1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Problemi s 1,5-litarskim dizelom Peugeota, Citroena, Opela i DS-a
Problemi s 1,5-litarskim dizelom Peugeota, Citroena, Opela i DS-a

Problemi s 1,5-litarskim dizelom Peugeota, Citroena, Opela i DS-a

79.81K
91
Podelite sa prijateljima:

Ranije smo pisali o boljkama motora koji se ugrađuje u vozila sazvežđa Stellantisa a koji nosi oznaku 1.2 PureTech, a sada stižu vesti i mukama za vlasnike vozila originalno iz grupacije PSA (Citroën, DS, Opel i Peugeot), a pominje se i Toyota sa ugrađenom pogonskom jedinicom 1.5 BlueHDi. Defekt lanca bregaste osovine dovodi do njegovog oštećenja ili čak i uništenja. Evo zašto!

Bilo da je reč o benzinskim ili dizel motorima, grupacija PSA grupa ne briljira sa svojim malim motorima. Inaugurisan 2017. godine na krosoveru zvanom Peugeot 308, pogonski blok 1.5 BlueHDi (DV5) se već isticao po problemima sa ubrizgavanjem i rezervoarom za AdBlue. Ali, to je bez uzimanja u obzir problema uništenja motora, koji utiče na jedinice Euro 6.3 (ili Euro 6.D) proizvedene od 31. decembra 2019. godine, prema internoj tehničkoj napomeni poslatoj distributivno-servisnim centrima različitih brendova.

Defekt motora 1.5 BlueHDi je na nivou pogonskog lanca bregastog vratila, koji se popušta, a zatim se i kida.

Poreklo i simptomi

Vlasnici vozila mogu identifikovati dva problema. Prvi je pucketanje iz zupčastog remena zbog labavosti pogonskog lanca bregastog vratila. Drugi problem rezultira time da se motor ne pokreće zbog loma, pucanja navedenog lanca, što dovodi do manje ili više značajnog propadanja agregata 1.5 BlueHDi. U fokusu problema, u oba slučaja je lanac koji povezuje dve bregaste osovine,  a naročito njegov otpor tokom vremena.

Prema navodima iznetim u dve tehničke napomene o kojima je reč, grupa PSA je izvela modifikacije na ovom motoru. Među njima je montaža lanca od 8 milimetara umesto ranijih 7, kao i takozvanih izduvnih ventila nove generacije.

U nedostatku preciznog navođenja datuma kada su izmene počinjene, kako da znate da li je motor modernizovan ili nije? Ako kućište bregaste osovine ima izbočinu i ugravirana referenca je jednaka 98 305 804 80, to je slučaj. Suprotno tome, ako je referenca jednaka 98 126 472 80, a kućište ima ravan oblik, motor je opremljen lancem od 7 mm.

Nadograđeni jednoipolitarski dizel motori sa lancem bregaste osovine od 8 mm (levi crtež) mogu se prepoznati po stavkama obeleženim slovom „b“

Različite vrste intervencije

Zavisno od toga kakva je i kolika šteta nastala, a što se može utvrditi pregledom, preporučuju se različiti tipove popravki. Evo pregleda:

  1. Ako su ventili savijeni, bregaste osovine oštećene… Ali bez oštećenja komore za sagorevanje i glave cilindra, uglavnom se moraju zameniti sledeći delovi: ventili, opruge, brave, bregaste osovine, bregasti zatezači lanca i vratila, set za razvod.
  2. Ako nema loma delova, ali zaptivanje ventila nije u skladu sa standardom i komora za sagorevanje je oštećena, kompletan motor se mora zameniti. Imajte na umu da serviseri mogu dobiti nove motore koji nisu modernizovani zbog nedostatka raspoloživosti novih jedinica. U ovom slučaju, oni moraju da urade naknadnu rekonstrukciju, odnosno korekciju fabričke greške.
  3. Ukoliko nema lomljenja delova, ali je zategnutost ventila ispravna, svi delovi se moraju zameniti kao u tački 1, osim ventila.
Grupa PSA je izvršila tehničke promene ugradnjom lanca od 8 mm umesto onog od 7mm, kao i montažom i novih izduvnih ventila.

Pogođena vozila

Proizveden u više od milion jedinica tokom 2020. godine, ovaj motor je ugrađivan u više od trideset modela brendova koje kontroliše grupa PSA, ali se nalazi i u programima koji su bili uslužni u odnosu na Toyotu. Sva vozila proizvedena od 31. decembra 2019. mogu biti pogođena ovim proizvodnim nedostatkom:

Citroen. C3 III, C3 Aircross, C4 III, C4 Cactus, C4 Spacetourer, C5 Aircross, Berlingo III, Berlingo III Van, Traveler i Jumpy.

DS. DS 3 Crossback, DS 4 II i DS 7 Crossback.

Opel. Corsa, Mokka, Crossland, Grandland, Combo, Combo Cargo, Zafira i Vivaro.

Peugeot. 208 II, 2008 II, 308 II and III, 508 II, 3008 II, 5008 II, Rifter, Partner i Expert.

Toyota. Proace City, Proace City Verso, Proace i Proace Verso.

Šta sad?

U dokumentu iz jula 2022. godine, PSA grupa ukazuje da je ovaj tehnički kvar teoretski pokriven 100% za vozila mlađa od 5 godina ILI manje od 150.000 kilometara, šta pre istekne od ova dva kriterijuma. Međutim, prodavac će koristiti alat za simulaciju da fino podesi sistem, čije će se komponente menjati u zavisnosti od starosti i kilometraže, ali i praćenje održavanja i lojalnost mreži. Verovatno je suvišno reći da su propuštena zamena ulja ili remont koji nije obavljen na vreme, upotreba ulja koje nije preporučeno od strane konstruktora, i slično, u stvari osnov za odbijanje pokrića troškova od strane proizvođača, čak i ako interni dokumenti dokazuju da je u pitanju greška u konstrukciji.

Zato se i savetuju kupci polovnjaka da iskažu dozu skepticizma, a pritom i da obrate pažnju na to koliko je bučan motor, a dobro je i da provere istoriju održavanja. Inače, mogli bi se suočiti s neprijatnim posledicama.

AutoRepublika

Izvor

(79806)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

91 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Dakle, smeće.

I posle pljuju po BMW-u.

Zeljko

Bendzo je posebna sorta smeća.😂

Renault Terminator

Jbt Peugeot nekada imao neuništive TU benzinske motore,to nisi mogao sahraniti koji god da dohvatiš.A vide sad…

Laki

Slaba „nafaka“ sa ovim agregatom!PSA veli vozite ovaj motor u garanciji a posle ??

Nikola

Mislim da se ovaj motor ugrađuje i u Ford Kugu baš sam je gledao pre neki dan 1,5 dizel 120KS.

Zoca

Pa daaa,Ford je prvi ubaciio ovaj motor 1.5…Cudno..Zajedno su razvijali dizele.

Rikošet

Po ovom zvaničnom dokumentu 1.5 TDCi u Fordu nema lanac već remen…

https://media.ford.com/content/dam/fordmedia/Europe/documents/productReleases/Kuga/FordKuga_TechnicalSpecifications_EU.pdf

Negdje sam pročitao sa motori sa oznakom 1.5 TDCi „Blue“ imaju lanac, a to su ovi koji su ugrađeni u aktuelni model…

Opet za model iz 2020. imate remen u prodaji…

https://www.autodoc.co.uk/car-parts/timing-belt-set-10505/ford/kuga/year-2020

moron

Predmet članka nije lanac kao deo seta razvoda, jer 1,5 hdi ima zupčasti.
U pitanju je poseban, mali lanac koji povezuje dve bregaste.

Rikošet

Ja sam išao na manje zla, a ti baš baci sve vlasnike ovog motora u brigu…

Ako sam te dobro razumio neki 1.5 blokovi imaju pogonski remen, a neki lanac, ali svi nažalost imaju taj famozni lanac za pokretanje bregastih?

moron

Svi 1,5 hdi imaju zupčasti. A i 2,0 HDI. Kao i raniji 1,6 HDI.

Ali, oni koji su i 16V, imaju dve bregaste, a, takvi motori „u glavi“ i ovaj „mali lanac“, koji povezuje dve bregaste. Imao ga je i moj 1,6 iz 2009, jer je bio 16V, ali do danas nije menjan, jer ne na samo oko 250 kkm.

Rikošet

Sad sam našao 1.5 TDCi 8v ima zupčasti remen, jednu bregastu i nema ovog lanca, a 1.5 TDCi je 16 ventilac i ima ovaj mali lanac…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Rikošet

1.5 TDCi Blue je 16ventilac…

Bungi

Treba vremena da se motor testira, uklone nedostaci, ne može preko noći. Ali pohlepna uprava firme, gladna profita , hoće novi motor, odmah!U principu, oni unaprijed znaju da kupcima uvaljuju nedovoljno ispitan proizvod.Namagarčene budale će zvati na „1000-i“ opoziv u servis tokom prve godine i tako razvlači dok garancije ne istekne.Faktički, radi se o profesionalnoj bandi prevaranata u autoindustriji.Generalni direktor, upravni, nadzorni odbor,… svi su do lakata u toj svjesno organizovanoj manipulaciji sa kupcima.Lijepi, veliki, prostrani zatvor.

Dude

Samo atmosferski benzinac, rodjaci. Japan i da smo zivi i zdravi.

Delije sever

Atmosferski benzinac samo po Vojvodini.
Taj čim vidi brdo umre od straha.

BB

Pa i Fruška gora je u Vojvodini 😜

Balkanboj

Fruškać je ravnica, gledano iz mog ugla.

moron

„Ravnica“? Ja se neki dan vozao tom „ravnicom“. Biciklom. Običnim. Na ljudski pogon. I aplikacija kaže da sam vozeći tako „ravničarski“ nakupio penjanje ( u zbiru ) od oko 1.100 mnv visinske razlike. Bem ti takvu „ravnicu“ 😊

TheStig

Veću glupost nisam pročitao. Znači sad bi Lambo v10 atmo trebao da zaobilazi planinske predjele 😀

BB

Taj je poznat po niskim troškovima održavanja… 😜

TheStig

1000 km = milja eura 😀

BB

Prije neki dan sam sjedio sa čovjekom, ima šlep službu kamion i povezao se sa nekim tipovima iz inostnanstva koji iznajmljuju razne skupe igračke, Za njih je već nekoliko puta vozio Lambo Urus, Ferrari (ne znam sad koji) i slične… MOžeš i ti da naručiš da se na Romaniji provozaš, 1500 € dan… Mogu da ti dam broj od čovjeka 😀

Dakle dosta je skuplje od te cijene po kilometru koju si rekao 😉

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
TheStig

Čekam te da prodaš tu kafu što ti stoji u garaži pa da se vozamo 😀

BB

da, mogao bih da kupim nekih 10 sati vožnje, plus gorivo 🙂

Marko

Pa ne bi bas reki da se usere. Postoji menjac rodjace pa presaltas u manju brzinu i on ide. Vozim renoa 1.4 16v kada ga vozis kako treba izadje i uz brdo sa 4 putnika bez muke… zavisi od uspona neces valjda uz uspon u 4 brzinu?

Timotiliri

Bice da ti ne znas da vozis atmosferce.

Bato

Ovaj kvar imao sam u sevrisu sa mazdom3 1.6 hdi olabavio se lanac i dva ili iskrivio i lupao,jos 2010god.zbog toga sam ga otvarao pezoov motor u mazdi.nemogu da vjerujem da se to na nove motore desava na nove motore.

Serbiko

Meni oni bas nisu jasni? Imali su odlican motor, 1.6 hdi i jos bolji 2.0hdi i onda naprave ovo?! A razlog je nista drugo nego pohlepa, da se ustedi bas na svemu, kako bi se zaradio koji evric vise. Cuj, lanac 7mm, pa onaj moj na Ponici je bio deblji!

BB

Kako da se uštedi? Pako mene i nema tog drugog reda ventila niti tog lanca 😜, 1.6 hdi 8 ventila 😉

moron

Da, Euro 5 ima jednu bregastu, pa nema ovaj „mali lanac“ i španer.

BB

Ispravka krivog navoda:
Euro 5 ima 16 ventila a ovaj je Euro 6 i ima 8 ventila 😉

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
moron

1,6 e-HDI ima jednu bregastu.

BB

Znam da je bila priča za ovaj euro 6 koji imam da je poboljšan obrtni moment i snaga ali da sada ima 8 ventila, a mogubto i da potvrdim jer sam prije toga vozio Focus sa prethodnom varijantom tog motora.

moron

Zar španer i lanac bregastih nije potrošan deo? Ili je kod svih ostalih brendova to večan deo, koji traje koliko i sam motor ?
Ja sada proguglah i npr, za 1,6 HDI 16 V i/ili 2,0 HDI 16V španer i lanac su zajedno nešto manje od 100 evra.

Balkanboj

Pa kada lanac i španer naprave tako slabo kako je opisano, onda je potrošni deo.

Evo imam dva traktora na lanac, jednoredi (BMW N47 i Opel 1.6cdti). Nijedan od ova dva proizvođača nije dao preporuku kada se radi taj servis i menja pogonski lanac jer su bili uvereni da će trajati koliko i sam motor. Treba imati malo dobrog sluha i uočiti (čuti) promenu u zvuku pri radu tih motora. Tada neće doći do havarije jer će se servis odraditi ma vreme.

Jbg rođaci, srećno nam bilo sa novim vrednostima.

BB

Dobar sluh je ključ svega… 😉

moron

Za potrebu posedovanja očuvanog čula sluha se slažem. Bez razlike da li voziš bicikl ili automobil. Svaka tehnika traži „osluškivanje“ i „pažnju“. U suprotnom, to može i skupo da se naplati. Što se tiče ta dva dizel motora koja voziš, nemam lična iskustva, ali znam šta google pretraga izbacuje kada se u kriterijum pretrage osim naziva motora u nastavku dopiše „problems“ ili „chain replacement“. Sa HDI-ijem sa 16V i sa ovim „malim lancem“ imam iskustva. Nije mi se desilo. Ni meni, ni kasnijim vlasnicima mog ranijeg vozila. A šta je načelno „potrošan deo“, to je uslovna stvar. Sve zavisi kako… Pročitaj više »

Mile

Jbt neki proizvođači bi i nakovanj uništili. Ne verujem da je toliko skupo pa Evropljani ne mogu da naprave lanac koji traje kao što rade Japanci.
Lanac na infiniti vozilima se kontroliše na 320000km i po potrebi zateže.
320000km…

moron

Koji je to tačno model, motor i godište Infinitia ?

Peugeot 407

Sobzirom da posedujem 407 2.0hdi,mogu da kazem da pezo ima dosta nedostataka,sto u pogledu senzora,sto u pogledu losinih(meksih) delova…Sto se tice samog motora,tu i nemam zamerke…Najjednostavnije resenje je,kao i uvek,da kada dodje do zamene delova,ne bacate pare na delove ‘iz orginala’,vec ih zamenite nekim drugim,po mogucstvu boljim… Lanac je bar nesto sto mozete da birate,dao bog imate na hiljade proizvodjaca,cak imate i ‘neunistive’ lance od legura koje su mnogo jace nego orginali( doduse i cena je veca),isto vazi i za svaki drugi deo…Proguglajte malo,za svaki automobil imate rezervne delove u mnogo jacoj verziji(japanci su tu be. jedan) …Komsiji je recimo… Pročitaj više »

TheStig

Pa nema smisla voziti auto kojem cu da stavljam jače ili čak kovane dijelove motora. Ako želim takav auto onda ću da kupim skuplji i kvalitetniji automobil na samom početku.

BB

Intel onda ćeš da se zezneš 😉, ne postoje takvi auto koji te čuvaju od troškova. Što skuplje platiš auto logika je sljedeća: pa mora i održavanje da bude skuplje 😜

TheStig

Ma šta mi reče?! Japanci kad su pravili motore sa kovanim internalima francuzi se sunetili kamenom. Uvijek, pa cak i danas postoji pametna kupovina. A da bi napravio pametnu kupovinu moras da oslobodis mozak predrasuda i kojekakvih blokada prouzrokovanih balkanskim sujeverjem i sranjima marketinskim koja se poturaju.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
moron

Ah ti bezgrešni „Japanci“ 😊😊😊
Misliš da oni nisu imali promašaja sa motorima? Koji su vlasnike „zavijali u crno“ …

TheStig

Imali su svi proizvođači havarija ali ako pogledaš statistički broj loših motora po proizvođaču (tip motora ili serija) i broj sporova koje proizvođači imaju te sve izvještaje i studije o najpouzdanijim automobilskim markama Japanci su tu na vrhu. Japan je izmislio modernu automobilsku industriju.

Generalno problemi u auto industriju počinju od 2000tih pa na ovamo jer se počinje forsirati sve više outsourcing komponenata. Čim ti nekome prebaciš nekome da nešto radi za tebe ti tu gubiš kontrolu kvaliteta. Nekada je Ford sve radio „in house“. Čak su imali i svoje gumare.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

Dobro, šta bi ti kupio da se spasiš nepredviđenih troškova? Kia se ne računa 😜

TheStig

Fiata…hahah šalim se. Kupio bih polovan auto (Mazdu najprije) da sad kupujem jer sve i da valja bilo šta novo preskupo je. A može se naći nešto 2-5 god staro sa malo kilometara uvijek. Za nov auto sačekao bih kako će se pokazati Kinezi 😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

Gazda me nagovara na Sportage… A ja se bojim troškova 😉

TheStig

Meni je Sportage novi užasno ružan. Čak i full oprema me ne bi mogla navesti da ga kupim.

BB

Dobro, nagovorio si me, zasad 😂
Sve drugo nosi i veće troškove a nisu ništa ljepši…

moron

Taman i Daciju da kupiš, imaćeš slične troškove.
Tako da ako gazda za tebe hoće da se „izuje“ za novi Sportage, ja se ne bih bunio.

BB

Nema gazda šta da se „izuva“ sve to ja opet moram da zaradim… Ako bi ovako ostalo, to šljaka, ali ako ruknu neki veliki problemi u svijetu, brinem se kako to da prebrodim… Opet i u svjetlu kriza, korejci su mi nekako najsigurniji 🙂

Ibro

Al lanac 7mm, nekada su bila po 2 lanca sad cekam kad ce staviti carapu da bude jeftinije!

Laki

Bravo junače.

Iznogud Časni

A talijansko je smeće,ha? Ovi mogu pod ruku sa Švabama, svaki mjesec novi opozivi. Fala drugu Šekiju pa on piše o problemima ovih motora svaki test! 🤌🤪🤷🏼‍♂️

Bojan dipl.maš.ing.

60 godina se bavim automobilima, prvenstveno motorima. Fijat nikada nije imao los motor sa razliku od Nemaca i Francuza. Japance .oramo posebno razmotriti. Oni su njveci marketinski majstori i podpaciju auto časopise da ih favorizuju. Ne kažem da su loši ali najvise lažu.

Sasa

Kakvi ono behu motori ugrađivani u alfe osamdesetih, pa ljudi i dan danas zaziru od tog brenda? E moj stručLjače, 60 godina kažeš..

Laki

Nezajažljiva glad za profitom stvara ove probleme!

Mile

Moj rođak ima neki Pežo dizel tri godine star,došao iz švajcarske.odjednom se ugasio.
Majstor kaže iskrivila se bregasta jer nije od punog materijala nego šuplja cev sa navarenim bregovima.
Toliko o dugovečnosti modernih agregata

TheStig

Bregasta ko francuski hljeb 🤣

kikiriki

Danas se bregaste prave od cevi sa tvrdo nabijenim cevastim bregovaima. Kad auto prezupči, bregovi se okrenu, izgube fazu, i polome klackalice. Mora sve novo, to jeste sa otpada drugo, jer je bregasta izgubila faze a nije se pokrivila. Bregaste se odavno ne prave od punog materijala, iz mnogo razloga, a težina je ključan razlog.

ns ja

Obožavam ove kupce polovnog krša koji komentarišu kvalitet bilo kakvih vozila, a na osnovu krša koji su „oženili“!?
Pokušajte da kupite nov auto i da vidite onda kako se ponaša taj „loš“ motor!?
Inače na zapadu žive ljudi-veverice koji samo čekaju da Vama prodaju svoj 2-3 godine star auto u odličnom stanju a za 1/3 cene…ha, ha, ha, …a ne neki izvaljeni i razvozani totalni raspad koji je tri godine vožen u tri smene, motor gašen samo nedeljom ujutru…

moron

Niti piše koji je motor u pitanju, niti u kakvom stanju su šoferu prostata, hemeroidi, diskusi, cirkulacija i ostalo … 😊

BB

Ali izgleda da je srce na mjestu 😉

moron

Ne piše u tekstu da li je na kraju bilo izvorno stanje vozila ili „Trigerova metla“ 😊

Marko

Samo benzin bez turba i mirna backa….nema tolko cestih kvarova. Odrzavanje bagatela, samo resovni servisi i nema zime. Jos je i gorivo jeftinije

Miki

E ali kazu benzinac nema snage, slabo vuce, svaki td je mnogo bolji itd. Ne vozim nista sto koristi traktorsko gorivo i ne lozim se na cadj iz auspuha 🙂 . Dok ne budem u situaciji da kupujem nova kola i vozim ih do isteka garancije samo atmosferski benzinci dolaze u obzir.
Ali svestan sad da je njihovo vreme vec proslo, jako je malo novih modela bez turbine…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Miki
moron

“ … Dok ne budem u situaciji da kupujem nova kola i vozim ih do isteka garancije samo atmosferski benzinci dolaze u obzir…“

Može i tako da se sagledava.

moron

Naravno da je održavanje atmosferskih bezinca bagatela.
Malo pre čitam na Toyota forumu post vlasnika nove Corolle 1,5:

„I tako stogosmo do 2. servisa jer sam pregazio 30k … Ceh 27.177 din i piše satnica 2.1h… „

BB

Bsš bagatela 🙄

Iznogud Časni

Eur?

moron

232 e.

BB

U subotu se vozim taksijem iz pozorišta (sin veli da ga bolio list od noge, inače super veče za šetnju). Jedva ga dočekasmo, dođe Peugeot 301. Pitam vozača kako služi, pitanje je došlo od toga što vidim da ga drži na min 2500 o/min, dok sam ja tu vozio sa 1500.. Ma motor smeće, odgovara on. Imamo već tri komada razletili se na 60.000 km otišao mali lanac u glavi motora, onaj stari (i prije su imali isti auto lai sa 1.6 motorom) bio super, ovaj novi 1.5 krš… Moje pitanje: Izvini, a šta radite sa ostalim automobilima u voznom… Pročitaj više »

moron

Može li tu da se stavi „hulahopka“ 🙂

BB

Džaba njima tenk, pa ti ljudi ne znaju voziti a kamoli „odvojiti uvo“

Bojan

Da li ste poslali specijalne alate ili ponudili za 1.5 motore ovlascenim servisima.

Bojan

U kom servisi u Srbiji mogu zameniti lanac na Astri sa tim 1.5 agregatom…

Xxxx

1.5 kao i stari 1.6 HDI i 1.4 HDI su 0 od motora ima zupčasti kaiš i lanac to samo Peugeot može da napravi najgori auto

Pilot

Ne lupaj. 1.6 HDI se pokazao kao odlican kad je uveden precizni interval odrzavanja jedno dve godine nakon uocavanja problema sa dugim servisnim intervalom (negde od 2006. godine). Svi koji su servisirani posle 2006. godine traju preko pola miliona kilometara bez ikakvih problema, samo redovan servis sa kvalitetnim uljem na vreme i to je to. Lanac i sito uljne pumpe su imali problema samo u serijama 2004-2005 gde je radjen duzi servisni interval (30.000km i 2 godine) sa 5W40 uljem. Posle toga kad se preslo na interval od 15.000 do 20.000km i 12 meseci sa uljem 5W30 problema vise nema.

bitko

nikada vise PSA auto , imao sam c3 picasso , kupljen od ovlastenog zastupnika , u garantnom roku sve kod njih radjeno , poslije kod drugog servisa , citroen priznao gresku na letvi volana i kome god otkaze unutar 10 god. oni je zamjene , meni nisu htjeli jer zadnja dva mjenjanja ulja nisu oni radili . Pokusao sam se zaliti kome sam stigao ali bez uspjeha. NIKAD VISE PSA

BB

Pa ti kupi BMW, on ti je jeftin za održavanje… Par prednjih diskova 1200 EUR i to na 74000 km…

Što se tiče Citroena, mijenjam ulje u ovlašćenom servisu iz praktičnog razloga, što je tamo jeftinije nego u „garaži“. Nisu im te letve volana nešto, ali mnogi drugi proizvođači imaju dosta više skupih popravki, tako da: Zlo se trpi od straha gorega…

Realni posmatrac

Lanac bregaste na 1,5TDCI motorima je fabricka greska. Prvi pokazatelj da je los je prvo paljenje gde zakrlja sekundu dve i onda kad postigne pritisak ulja prestane. Radi se prepravka sa 7mm na 8mm ali se menja komplet kucistze bregastih kao i obe bregaste sa sve novim lancem od 8mm i njegovim zatezacem. Skor izadje 64000 dinara i ima ga samo u originalu za sada. Ovo je cena delova a ruke majstora su jos sigurno 100€.

MRN

Ja sam čuo i neku veću cifru, pominjalo se oko 800 evra i da ima samo iz originala.

MotoCros

Peugeot ima najbolje motore na svijetu, ovo su nebuloze.

Iljo

Ovdje piše da su to motori proizvedeni poslije 31.12.2019 godine. Da li je ovo možda greška u tekstu, možda ste mislili na motore proizvedene do tog datuma, jer postoje ovi motori i prije tog datuma?

MRN

Mislim da si u pravu.

Boki

Jel ti citas ceo tekst kao I ovaj komentator ispod tebe , Ili povrsno ? Obrati paznju na odeljak pogodjena vozila I videces o kojima godistima se radi !

Zlatko

Šteta,nekada su hdi motori bili medju najboljima. 1.6 po maloj potrošnji a 2.0 po izdržljivosti i trajnosti.

Zeljko

Ja bih pitanje.Dali problemi sa bregastom obuhvataju i citroen c3 1.5 hdi led 2021 godiste

Rikošet

Motor je motor nebitno u kojem je automobilu svi se proizvode u istoj tvornici na istoj traci od istih dijelova.

Dakle 1.5 HDI je konstrukcijski isti u svim vozilima…