1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat je zabrinut zbog nedostatka interesovanja za elektromobile, proizvodnja 500e i dalje miruje
Fiat je zabrinut zbog nedostatka interesovanja za elektromobile, proizvodnja 500e i dalje miruje
3

Fiat je zabrinut zbog nedostatka interesovanja za elektromobile, proizvodnja 500e i dalje miruje

465
3
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Stellantis, gde spada i automobilska kompanija Fiat, prinuđena je da produži obustavu proizvodnje električnog modela 500e zbog slabog interesovanja za električne automobile. Njegova hibridna verzija je i dalje na vidiku. Proizvodnja Fiata 500e prvobitno je bila obustavljena do 13. oktobra, ali je sada kompanija najavila produženje do 1. novembra.

Razlog za to su stalni problemi sa prodajom električnih automobila na evropskom tržištu, sa kojima se, navodno, suočavaju svi proizvođači, navodi kompanija Stellantis.

Britanski magazin Autocar, koji je skrenuo pažnju na tu vest, doneo je i podatke kompanije Jato Dynamicsa, prema kojima je italijanski proizvođač automobila od januara do kraja jula u Evropi prodao ukupno 74.885 jedinica modela 500 (u čisto električnom i verzije SUS), što znači pad prodaje od 24 odsto na godišnjem nivou.

Pored toga, statistika kompanije pokazuje da je udeo električnih automobila na evropskom tržištu u julu ove godine pao sa 14,6 odsto prošle godine na 13,5 odsto.

Niska prodaja potpuno električnog modela 500e, zajedno sa prinudnim ukidanjem modela 500 sa unutrašnjim sagorevanjem (koji nije ispunjavao propise o sajber bezbednosti), motiviše brend da razvije hibridni Fiat 500 Ibrida što je brže moguće, ali verovatno neće doći na tržište do 2026. godine.

Olivije Fransoa, izvršni direktor Fiata, nedavno je rekao u intervjuu za Autocar: „Očigledno, kao i svi drugi, mislili smo da će svet biti elektrifikovan brže i da će se troškovi elektrifikacije brže smanjiti.“

Međutim, pandemija, problemi sa snabdevanjem i skretanje evropskog društva od održivih rešenja trebalo je da imaju reč o situaciji, odnosno, navodno, do njenog najmlađeg dela.

Pored ulaganja u hibridni Fiat 500, proizvođač automobila ulaže i u razvoj nove baterije za model 500e, koja bi trebalo da poveća njegov domet, snizi cenu i tako ga učini interesantnijim za više kupaca.

AutoRepublika

(465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A možda da na nivou cele EU donesu neku novu direktivu i uvedu kažnjavanje za sve punoletne gradjane EU koji ne kupe barem jedan nov električni automobil godišnje ?

Verujem da bi to bio „snažan vetar u ledja“ rastu prodaje i da bi pomoglo i proizvodjačima da ostvare zacrtane ciljeve.

Matija

Nemoj dva puta da kazes, bice i toga! EU demokratija je demokratski oblik diktature – diktator se bira demokratski. 🙂

Matori

Šta samo u EU, i okolo.
🙂