1. Home
  2. Prezentacije
  3. BYD-ov veliki električni kombi E-Vali donosi ogroman prostor i relativno skromnu autonomiju
BYD-ov veliki električni kombi E-Vali donosi ogroman prostor i relativno skromnu autonomiju

BYD-ov veliki električni kombi E-Vali donosi ogroman prostor i relativno skromnu autonomiju

119
3
Podelite sa prijateljima:

BYD je imao snažan nastup u Hanoveru, predstavljajući nove modele električnih kamiona i specijalizovanih lučkih tegljača, a centralni deo njegovog štanda bio je veliki električni kombi, E-Vali. S obzirom na povećane carine na električna vozila kineske proizvodnje koja su uvedena u Evropi prošlog leta, izgledi za BYD E-Vali nisu baš jasni – u saopštenju se ne navodi kada će novi proizvod krenuti u prodaju ili gde će se proizvoditi.

BYD ima operativnu fabriku autobusa u mađarskom gradu Komarom (pokrenuta 2017. godine), a trenutno je u izgradnji fabrika za proizvodnju putničkih električnih vozila u gradu Segedinu (takođe u Mađarskoj), tako da u principu postoje lokacije za lokalizovanje BYD-a E-Valija, ali očigledno još nisu donete konkretne odluke o ovom modelu.

U međuvremenu, BYD E-Vali izgleda kao gotov proizvod, ima profil sa jednom zapreminom, prilično zamršen dizajn prednjeg kraja, vizuelno kvadratne lukove točkova i konvencionalna vrata sa šarkama pozadi, a ne roletne.

Ukupna dužina E-Valija je 5.995 ili 6.995 mm, međuosovinsko rastojanje je 3.865 ili 4.550 mm, širina je 2.096 mm, visina je 2.780 mm. Korisna zapremina verzije sa kratkim međuosovinskim rastojanjem je 13,9 kubnih metara, a verzija sa dugim međuosovinskim rastojanjem je 17,9 kubnih metara. Nosivost je 700-1.450 kg u zavisnosti od modifikacije. Dozvoljena bruto težina je 3.500 ili 4.250 kg.

Očekuje se da će BYD E-Vali imati pogonske sisteme sa jednim motorom (pogon na zadnje točkove) i dva motora (pogon na sve točkove), ali njihove specifikacije još nisu otkrivene. Maksimalna brzina je 90 ili 120 km/h. Kapacitet litijum-gvožđe-fosfatne baterije sopstvene proizvodnje je 80,64 kWh, domet na jednom punjenju je 220-250 km po WLTP-u. Maksimalna snaga punjenja baterije je 188 kW, a može se napuniti od 10% do 80% za 30 minuta.

Poređenja radi, recimo da električni Renault Master nove generacije sa kapacitetom baterije od 87 kWh može da pređe do 410 km sa jednim punjenjem, Fiat Ducato i njegovi klonovi sa kapacitetom baterije od 110 kWh – do 420 km . Međutim, za usluge gradske dostave, 220-250 km dnevno je sasvim dovoljno, uspeh ovde je određen troškovima samog kombija i operativnim troškovima.

BYD E-Vali ima prostranu kabinu sa tri sedišta, odvojenu od tovarnog prostora pregradom. Dva ekrana su pričvršćena na jednostavnu prednju ploču sa ladicama za skladištenje koje su oblikovane u gornjoj ravni – instrument i multimedijalni ekran.

Multimedijalni ekran može da radi u režimu više zadataka, obećavaju se bežična ažuriranja softvera i usluge u Cloudu (oblaku) za onlajn upravljanje voznim parkom.

Oprema uključuje i sklopivi sto, frižider, skrivene fioke i policu sa bežičnim punjenjem za pametni telefon. Oprema elektronskih asistenata vozača biće jedna od najboljih u klasi.

Još nije poznato da li će se BYD E-Vali pojaviti u Kini i drugim tržištima van Evrope – mnogi kineski mediji su potpuno ignorisali premijeru E-Valija.

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Obratite paznju na gornju sliku sa otvorenim zadnjim vratima! Pod tovarnog prostora je veoma nizak zahvaljujuci e-pogonu. To znaci da je ovo dostavno vozilo unapred konstruisano samo za e-pogon. Sa 5 metara duzine i 2 metra sirine vozilo se nalazi na granici upotrebljivosti u gradskom saobracaju. To bi moglo da objasni malu bateriju i mali akcioni radijus. Kada bi BYD primenio koncept sa zamenljivom baterijom, vozilo bi moglo da bude veoma dobro iskorisceno, sa minimalnim pauzama.

Matori

Sa 6-7 m dužine…

Matija

Tacno, opet sam informaciju samo preleteo pogledom. Duzina od 6-7 metara je za grad suvise. Skretanje iz jedne u drugu sporednu ulicu prepunu parkiranih automobila je cesto mukotrpno i sporo. BYD bi trebalo bolje da upozna saobracaj u EU gradovima.