produženi za jednu nedelju. Pored toga, oko 300 od sadašnjih 1.500 radnika na određeno vreme u Emdenu od avgusta više neće biti zaposleno.

Prema radničkom savetu, razlog za ograničenja proizvodnje je slabljenje prodaje električnih vozila. „Veoma žestoko primećujemo nevoljnost kupaca u svetu električne energije“, rekao je Vulf. Neizvesnost među kupcima je velika. Potražnja je skoro 30 odsto ispod prvobitno planirane proizvodnje. Vulf je rekao da je među zaposlenima u Emdenu vladalo razočaranje zbog vesti o smanjenim smenama.

Prema savetu radnika, početak treće proizvodne smene za električne modele prvobitno je planiran za jesen na lokaciji Emden VW. Kako navodi Volkswagen, zvanična ceremonija obeležavanja početka proizvodnje ID.7 u Emdenu biće odložena. Proizvodnja modela je stoga već počela po planu. Prema savetu radnika, nekoliko modela se trenutno proizvodi unapred.

Ministar ekonomije Olaf Lis ocenio je odluku kao „razumljivu“; ali takođe vidi znak upozorenja za industriju. „Broj registracija „električara“ je i dalje visok, ali ono što nas brine je trenutni pad potražnje – ne samo kod Volkswagena, već i kod svih proizvođača“, rekao je Lis. Veoma smanjeno finansiranje je ogroman izazov. Lis je govorio u korist razgovora o novim podsticajima za kupovinu – kao što je smanjeni PDV.

AutoRepublika

(1052)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudno, smanjenje potražnje za EV, a ne i za SUS verzijama, kao da kupci u većem broju ipak nemaju dovoljno razvijenu ekološku svest ?
Ili je ipak ekonomski faktor u pitanju…

BB

Pa problem je što se ekološka svijest suprostavlja ekonomskom faktoru… Eto samo kupi skupo pa ćeš biti ekolog… Električna vozila imaju puno smisla u određenim sektorima, i to i ekološkog i ekonomskog smisla (taksi, gradska dostava, gradske službe i sl..). Ali upravo taj dio kaska, jer ako će da ima ekonomskog smisla za korisnika, onda je za proizvođača „neisplativ posao“. Ali kao što svaka nelogična situacija ima svoj kraj, tako i ova …

Zoran

Džabe ekološka svest ako nemaš gde puniti auto. Ako živiš u zgradi, a nemaš garažu, i ako na poslu nemaš parking i „točilicu,“ kako onda napuniti baterije? Infrastruktura je slaba,a punjene sporo. Dok se ne zaokruži ceo krug, koji ukljućuje i lagodno punjenje baterija, prodaja neće biti na nivou SUS automobila.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoran
Matija

Nije „ekoloska svest“ u pitanju, ukupna prodaja e-vozila kontinuirano raste. Samo ne kod VWa!

Matija

Smanjenje potraznje za e-vozilima ovde se odnosi samo na produkte VW marke. Ocigledno su modeli VWa pod oznakom „ID“ cisti promasaj. Rukovodstvo VWa je jos krajem prosle godine konstatovalo da automobili iz ID-familije nisu ni dobri ni atraktivni. Prvi korak je bio dizajn. Ali ni to nije uspelo. Situacija u celoj VW korporaciji je postala dramaticna – moguce je da je rukovodstvo namerno jos vise dramatizuje da bi se dobio prostor za radikalne interne promene, od kojih je najteza masovno odpustanje! Bivsi sef VWa, Herbert Dis, bio je u pravu samo je brzopleto postupio. Aktuelno se Audi nalazi pod „optuzbom“… Pročitaj više »

s mile

Samo ću reći jedno, tvoji komentari ladno mogu da prođu kao celi članci. Bravo

Matija

Zahvaljujem na komplimentu! Sasvim sam zadovoljan svojom ulogom komentatora! Nadam se i redakcija.

Matija

Biti stalni dopisnik je odgovorna funkcija koja zahteva intenzivan rad i stalnu kontrolu tacnosti podataka. Ja sam absolutno okrenut tehnici, dizajnu i analizi trzista, za duge tekstove nemam vremena. Osim toga, kao komentator mogu sebi da dozvolim slobodu da govorim po secanju. Kada bih sve sto kazem morao i da argumentujem to bi trajalo u nedogled, verovatno nikada ne bih mogao da pronadjem u internetu ili u svojoj arhivi sve ono sto mi je ostalo u secanju! 🙂 Vama svaka cast! Obavljate vazan posao oko informisanja nacije!

moron

Istina je to što kažeš. Pisanje komentara je mnogo lagodnije 😊

Matija

Paznja, paznja!
Evo dogodilo se – sef Audija Dusman je oslobodjen svojih obaveza u Audiju, kratko receno, odpusten je! Vest se pojavila u 16:37 casova, pre dvadest minuta. Njegov naslednik bice dr ing Gernot Dolner, cija je dosadasnja odgovornost bila poslovna strategija kompletne korporacije VW. Her Dolner potice iz Porsea gde je imao razne rukovodece funkcije, pocevsi od razvoja pa do menadzmenta.

https://www.gmx.net/magazine/wirtschaft/volkswagen-konzern-audi-chef-markus-duesmann-tuer-38375864

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Pa nije ni čudo što su ga otpustili kad se zove Dušman 😜