1. Home
  2. Vesti
  3. „EU mora da ukine zabranu motora SUS, inače neće zaustaviti Kinu“, kaže šef BMW-a
„EU mora da ukine zabranu motora SUS, inače neće zaustaviti Kinu“, kaže šef BMW-a
3

„EU mora da ukine zabranu motora SUS, inače neće zaustaviti Kinu“, kaže šef BMW-a

268
3
Podelite sa prijateljima:

Ako Evropska Unija želi da smanji zavisnost od Kine, mora da ukine planiranu zabranu prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine. To je na međunarodnom sajmu automobila u Parizu izjavio šef nemačkog proizvođača automobila BMW-s, Oliver Cipse. Evropske zemlje, između ostalog, u velikoj meri zavise od kineskog lanca snabdevanja baterijama za električne automobile.

Promena pristupa automobilskoj industriji i ukidanje najavljene zabrane važni su ako Evropa želi da podrži svoje tehnološke prednosti, rekao je Cipse. On već dugo zagovara predlog da regulatorni organi dozvole različite tehnologije – uključujući alternativna goriva poput sintetičkih ili biogoriva, kao i automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Prema njegovim rečima, trenutno u Evropi vlada pesimističko raspoloženje, a regionu je potreban novi regulatorni okvir kako bi ostao konkurentan.

„Ispravljanje cilja za 2035. godinu, kada bi svi automobili trebalo da budu na baterijski električni pogon kao deo sveobuhvatnog paketa za smanjenje emisije CO2, omogućilo bi evropskim proizvođačima da se manje oslanjaju na Kinu u vezi sa baterijama“, rekao je Cipse, kako navodi Reuters. „Ako želimo da održimo uspešan kurs, neophodan je strogo tehnološki neutralan pristup unutar političkog okvira“, dodao je.

Zemlje EU su prošlog marta usvojile prelomni zakon koji bi zahtevao da svi novi automobili od 2035. godine imaju nultu emisiju CO2, čime bi se praktično zabranili automobili na benzin i dizel. Plan takođe predviđa da emisija CO2 bude smanjena za 55% do 2030. u odnosu na nivo iz 2021. godine.

Proizvođači automobila, uključujući BMW, Volkswagen i Renault, kao i italijanska vlada, pozivaju na ublažavanje ili odlaganje ciljeva za smanjenje emisije CO2. Oni se plaše visokih kazni zbog niže prodaje električnih automobila nego što je ranije predviđeno, s obzirom na to da je interesovanje za električne automobile u poslednje vreme opalo.

Iako Nemačka, zemlja iz koje dolazi BMW, odbija brzo preispitivanje ciljeva, smatra se da je važno da industrija ima jasna pravila, posebno zato što je neophodno hitno rešavanje posledica klimatskih promena. Slično tome, šef francuskog udruženja automobilskih proizvođača PFA na sajmu automobila u Parizu nije pozvao na ukidanje zabrane za 2035. godinu, ali je rekao da je važno brzo se vratiti za pregovarački sto i razmotriti reviziju ciljeva, koja je trenutno planirana za 2026. godinu.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Autoindustrija nije smela da dozvoli politicarima da oni odredjuju tehnologiju i tempo razvoja. Kao da si pravnicima dao da grade mostove…

McSolaar

Tako je. Pomaka u eko-standardima je svakako trebalo biti, ali pre svega kroz pregovore između proizvođača i EU institucija.
Sada imamo situaciju da je evropska auto industrija u najvećoj krizi od WW2 zbog hirova briselskih činovnika, trećerazrednih ćata koji su u ime borbe protiv zagađenja naduvali svoje portfolie i penzione fondove. Probleme koje su ostavili će ionako da reševaju naredne administracije, stoga i ova petogodišnja produžavanja i odlaganja.
Koliko je sve oko navodne zabrinutosti za ekologiju potpuna farsa, pokazali su poslednji nameti za kineska EV koji sada idu do 45%.

s mile

Kinezi su nezaustavjivi, pitanje je samo kako / kad će nadvladati EU tržište