1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Prodaje se Porsche 959 sa relija Pariz – Dakar iz 1985. godine
Prodaje se Porsche 959 sa relija Pariz – Dakar iz 1985. godine

Prodaje se Porsche 959 sa relija Pariz – Dakar iz 1985. godine

372
1
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona čuvena priča da je svaki klinac odrastao sa tri automobilska postera na zidu. Jedan je fantastični Ferrari F40, zatim egzotični Lamborghini Countach i na kraju tehničko čudo Porsche 959. Međutim, dok su Italijani od prvog dana zamišljeni kao drumske verzije sa genetskim kodom trkačkih modela, Porsche je proizvodio model 959, samo da ga homologuje za profesionalni auto-moto sport i to uglavnom za reli.

Njegov velikan je zvanično debitovao 1986. godine, a pokretao ga je 2,8-litarski turbo motor sa 444 konjske snage. U svoje vreme 959 je bio najbrži serijski automobil na svetu sa maksimalnom brzinom od 317 km/h, a tokom sedam godina proizvodnje, 345 jedinice će napustiti fabriku.

Porsche 959 – zadnji kraj i bok

Ipak, pažnja je od prvog dana posvećena učešću na trkama i to na tadašnju legendarnu Grupu B, ali kako 959 nije bio spreman na vreme, tako je Porsche odlučio da se oproba na reliju Pariz – Dakar. Za razliku od Grupe B, ova trka izdržljivosti nije zahtevala serijske primerke za homologaciju, pa je 959 brzo dobio zeleno svetlo za takmičenje.

Nemački proizvođač vozila je spremio sedam jedinica za trku koja je vožena 1985. godine, a samo tri primerka su uzela učešća u takmičenju. Model iz naše priče je onaj sa brojem šasije 014, a vožen je pod brojem 185 na karoseriji. Za upravljačem legende, odnosno u kabini Porschea su se našli Džeki Iksa i Kloda Brseura za volanom.

 

Porsche je pobedio na reliju Pariz – Dakar, održanom 1984. godine sa modelom 953, koji je u suštini bio modifikovana verzija sportiste 911. Za narednu godinu je spremljen novi 959, ali je zadržao mnoge karakteristike prethodnika, kao što su 3,2-litarski motor i pogon na sva četiri točka. Nažalost, nijedan od tri primerka nije završio trku zbog mehaničkih problema. Porsche je 1986. godine debitovao s novim turbo agregatom, a 959 se prošetao do prva dva mesta.

U svakom slučaju, model koji je postavljen u oglase je manje poželjan model iz 1985. godine, pošto ga pokreće 3,2-litarski „atmosferac“ umesto moćnijeg turbobenzinca, ali i dalje ima veoma bogatu istoriju. Primera radi, Iks je vodio posle osam etapa kada ja naleteo na kamen ispod peska i značajno oštetio motor.

Porsche ga je zatim poslao u svoj zvanični muzej u Štutgartu i to je ostao sve do 2014. godine. Tada ga je kupio privatni kupac u Americi i odlučio da ga vrati u vozno stanje. Sve popravke je uradila firma Gunnar Racing, pa tako automobil poseduje potrebnu dokumentaciju. Od tada je često gost na skupovima klasike, a potrebno je spomenuti da, sa izuzetkom popravljenog agregata, celo vozilo i dalje izgleda kao i pre 35 godina, kada je vožena trku u Africi.

 

A kolika je vrednost ovog baš retkog proizvoda? Pa jedan od njih u restauriranom stanju je prodat pre dve godine za čak 5,9 miliona američkih dolara, pa nema sumnje da će kolekcionari primetiti i ovaj primerak. Ako ništa drugo, svaka ogrebotina i udarac od kamenja mogu samo da mu dodaju na ceni …

AutoRepublika

(372)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
xtrimi

Nemci u pratećem timu G klasa i MAN kamioni 🙂

Izmenjeno 4 godine pre od strane xtrimi