1. Home
  2. Sajmovi
  3. Sajam automobila i tjuninga – utisci jedne dame (GALERIJA)
Sajam automobila i tjuninga – utisci jedne dame (GALERIJA)
6

Sajam automobila i tjuninga – utisci jedne dame (GALERIJA)

814
6
Podelite sa prijateljima:

Kao nekome ko je nov u automobilizmu, prirodno se pojavila želja da da obiđem neki automobilski sajam, ali koji će sem salonskih vozila, poput klasičnog sajma u Beogradu ili Nišu (i koje sam već obilazila), pružiti dodatni sadržaj.  

Planirala sam da to bude AMTS u Mađarskoj koji se organizuje svakog marta i da sebi za 26. rođendan poklonim razgledanje Nissana GT-R R34 i Mazde MX-5, popularne Miate. Međutim, planovi su se poremetili kada sam videla najavu za Autoberzu u Novom Sadu, a potom i nagradnu igru za osvajanje karata. Da nisam osvojila karte, nisam sigurna da li bih se iz Niša uputila put Novog Sada. Međutim, karte su osvojene i vreme je da se krene na put!

Dakle, od 6. do 8. septembra 2024. godine se na Novosadskom Sajmištu održala Automoto Berza (AMB) koja okuplja ljubitelje automobila i motocikala, a mogu slobodno da kažem, može da parira automobilskim sajmovima i skupovima koji se organizuju širom Evrope (iako ih do sada nisam posetila).

Pored izlagača iz Srbije, našli su se izlagači i iz Holandije, Nemačke, Belgije i drugih zemalja. Najbrojniji su bili iz Mađarske, preko 40 izlagača, što i ne čudi, s obzirom na blizinu granice. Organizatori naglašavaju da je bezbednost u saobraćaju najvažnija tema AMB, stoga se već na samom ulazu nalazi Smart koji simulira prevrtanje automobila. Ovo mi i nije bilo prijatno iskustvo, da budem iskrena, a ni ne treba da bude.

Ono što ovaj događaj razlikuje od klasičnog sajma je mogućnost da izložite automobil koji prodajete. Na AMB mogu sva pravna i fizička lica da se prijave i izlože automobil koji prodaju. Na moje prijatno iznanađenje, to nisu bila klasična vozila koja svakodnevno viđamo po ulicama, već američki oldtajmeri, Opel Monza, BMW 850i i mnogi drugi.

Naravno, bila su izložena i salonska vozila, od Audija, preko BMW-a i Škode do Suzukija. Mada moram da priznam, ponuda je bila ograničena, a veći akcenat je stavljen na oldtajmere, tjuning i sportske i luksuzne automobile koji se mogu videti na samom ulazu na sajam poput Mercedes-AMG-a GT-a, Lamborghinija Hurracana i Ferrarija F8 Turbo Spidera. Među izloženim modelima se mogu naći i Rolls-Royce, Porsche 911, Ferrari 812 GTS, Mercedes-AMG GT 2024, G Klasa i Toyota Supra MK5.

Jedna od najimpresivnijih postavki je svakako ona vezana za oldajmere, koja je podrazumevala preko 80 modela, uključujući i najstarije vozilo na sajmu – MaxWell 35-4 Touring iz 1913. godine. Ovaj model je bio drugi serijski automobil na svetu sa električnim startovanjem, što ga je u svoje vreme činilo izuzetno skupim. Firma Maxwell je danas slabo poznata, iako je, pored Forda i General Motorsa bila jedan od tri najveća proizvođača automobila u Americi.

Još jedan Amerikanac koji posebno privlači pažnju jeste Packard 250 Convertible  iz 1952. godine koji je jedna od najstarijih američkih ikona. Packard je bio poznat po kvalitetu, luksuzu i inovacijama, a nazivan je čak i američkim Rolls-Royceom. Bili su jedna od kompanija u trci za patentiranje modernog upravljača automobila, koji danas koristimo.

Još jedan dragulj je definitivno Jaguar E-type S2 iz 1967.godine, jedan od najistaknutijih sportskih automobila tog vremena, a proizvedeno je nešto manje od 19.000 primeraka.

Posebno sam oduševljena Mercedesovom postavkom, i to hronološkim redosledom od Drugog svetskog rata pa sve do ranih dvehiljaditih. Posebno su se isticali modeli kao što su Mercedes 190 W201, W123, W126, potom SL R129, zatim moj favorit W124 Cabrio sve do W140 S600 i 560 SL R107.

Odmah do Mercedesa, nalazio se kutak motora 5.0, odnosno red Mustanga GT-a koji je privukao posetioce i ljubitelje mišićavih automobila.  Ovde počinje i postavka jangtajmera sa legendama kao što su  Golf GTI, Toyota Supra MK3, Toyota MR2, Nissan 200SX, Honda S2000, Acura Integra, Porsche 911 Carrera iz dvehiljaditih, Ferrari 360 Spider i drugi modeli koji bude nostalgiju i o kojima smo maštali. Neki od pravih rariteta su Toyota Corolla GTSi, Toyota Corolla AE86, Opel Kadett GSi Cabrio, a među njima su i moji favoriti – legendarni Mitsubishi 3000 GT, BMW 850i i BMW M3 E46.

Napolju se održavao skup tjuning i modifikovanih vozila, sa redom prelepih Yuga Cabrija, naravno ponovo Golf 2 GTI, Suzuki Swift GT, modifikovane Opel Astre, Toyota Corolla XL, BMW 3-er E30, Honda CRX i ostali.

Sajam nije bio samo statična izložba, već je ponudio i dinamične sadržaje na otvorenom, kao što su Car Limbo, takmičenja u stajlingu, dB drag i držanje felne, auto slalom i zatvaranjem moto sezone “Street Fight” akrobacijama. S obzirom da mi je velika želja bila da prisustvujem drift trikovima, moram da izrazim svoje oduševljenje završetkom manifestacije driftom sa pirotehničkim koreografijom. Pale se baklje i dimne bombe, a pale se i gume!

Autoberza nije samo izložba automobila, već i pravi festival za ljubitelje automobilizma pružajući ponešto za svakoga. AMB je uključivala i predstavljanja auto-moto udruženja i klubova, berzu automobila i bicikala, biciklističke opreme, berzu maketa i igračaka automobila i kamping program. Kako i sama sakupljam makete automobila, poprilično vremena sam provela na štandovima, koji su bili raznovrsni i sa širokim izborom.

Sve u svemu, AMB je pružio sve što sam očekivala i više od toga, a ako je sudeći po utiscima koji su se sada već slegli, videćemo se sigurno i sledeće godine i nadam se da će biti još bogatija, raznovrsnija i veća!

Tekst i fotografije: Ivana Janković

(814)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepa reportaža.

Balkanboj

Ček bre, nijedna Alfa u kadru… Jedan od najstarijih proizvođača automobila.
Znači, može to i bolje.

Svaka čast na entuzijazmu. Žensko si brate, a voliš automobile. 💪

anoksa81@gmail.com

Nema ih, jako malo starih Alfi ima kod nas, nekoliko je bilo izlozeno tokom prethodnih godina.

Laki

Ovo je bila prava stvar u NS.Ivani hvala za ovu divnu reportažu!

s mile

Ivana, Hvala na ovom tekstu i lepim fotkama, mada, mogla je jedna megagalerija, da ovaj sajam dobije dodatnog medijskog prostora.

Hvala još jednom, i nastavi sa sličnim temama

pozz

Nišlika

Predivna reportaža,dočarano kao da sam bila tamo a i fotografije su odlične.Hvala Ivana.Očekujemo još sličnih reportaža od tebe.