1. Home
  2. Life
  3. Mercedes razvija novu generaciju čvrstih baterija koje povećavaju domet do 80%
Mercedes razvija novu generaciju čvrstih baterija koje povećavaju domet do 80%

Mercedes razvija novu generaciju čvrstih baterija koje povećavaju domet do 80%

145
2
Podelite sa prijateljima:

Moramo priznati da smo razmišljali da li je ova vest dovoljno interesantna da bismo je preneli, s obzirom da s vremena na vreme, na primer juče, prenosimo informacije o razvoju novih baterija koje će pojesti konkurenciju. Pošto je u pitanju Mercedes, ipak smo odlučili da objavimo i ovu vest.

Elem, nova generacija baterija sa čvrstim elektrolitom, na čijem razvoju sarađuju Mercedes-Benz i američka kompanija Factorial, može da proširi trenutni domet i do 80 odsto. Ali kupci će i dalje morati da čekaju nekoliko godina na njih.

Baterije sa čvrstim elektrolitom, koje se takođe nazivaju i čvrste baterije, dugo su se smatrale jednom od važnih prekretnica za svet elektromobilnosti. Međutim, još uvek čekamo njihovu upotrebu u serijskim automobilima.

Međutim, američka kompanija Factorial pohvalila se razvojem nove generacije ovih baterija, koje bi mogle da produže domet električnih automobila i do 80 odsto. Kompanija sarađuje sa Mercedes-Benzom, koji je njen partner od 2021. godine, na razvoju nove generacije baterija.

Nova baterija „obećava“ visoku gustinu energije, do 450 Wh/kg, i upotrebu novih tehnologija koje garantuju visoku ekonomičnost i održivu proizvodnju. Pored značajnog proširenja dometa, nove baterije bi trebalo da doprinesu i smanjenju težine električnih automobila i ukupnom povećanju njihove ekonomičnosti.

Baterija se takođe može pohvaliti sposobnošću da održi stabilnost čak i na temperaturama od oko 90 stepeni Celzijusa, što bi trebalo da smanji zahteve za hlađenjem baterije. Pored toga, u poređenju sa baterijama sa tečnim elektrolitom, baterije sa čvrstim elektrolitom treba da budu bezbednije čak i u slučaju nesreće, jer nisu toliko zapaljive.

Markus Hafer, glavni tehnološki direktor kompanije Mercedes-Benz, dodao je u intervjuu za Reuters da bi nove baterije takođe mogle pomoći da električni automobili budu jeftiniji. Zahvaljujući velikoj gustini energije, manje baterije, odnosno manje težine, mogle bi biti dovoljne. Na ovaj način automobilske kompanije ne bi morale da koriste lakši, ali znatno skuplji aluminijum u proizvodnji automobila.

Mercedes-Benz, koji je već uložio oko 200 miliona dolara u Factorial, nedavno je dobio prve uzorke nove baterije. Prema navodima američke kompanije, prve proizvodne baterije nove generacije mogle bi da budu spremne za ugradnju u električne automobile i pre kraja ove decenije.

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tacnije receno, bateriju razvija partner Factorial za Mercedes.
Jos jednom, obavestite nas kada udje u seriju.

S mile

Na sve strane se prica o novim boljim baterijama. Razne firme, univerziteti, svi rade na tome. Bice boljih svakako. Ali nece ubrzo. Kako bi mercedes skoro izjavio, do kraja decenije… A to je tu… Blizu…sam što nije