1. Home
  2. Life
  3. Porsche podneo zahtev za patentiranje šestotaktnog benzinskog motora
Porsche podneo zahtev za patentiranje šestotaktnog benzinskog motora

Porsche podneo zahtev za patentiranje šestotaktnog benzinskog motora

675
3
Podelite sa prijateljima:

Porsche je razvio inovativni koncept motora sa novom vrstom mehanizma radilice, koji se opisuje kao „dva puta tri takta“. Cilj: više snage uz čistije i efikasnije sagorevanje.

Porsche je podneo zahtev za patentiranje rešenja pri USPTO (Zavod za patente i žigove SAD) 12. septembra 2024. pod brojem US-20240301817-A1.

„Otto“ motor sa „dva puta tri takta“

„Metoda za motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa dva puta tri takta” naslov je dokumenta na dvanaest stranica. I Porsche AG i Tehnički univerzitet Kluž-Napoka u Rumuniji su imenovani kao nosioci patenta. Ovaj patent se takođe odnosi na onaj koji je već podnet u Nemačkoj.

Sledeće stranice patenta opisuju motor sa jedinstvenim mehanizmom radilice koji se kreće unutar prstena. Ovaj mehanizam rezultira rotacionim pokretom sličnim onom kod igračke spirografa. Na kraju, rotacija radilice stvara dve različite gornje mrtve tačke (OT) i dve različite donje mrtve tačke (UT) po ciklusu sagorevanja.

Pun ciklus: 1.080 umesto 720 stepeni

Dok konvencionalni četvorotaktni motor ponavlja svoj kompletan ciklus nakon dva puna obrtaja radilice – to jest 720 stepeni – novom motoru potrebno je 1.080 stepeni za ciklus. Za to vreme, međutim, upravlja sa dva trotaktna procesa, svaki sa jednim radnim taktom. Porsche opisuje ukupno šest taktova detaljnije na sledeći način:

  • usisavanje,
  • kompresija,
  • ekspanzija,
  • kompresija,
  • ekspanzija,
  • izduvavanje.

Ciklus dostiže svoju gornju mrtvu tačku između drugog i trećeg poteza i ponovo između četvrtog i petog. UT se postiže između prvog i drugog zaveslaja i između petog i šestog zaveslaja. Faza čišćenja je između trećeg i četvrtog takta.

Raspored cilindara je ključan

Kao i kod drugih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, raspored cilindara je ključan za ovaj šestotaktni princip. Klipovi su povezani sa planetarnim zupčanikom preko klipnjača. Planetarni zupčanik zahvaća prsten koji je povezan sa radilicom. Ovaj ekscentrični raspored spojnog elementa na planetarnom zupčaniku omogućava klipu da dostigne navedene mrtve tačke na različitim pozicijama.

Cilindar u novom motoru takođe ima otvore za čišćenje i ventile običnog izgleda koji kontrolišu protok smeše vazduh-gorivo i izduvnih gasova. Sistem takođe treba da sadrži mehanizme za promenljivi odnos kompresije radi optimizacije procesa sagorevanja. Međutim, da bi motor radio nesmetano, broj cilindara bi morao biti dosta veći od tri. Porsche 911 ima šestocilindrične bokser motore pozadi od prve serije. Stoga je moguće da Porsche želi da sačuva motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva sa novim principom u doba sintetičkih goriva i vodonika.

AutoRepublika

(675)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Kralj je mrtav, ziveo kralj!“
U prevodu: „gorivni motor je mrtav, ziveo gorivni motor!“
Ono sto stvarno treba da izumre, jeste fosilno gorivo a ne gorivni motor.
Nemci javljaju da g-dja Von der Lajen preispituje svoje stvaove u vezi pogona.
Jos jednom: dug je put od dupeta do glave.

S mile

Na „kraju“ zivota SUSa, oni nadogradjuju SUS. Zivece SUS jos dugo. Prekratke rokove su dali za zazivljavanje elektro vozila. Puno sporije ce to ici.

Matija

Ne samo puno sporije, tacnije receno, e-vozila nece nekada u celosti zameniti vozila sa gorivnim motorima. Njihov potencijal vidim samo u gradskom saobracaju. Razloga ima vise nego dovoljno.