1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Fabia dobila nabrijanu specijalnu verziju
Škoda Fabia dobila nabrijanu specijalnu verziju
3

Škoda Fabia dobila nabrijanu specijalnu verziju

188
3
Podelite sa prijateljima:

Sećate li se Škode Fabije RS? Nažalost, ona je odavno deo istorije – moćna verzija RS nije postojala čak ni za treću generaciju Fabije iz 2014. godine. Nema je ni kod sadašnje – četvrte iteracije, koja se proizvodi od 2021. godine. Fabia Monte Carlo se ne računa, jer ne donosi povećanje snage. Špansko predstavništvo kompanije Škoda odlučilo je da ispravi taj nedostatak i pripremilo je snažnu verziju u čast uspeha fabričkog tima na reliju.

Puno ime specijalne verzije je Škoda Fabia Rally2 by Cohete Suarez. Ovaj hot-heč je napravljen u čast vozača Hosea Suareza, koji je dva puta postao šampion u španskom prvenstvu relija vozeći Škodu Fabiju Rally2. Cohete je Suarezov nadimak, što na španskom znači „raketa“.

Mala stilizovana raketa zaista se „šepuri“ pored logotipa specijalnog izdanja na zadnjem delu automobila. Ova i druga grafika je u dobroj suprotnosti sa prepoznatljivom bojom karoserije Mamba Green, koja je obično rezervisana za Škodine „RS“ modele. Ostale spoljašnje karakteristike uključuju crni dekor, zadnji spojler i 17-inčne felne OZ Racing Superturismo WRC. Obuveni su gumama Michelin Pilot Sport 5.

Ispod haube se nalazi isti turbo četvorocilindraš 1.5 TSI, ali ga je dodatno unapredila nemačka kompanija ABT Sportsline. Snaga je povećana sa standardnih 150 KS i 250 Nm na 190 KS i 290 Nm.

Zadržan je sedmostepeni automatski menjač sa DSG duplom spojnicom i ručicama na volanu. Instalirano je sportsko oslanjanje, sa klirensom smanjenim za 15 mm. Unutrašnjost je dobila profilisana sedišta i novi volan, kao i memorijalne pločice sa potpisom španskog vozača.

Rezultat je skladan kompaktni hot-heč, iako njegove dinamičke karakteristike nisu objavljene. Biće proizvedeno 100 ovih automobila, ali su svi namenjeni španskom tržištu. Cena startuje od 30.900 evra. Za poređenje, Škoda Fabia Monte Carlo sa motorom od 150 KS u Španiji košta od 28.900 evra.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Softverski deo moze bilo koja tunerska garaza da uradi, za male pare se dobija 10 do 20% snage i obr momenta. E, spustanje… To vec trazi vise vremena.

Fabia za 30 K eur…

Renault Terminator🇷🇺Z

Bar ima 4 cilindra i nema frankenštajn pogon.A bome nije ni čardak…e to je auto a vi pričajte šta hoćete.

MRN

Uh, onda je ovo baš opaka verzija u odnosu na Monte Carlo, koji je napakovan opremom samo tako, a izmedju ostalog ima i:

Patosnice
Start / stop sistem
Tri naslona za glavu pozadi
Tri sigurnosna pojasa pozadi
Prednji sigurnosni pojasevi podesivi u tri tačke
Podsetnik sigurnosnog pojasa
Naslon zadnje klupe deljiv 60:40
Zadnji brisač
Prednja pepeljara
Polica za naočare
Unutrašnje ambijentalno osvetljenje, tip 1
Centralno zaključavanje sa daljinskom komandom
Elektro podizači prednjih i zadnjih stakala …