1. Home
  2. Vesti
  3. Lecar 459 Hybrid je brazilski krosover koji liči na Teslu
Lecar 459 Hybrid je brazilski krosover koji liči na Teslu
5

Lecar 459 Hybrid je brazilski krosover koji liči na Teslu

74
5
Podelite sa prijateljima:

Na slikama nije ažurirani Tesla Model Y (biće predstavljen sledeće godine) ili neki kineski klon. Automobil se zove Lecar 459 Hybrid, a nastao je u Brazilu!

Startap Lekar je 2022. godine osnovao lokalni biznismen Flavio Asis, a u početku je nameravao da na tržište izbaci ništa manje od nacionalnog električnog automobila. Njegova prodaja je trebalo da počne pre kraja ove godine. Međutim, planovi su morali da se usklade, a prvi model je tek sada prikazan na renderima.

Prvorođenče kompanije Lecar je zaista lako pomešati sa Teslom: ima slične linije karoserije, profil i opšti stil. Međutim, brazilski automobil je primetno kompaktniji: dužina je 4.350 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.700 mm, dok američki original ima 4.750 mm i 2.891 mm, respektivno.

Kompanija Lecar još nije objavila slike unutrašnjosti, ali je saopštila da će automobil imati pet sedišta i impresivan prtljažnik od 530 litara. Pored toga, obećavaju se brojni elektronski asistenti vozača, pa čak i autopilot drugog nivoa.

Lecar je odustao od ideje o stvaranju čisto električnog automobila sredinom ove godine, shvativši da neće moći da ga učini zaista pristupačnim. Stoga, Lecar 459 Hybrid je, kao što mu ime kaže, hibrid. Uključuje trocilindrični turbo motor 1.0, koji proizvodi Horse Powertrain (zajedničko preduzeće između Renaulta i Geelya).

Razvija 122 KS i 220 Nm, a može da radi i na benzin i na etanol, koji je popularan u Brazilu. Međutim, Lecara 459 pokreće elektromotor na zadnjoj osovini (165 KS, 258 Nm), kojeg pogoni trakciona baterija kapaciteta 18,4 kWh. Kao rezultat toga, krosover dostiže stotku za 10,9 s.

Sa potpuno napunjenom baterijom može da pređe 100 km, a uzimajući u obzir i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, domet dostiže 1.000 km.

Prvobitno, Lecar je planirao da preuzme bivšu Fordovu fabriku u Kamačariju, koja je zatvorena još 2021. Ali je i ova ideja morala biti napuštena. Sada kompanija obećava da će započeti izgradnju sopstvenog pogona do kraja ove godine. Preduzeće će biti projektovano za proizvodnju do 120 hiljada automobila godišnje. Zauzvrat, Horse je najavio spremnost da isporuči prvih 12 hiljada motora. Preliminarna početna cena krosovera je već poznata: 148 hiljada reala (27 hiljada dolara). Ali do sada kompanija ima samo jedan prototip za testiranje i ne navodi nove datume za pokretanje proizvodnje.

AutoRepublika

(74)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

I Brazil sad če da pravi svoje ele. Auto i Geely sa BlackRockom vlasništvom pomaže sa tehnologijom interesantno…Poljska, Turska i sad Brazil?? A Brazil mi je interesantan jer oni su fakticki več ekološki..preko 3 milijone auta se vozi na alkohol i sad to struja zanimljivo…Koji marketing imaju el. Auta…čovek bi pomislio da se radi o nekoj agendi 🙊

Izmenjeno 12 sati pre od strane Zex
Matija

Brazilski alkohol nije bas ekoloski – dobijaju ga iz secerne trske a da bi proizveli dovoljne kolicine iskrcuju dzunglu! Ceo svet ih moli da zaustave taj proces je se smatra da je brazilska dzungla glavni proizvodjac kiseonika na planeti. O istrebljivanju zivotinja da ne govorimo.

Zex

Da znam za to, ali to nije samo zbog toga…prodaju dosta u inostranstvo kompleksan problem i slazem se iskrcuju dzungle to mora da se prestane!…nego i nafta je biljnog porekla ali to je druga tema pozz

Izmenjeno 5 sati pre od strane Zex
Matija

Dimenzije odredju proporcije i dizajn jednog automobila! Ovaj ovde je napravljen bez postovanja tog pravila pa zato izgleda nabijen kao da se Tesla nasao u sendvicu izmedju dva kamiona! 🙂 Kada se neki projekat pocinje od nule, tj. bez predhodnika, svi dizajneri se raduju toj mogucnosti da stvore nesto originalno! Ovde to nije bio slucaj, sigurno se umesao neki politicar i naredio „napravi mi auto da lici na Teslu!“

Aleksandar

Sitan, al dinamitan😀😀😀