1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes AMG Project One vs Aston Martin Valkyrie
Mercedes AMG Project One vs Aston Martin Valkyrie
0

Mercedes AMG Project One vs Aston Martin Valkyrie

408
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes AMG Project One ili Aston Martin Valkyrie?

Već je više od četiri godine prošlo od kada su Porsche, Ferrari i McLaren elektrifikovali svoje perjanice – 918 Spyser, LaFerrari i P1. Sa AMG Project One i Aston Martin Valkyrie, na scenu (već) stupa nova generacija hiperautomobila.

Mercedes je konačno u Frankfurtu skinuo veo sa svog pulena nakon duge „tizer“ kampanje. Mada mnogo toga izvornog donosi iz Formule 1, nije bez protivnika, jer je u razvoju Valkyrie, Aston Martinov model, koji se radi u saradnji sa Red Bullom. Već sada se postavlja pitanje, koji će biti brži na stazi, i ne zaboravimo, ovde je reč o serijskim automobilima.

Project One izgleda kao dete iz braka Koenigsegga One:1 i Ferrarija LaFerrari sa 24 časa Le Mana. S druge strane, Valkyrie izgleda više futuristički, kao da dolazi iz nekog budućeg vremena. Sem atraktivnog izgleda, oba automobila krasi ekstremna efikasnost, aerodinamika i naravno – brzina.

Aston Martin je zauzeo ekstremniji pristup sa Valkyrie, mada oba dizajna imaju izvesnih sličnosti, poput naglašenih lukova točkova i niskog prednjeg dela. Project One je suptilniji sa niskim, širokim „ustima“ i krovnim usisnikom, što podseća na Formulu 1. Usisnik se transformiše u „ajkulino peraje“, koje pomaže bočnoj stabilnosti pri ekstremno brzom prolasku krivina. Zadnji deo krasi široko, uvlačeće krilo, centralni izduv i veliki difuzori.

Valkyrie nema tradicionalan „anfas“, već prednje krilo koje visi s prednjeg dela u vidu sečiva. Dizajn je, što se ekstrema tiče, definitivno na strani Aston Martina.

Pogoni

Detalji u vezi sa pogonom Valkyrie su siromašni. Ono što je poznato je da je u pitanju potpuno novi 6,5-litarski V12 napravljen u saradnji s Cosworthom, smešten iza vozača, sa najmanje 820 ks, što ovom automobilu pruža odnos mase i snage 1:1. Naravno, ovo ne bi bio hiperautomobil da nema dodatnu „vatru“. I ovde je na delu hibridizacija u vidu KERS-a, tako da bi u totalu snaga trebalo da iznosi čitavih 1.000 „grla“.

O Project One se zna više. Raspolaže sa više od 1.000 konja i može 25 kilometara da pređe na čisto električni pogon. SUS motor je 1,6-litarski, varijacija na temu onog iz Formule 1 i vrti se na do 11.000 o/min. Project One takođe poseduje četiri elektromotora. Jedan je povezan sa motorom za isporuku dodatne snage, sa 500 kW (680 ks) na zadnjim točkovima. Druga elektrojedinica pokreće električni turbo punjač. Tu su još dva elektromotora, po jedan na svakom prednjem točku, gde svaki raspolaže sa 120 kW (163 ks), a „vrte se“ na do 50.000 o/min. Litijum-jonske baterije skladište energiju, ali i dodaju 100 kilograma na masu vozila.

Enterijeri

Valkyrie i Project One imaju kokpite u kojima dominiraju displeji, četvrtasti upravljači i obilje visoke tehnologije. Mercedesov pulen ima podesiv volan i papučice, dok je pozicija sedenja kod Valkyrie takva da su članci vozača iznad kukova, baš kao u Formuli 1. Nije poznato da li su volan i papučice podesivi.

Još jedna zgodna stvar koju poseduje Valkyrie je ekran postavljen na upravljaču, koji je uklonjiv. Ulazak i izlazak iz vozila se čini mnogo lakšim kod Project One.

Cene

Naravno, ovde je reč o ekstremnoj ekskluzivi, koja će biti ponuđena u veoma ograničenim količinama. Glasine kažu da je Project One unapred rasprodat, što znači da je 275 primeraka od po 2,275 miliona evra već pronašlo svoje domove. Valkyrie će biti proizveden u 150 jedinica sa homologacijom za redovan saobraćaj i 25 trkačkih modela. Procenjena cena je 2 do 3 miliona funti, a i ovaj model je unapred rasprodat.

Koji je brži, što nas najviše zanima, tek ćemo da vidimo.

 

(408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments