1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Volkswagen Tayron umesto Tiguana Allspacea
Novi Volkswagen Tayron umesto Tiguana Allspacea
2

Novi Volkswagen Tayron umesto Tiguana Allspacea

304
2
Podelite sa prijateljima:

Samo ime Tayron se pojavilo u modelu Volkswagena još 2018. godine, ali do sada je to bio samo naziv kineskog krosovera za tamošnje tržište (iako se ovi automobili nezvanično uvoze i u Rusku Federaciju). Sada je Volkswagen Tayron debitovao i u Evropi, ali ovo je drugačiji automobil od onog koji smo pominjali maločas. Iza ovog imena se krije Tiguan L Pro sa dugim međuosovinskim rastojanjem nove generacije. U Evropi će ovaj Tayron zameniti produženi Tiguan Allspace.

To jest, format automobila je očuvan, ali se sada zove drugim imenom.

Spoljašnji dizajn evropskog Tayrona je skoro identičan stilu Tiguana. Kao i u Narodnoj Republici Kini, tako će i na Starom kontinentu postojati izbor između dve opcije spoljašnjeg dizajna, pa će se u katalogu, kupcima naći standardne i „sportske“ linije s indeksom R.

Razlike su samo u malim detaljima, kao što je LED osvetljenje u rasveti ili dekor karoserije. Dužina evropskog Tayrona je na nivou od 4.770 milimetara, što je 231 mm duže od onog kod Tiguana. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 114 mm, pa iznosi 2.791 mm. Širina vozila na štiklama je 1.852 mm, dok je visina istog 1.660 mm. Oba parametra iz prethodne rečenice, su takođe nešto impresivnije od onih kod njegovog mlađeg brata.

Povećanje gabarita, ne samo da je donelo treći red sedišta koji se kupcima nudi samo uz adekvatnu doplatu, već je pozitivno uticalo i na unutrašnji prostor krosovera. Zapremina prtljažnika varira od 345 litara iza trećeg reda do 1.905 litara, ako preklopite sva zadnja sedišta. Standardna verzija sa pet sedišta pruža prtljažnik od 885 litara, odnosno 2.090 litara sa preklopljenim drugim redom.

Unutrašnjost Tayrona predvidljivo ponavlja ono što je prezentovano u putničkoj kabini Tiguana. Na prednjem panelu se nalazi 10,25-inčni instrumentacioni displej i tablet multimedijalnog sistema dijagonale 12,9 ili 15 inča (u zavisnosti od konfiguracije i volje kupca da se istroši).

Evropski krosover nije dobio poseban ekran za suvozača, koji je pak dostupan kod kineskih rođaka. Međutim, Tayron može biti opremljen trozonskom kontrolom klime, adaptivnim tempomatom sa širokim setom asistenata vozača, panoramskim krovom, ventiliranim sedištima sa funkcijom masaže i Harman-Kardonovim muzičkim sistemom.

Volkswagen Tayron je izrađen na arhitekturi MKB Evo, i kao takav nudi širok spektar pogonskih agregata. Ovo važi uprkos spoznaji da najjednostavnije verzije od 130 konjskih snaga, poput situacije kod Tiguana, nisu u asortimanu.

Osnovni turbobenzinski motor 1.5 eTSI proizvodi 150 KS i opremljen je blagim hibridnim dodatkom. Poželjniji motor s komercijalnom oznakom 2.0 TSI proizvodi 204 ili 272 konjskih snaga u zavisnosti od modifikacije. Turbodizel 2.0 TDI razvija 150 ili 193 „grla“. Sve verzije su opremljene sedmostepenim DSG-om, kao robotizovanom transmisijom s dvostrukom spojnicom, dok je pogon na sva četiri točka, takozvani 4Motion, dostupan samo za verzije sa više od 190 „konja“.

Linija ponude takođe uključuje striktno plug-in hibride s pogonom na prednje točkove i sa šestostepenim preselektivnim robotizovanim menjačem. Menjačka kutija poseduje ugrađen elektromotor koji pomaže benzinskom motoru 1.5 TSI-iju. Postoje verzije sa najvišom snagom od 204 ili 272 „konja“. Litijum-jonska trakciona baterija ima kapacitet od 19,7 kWh, što je dovoljno za 100 kilometara bešumne vožnje, dok ukupan domet dostiže 850 km.

Krosover Volkswagen Tayron se već može naručiti u Evropi. Na nemačkom tržištu košta od 45 hiljada evra, dok Tiguan staje najmanje 38.250 evra.

AutoRepublika

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo je videti da i VW u vozilima ove veličine nudi i pogon samo na prednje točkove. Odgovorno. Ekološki …

next

sve i da ima haldex pogon, zaglavio bi se u prvom blatu, ovi englezi zovu Chelsea tractors