1. Home
  2. Vesti
  3. BMW proširio liniju Serije 1 i Serije 5 i obogatio ceo asortiman
BMW proširio liniju Serije 1 i Serije 5 i obogatio ceo asortiman
12

BMW proširio liniju Serije 1 i Serije 5 i obogatio ceo asortiman

286
12
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač premijum vozila, marka BMW voli da sprovodi sezonska ažuriranja modela koje nudi kupcima. Kompanija je za jesen 2024. godine pripremila niz novih modifikacija za Serije 1 i 5. Pored toga, plug-in hibridi takođe dobijaju pravo na set manjih poboljšanja, dok su profitirali i kupci svih drugih modela, a usled toga što su ta vozila dobila multimedijalni sistem obogaćen novim koktelom funkcija.

Nedavno ažurirani hečbek BMW Serije 1 još nije ni ušao u izložbeno-prodajne salone (prodaja bi trebalo da počne u oktobru), a već je dobio nove modifikacije. U novembru će se, pored četiri verzije iz startnog asortimana, u ponudi naći još dve modifikacije (120, M135 xDrive, 118d, 120d).

Najpre pričamo o osnovnoj modifikaciji BMW-a 116 sa trocilindarskim 1,5-litarskim turbobenzinskim motorom sa 122 konjske snage i 230 Nm najvišeg obrtnog momenta, a koji je koncipiran u kombinaciji sa sedmostepenom preselektivnom robotizovanom transmisijom i pogonom na prednje točkove bez ikakve alternative. Vreme potrebno da „jedinica“ ubrza iz mesta do 100 km/h je na nivou od 9,8 sekundi.

I drugo, pojavila se verzija BMW-a s indeksom 123 xDrive, što će reći da stiže sa (samo povremenim) pogonom na sva četiri točka. Dvolitarski benzinski turbo motor zajedno sa 48-voltnim hibridnim dodatkom proizvodi 218 KS, dok sprint od ništa do „stotke“ traje 6,3 sekundi. Nove varijante hečbeka u Nemačkoj koštaju 32.900 evra, odnosno 43.900 evra.

Za vrhunsku verziju, a ona u ovom slučaju nosi ime BMW M135 xDrive i nudi celih 300 „konjića“ i 400 Nm najvišeg obrtnog momenta, omogućena je narudžbina paketa M Technology, iako je to prvobitno bilo obećano. U skladu sa imenom, nudi tehnička poboljšanja, i ona obuhvataju dodatna ojačanja karoserije, čvršće prednje amortizere, lagane aluminijumske elemente sistema oslanjanja, unapređene kočnice i 19-inčne felne sa sportskim gumama.

Sve ovo bi trebalo pozitivno uticati na voznu dinamiku i ne sumnjamo da je zaista i tako. Ostali dodaci uključuju crni sjajni dekor na karoseriji, osvetljeni korporativni amblem i sportska sedišta.

Nova generacija karavana iz Serije 5, koja se pojavila prošle zime, dobila je i nove modifikacije, iako ih je limuzinska varijanta imala i ranije. Osnovna verzija karavana je bila s indeksom BMW 520i Touring i integrisala je ponudu dvolitarskog turbobenzinca uparenog sa 48-voltnim starter-generatorom (anlaser-alternator), to jest pogonski sklop koji proizvodi 208 konjskih snaga i 330 Nm makismalnog obrtnog momenta. Automobil sa zadnjim pogonom ubrzava do 100 km/h za 7,8 sekundi, a cena u Nemačkoj počinje od 60 hiljada evra.

U katalogu je mnogo više pozicioniran plug-in hibridni BMW 550e xDrive Touring i on s cenom startuje od 79.300 evra. Trolitarski biturbobenzinac nudi šest cilindara i 313 KS uz 450 Nm, ali je dopunjen elektromotorom koji dodaje 197 KS i 280 Nm. Ovaj je ugrađen u osmostepeni automatik, pa najviša snaga celog sistema iznosi 489 „konja“. Ovo je dovoljno da karavan s pogonom na sve točkove ubrza do 100 km/h za 4,4 sekunde (naravno, samo kada je baterija puna).

Konačno, asortiman je proširen električnim vozilom s indeksom BMW i5 xDrive40 Touring sa pogonom na sva četiri točka i 394 „grla“ uz 590 Nm, Ova alternativa vam omogućava da ubrzate od nule do 100 km/h za 5,5 sekundi, a potom i da dostignete maksimalnu brzinu kretanja od 215 km/h. Trakciona baterija kapaciteta 81,2 kWh dovoljna je za putovanje koje nije duže od 520 kilometara. Maksimalna snaga punjenja baterijskih ćelija je na nivou od 205 kW. Za takav karavan traže od 77.600 evra.

Svi plug-in hibridi Serije 5 i krosovera nazvanog BMW X5 xDrive50e će od sada posedovati ugrađeni ispravljač kapaciteta 11 kW umesto prethodnih 7,4 kW. Nakon bežičnog ažuriranja, sistem ulaska u vozilo bez nužne upotrebe ključa i funkcija BMW-ovog digitalnog ključa omogućiće vlasnicima da dele prava pristupa automobilu s drugim korisnicima.

Matrica BMW-ovog operativnog sistema 9 je naučila da detaljnije traži besplatne stanice za punjenje i da plaća njihove usluge. Multimedijalni sistem modela X5, X6, X7, XM, iX i Serije 7 je dobio proširenu listu dostupnih video servisa za striming. Pored toga, zahvaljujući saradnji sa platformom AirConsole, vlasnici BMW-ovih automobila će moći da se u igri zabave stalno rastućom kolekcijom arkadnih igara koristeći svoj pametni telefon kao džojstik.

Očito da je BMW dobro prostudirao profil klijentele i njihove želje, pa je zaključio da su ovi, listom infantilni.

AutoRepublika

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„ … vlasnici BMW-ovih automobila će moći da se u igri zabave stalno rastućom kolekcijom arkadnih igara koristeći svoj pametni telefon kao džojstik. Očito da je BMW dobro prostudirao profil klijentele i njihove želje, pa je zaključio da su ovi, listom infantilni.“

Zbog video igrica? Teška optužba.

Matija

BMW 1 : zahvaljujuci „bubrezima“ prednji deo moze da se prepozna kao BMW. Zadnji deo je toliko „univerzalan“ da samo BMW emblem otkriva identitet vozila! Zamolio bih dizajnera da nam objasni sta je to hteo da uradi sa C nosacem pa mu nije uspelo! 🙂

BMW 5: njega je vec lakse prepoznati iz svih uglova. Zamolio bih dizajnera da nam objasni zasto su „bubrezi“ toliko crni, pa mu jos ni to nije bilo dovoljno pa ih je posadio u sred ove velike crne fleke! Na zadnjem delu dole takodje se nalazi nekakva velika crna masa. Iskreno, ne razumem ovakav dizajn!

Izmenjeno 1 dan pre od strane Matija
BB

1. Evo da ti prenesem moje impresije kada sam zraknuo na ovaj članak i vidio naslovnu sliku: Vidi, nova Fabija…

Ja uopšte nisam prepoznao da je to BMW, morao sam da pročitam

2. Slažem se

Izmenjeno 1 dan pre od strane BB
Matori

Saglasan

Matori

Možda skala?

MRN

Dragi Matija,
pa ne deluje vizuelno spolja isto BMW koji je „u žalosti i crnini“ ( onaj koji ima brojne crne opcione detalje ) i onaj koji „nije u žalosti“ ( već je spolja u raznim hrom detaljima ).

Matija

Zar ima i takvih?

MRN

Samo kao primer, maska sa hrom okvirom, za seriju 1 ( a slično imaš i za seriju 5 ). Kao što možeš da imaš niz takvih hrom detalja drugde.

https://i.postimg.cc/65WccJVz/bmw-1er-2024.webp

Matija

E, ovo je vec bolje! 🙂

MRN

Čak tako i liči na BMW 😀

Aleksandar

Ja pomislih neki Ford ili Hyndai.

Matija

Pronasao sam na koga lici novi BMW 1 – na Ford Fiestu, prosle godine izbrisana je iz programa. Napred su slicni a sa strane i pozadi Fiesta je lepsa i originalnija.

comment image