1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Audi je spreman da vam proda trkački R18 TDI
Audi je spreman da vam proda trkački R18 TDI

Audi je spreman da vam proda trkački R18 TDI

1.48K
0
Podelite sa prijateljima:

Tema čuvene trke 24 sata LeMansa je prethodnih godina ponovo postala popularna u javnosti, ponajviše zahvaljujući holivudskom izdanju filma „Ford v Ferrari“. Dok su ova dva diva svakako najčešći predmet rasprave, to ne znači da ostali modeli nisu jednako bitni, a sada u oglase stiže jedna od ikona ove trke.

Dok je Porsche svakako rekorder LeMansa sa devetnaest pobeda, najuspešnija firma u 21. veku je Audi. U periodu od sezone 2000. do 2014, nemački tim je slavio čak trinaest puta, a nadmašili su ga samo Bentley (2003. godine) i Peugeot (2009. godine).

Jedan (s)pretković sa izuzetno dubokim džepom, sada ima priliku da postane vlasnik primerka iz 2011. godine, koja je bila izuzetno bitna za nemačkog proizvođača vozila. R18 je debitovao u decembru 2010. godine, a na slavnoj trci u Francuskoj je slavio narednog leta, sa oko četrnaest sekundi prednosti nad Peugeotom 908.

Bila je to jedna od najtežih pobeda za Audi, pošto je trku započelo tri automobila, ali su dva odustala posle velikih sudara. Jedini preostali Audi se morao boriti protiv čak četiri Peugeota u napadu, i naravno domaće francuske publike.

Kao i njegovi prethodnici, i ovaj R18 pokreće turbodizel, ali je zapremina motora snižena na 3,7 litra, i posložena u konfiguraciji od šest cilindara (radi poređenja, prethodni R15 je koristio turbodizel sa deset cilindara). Razvijao je 532 konjske snage, uz značajno bolju ekonomičnost koja je svakako pripomogla sa ređim odlaskom u pit stop.

Ovaj konkretni primerak je sa brojem šasije 100, i nije se trkao na LeMansu, ali jeste korišćen tokom testiranja i zadovoljavanja zahteva vezanih za homologaciju za takmičenje. Takođe je služio kao rezervni trkač na mnogim trkama izdržljivosti. Audi je proizveo ukupno osam jedinica, a posle spomenutog sudara u Francuskoj do današnjeg dana je preživelo šest komada.


Tokom 2013. godine, inženjeri nemačke kompanije su preradili školjku na način da liči na moderniji hibrid radi promocije, ali je R18 restauriran pre tri godine u svoje originalno stanje.

Kompletna mehanika je osvežena novim delovima, a izložbeno-prodajni salon Art and Revs, koji se inače bavi prodajom ovog modela, kaže da motor ima životi vek od 10.000 kilometara uz još 7.000 kilometara predviđenih za menjač. Ujedno, to je jedini R18 koji je pretrpeo restauraciju, i poseduje sertifikaciju od Audija da može da nastavi sa profesionalnim trkanjem.


Art and Revs ne želi da kaže koliko će vas ovo remek-delo koštati, a verovatno važi ona teorija „ukoliko pitate za cenu to znači da ne možete da ga priuštite“.

AutoRepublika

(1477)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments