1. Home
  2. Industrija
  3. Carine nisu prepreka: Nio priprema novi brend električnih vozila za Evropu
Carine nisu prepreka: Nio priprema novi brend električnih vozila za Evropu
1

Carine nisu prepreka: Nio priprema novi brend električnih vozila za Evropu

85
1
Podelite sa prijateljima:

Još početkom godine postalo je poznato da Nio priprema novi brend za Evropu, kada je u Kini lansiran brend Onvo, koji se pozicionira stepenicu niže od Nija i nudi skoro premijum električne automobile po nižim cenama u odnosu na Nio. Brend Firefly predstavlja dalje širenje kineske kompanije prema nižim segmentima tržišta, pri čemu će glavno tržište za ovaj brend biti Evropa, iako će verovatno biti prisutan i na drugim tržištima.

Prema informacijama Automotive Newsa dobijenim od insajdera, prvi model Firefly za Evropu biće predstavljen u decembru ove godine, a na tržište će stići u drugom kvartalu 2025. godine. U decembru će verovatno biti objavljeno i komercijalno ime brenda, tako da se on neće zvati Firefly, već nekako drugačije. Prema špijunskim fotografijama koje su se pojavile u kineskim medijima, prvi model novog brenda biće subkompaktni hečbek ili subkompaktni krosover.

Osnivač i generalni direktor kompanije Nio, Vilijam Li, izjavio je da će Firefly biti prema matičnom brendu Nio ono što je danas Mini prema BMW-u. To znači da modeli brenda Firefly neće biti jeftini, posebno jer je već poznato da će imati 800-voltnu električnu arhitekturu, dok većina konkurenata u ovom segmentu koristi 400-voltnu.

Baterije na modelima brenda Firefly, kao i na modelima brendova Nio i Onvo, moći će ne samo brzo da se pune, već i brzo menjaju na specijalnim Niovim terminalima – iako trenutni terminali nisu kompatibilni sa vozilima manjeg segmenta. Očigledno je da će novi terminali biti univerzalni. Trenutno Nio ima 56 terminala za zamenu baterija u Evropi.

Podsećamo da je ovog leta Evropska Unija uvela povećane carine na električne automobile kineske proizvodnje, što je značajno otežalo poslovanje mnogim kineskim brendovima i lokalnim proizvođačima automobila koji prodaju električna vozila sklopljena u Kini. Međutim, te carine nisu zaustavile Nija, a pripreme za lansiranje brenda Firefly u Evropi odvijaju se po planu.

U planovima Nija je i lokalizacija proizvodnje u Evropi, ali konkretna lokacija još nije izabrana. Postojale su glasine da bi Nio mogao kupiti fabriku Audija u Briselu (pisasmo o tome), koja je pred zatvaranjem, ali je Vilijam Li lično demantovao te glasine. Fabrika u Briselu ima nepovoljnu lokaciju i nije pogodna za proširenje, tako da Nio očigledno nije zainteresovan za nju.

Nio takođe želi da pokrene brend Onvo u Evropi, ali za sada nisu objavljeni konkretni rokovi. U Kini su prodaje prvog modela Onvoa započele u septembru, ali je još rano donositi zaključke o njegovom uspehu.

Matični brend Nio je od januara do septembra ove godine, prema podacima CAAM-a, prodao 148.449 automobila u Kini (+35% u poređenju sa istim periodom prošle godine). U Evropi je, nakon uvođenja carina, prodaja Nija opala: tokom prva tri kvartala, prema podacima Dataforcea, prodato je 1.287 automobila (-22% u poređenju sa istim periodom prošle godine).

AutoRepublika

(85)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Carine nece zaustaviti Kineze jer oni mogu da proizvode vrlo jeftino i zadovoljni su malim marzama. Iste te carine lupice kao bumerang EU proizvodjace po glavi u Kini.