1. Home
  2. Sajmovi
  3. Šta nas čeka na Salonu automobila u Parizu?
Šta nas čeka na Salonu automobila u Parizu?
2

Šta nas čeka na Salonu automobila u Parizu?

540
2
Podelite sa prijateljima:

Ovogodišnje izdanje Salona automobila u Parizu, pod nazivom Mondial de l`Auto, najavljeno je da će biti mnogo bogatije vestima od prethodnog iz 2022. godine. Evo najvažnijih vesti od Alfa Romea Juniora i Dacije Bigstera do Forda Caprija, Škode Elroqa i Volkswagena Tayrona.

Nakon što je od jula do septembra 2024. bio svetska prestonica sporta zahvaljujući domaćinstvu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, Pariz će uskoro postati svetska prestonica automobila. Od 15. do 20. oktobra, u glavnom gradu Francuske, u poznatom izložbenom centru Porte des Versailles, održaće se novo izdanje Mondial de l`Auto.

Iako su nedavni evropski saloni automobila razočarali smanjenim brojem izlagača i nedostatkom zapaženih nagrada, Sajam automobila u Parizu 2024. obećava da će biti mnogo bogatiji od onog 2022. godine, takođe u Parizu, pa čak i onog u Minhenu prošle godine.

Sa vrlo malo evropskih brendova na početku, ovaj događaj koji je nekada pokazivao snagu automobilske industrije kontinenta sve više ustupa mesto kineskim konkurentima željnim imidža na evropskom tržištu.

Međutim, kako sada pokazuje spisak izlagača koji su potvrdili organizatori, 2024. Sajam automobila u Parizu uspeo je da privuče velika imena kao što su Alfa Romeo, Audi, BMW, Dacia, Ford, Kia, Peugeot, Renault, Škoda i VW. Tačno je da na listi još nedostaju etablirani brendovi, ali je jasno da postoje promene u strategiji proizvođača automobila koje ovakve događaje vraćaju u fokus.

Iako kineski brendovi ove godine nisu odsutni od početka Svetskog sajma automobila, njihov broj je manji nego u skorijoj prošlosti.

Ali evo šta mogu da vide oni koji stignu između 15. i 20. oktobra 2024. godine na izložbu u Parizu. Po abecednom redu, novine počinju sa Alfa Romeom Juniorom sa električnim pogonom i hibridnom verzijom.

Alpine, vrhunski sportski brend grupe Renault, predstaviće R5 E-Tech u izvedbi A290, koncept A390_β koji najavljuje kupe SUV A390 i prototip opremljen šestocilindričnim motorom sa pogonom na vodonik.

Premijum brend grupe VW, Audi, predstaviće A5, električni A6 e-tron, novi Q5, ali i fejslift modela RS3. BMW stiže u Francusku sa novim X3 i naravno već najavljenim M5 Touringom.

Amerikanci iz Cadillaca žele ponovo da testiraju evropsko tržište i najavili su predstavljanje električnog terenca Liriq. Iako nije 100% potvrđeno, na štandu brenda mogao bi se naći i manji Optiq.

Odsustvo marke Citroen sa Sajma automobila u Parizu 2022. za mnoge je bilo iznenađenje. Kako bi nadoknadio ovo odsustvo, francuski proizvođač, deo Stellantis grupe, ove godine će izložiti tri nova modela: C3 i C3 Aircross, ali pre svega, restilizovanu varijantu modela C4.

Dacia se predstavlja u Parizu sa serijskom verzijom kompaktnog SUV-a Bigster. Predviđan konceptnim automobilom 2021. godine, ovog Dusterovog starijeg brata će na štandu brenda pratiti vozilo Sandrider sa kojim će Dacijin tim učestvovati na reliju Dakar ove zime.

A brend Ford će biti prisutan na Mondial de l`Auto 2024 sa električnim modelom Capri, „rođakom“ nemačkog VW-a ID.5 sa kojim deli tehničku platformu. Na štandu se, iako nema zvanične potvrde, očekuje i električna verzija modela Puma sastavljena u fabrici u Krajovi u Rumuniji.

Kineski proizvođač automobila GAC planira da bude prisutan na Sajmu automobila u Parizu sa Ayonom V, električnim SUV-om koji se takmiči u istom segmentu kao i Tesla Model Y.

Kia planira da zaseni Peugeot e-2008 na sopstvenom terenu uvođenjem električnog EV3. Ovaj 100% električni urbani SUV trebalo bi da privuče pažnju posetilaca zahvaljujući svom futurističkom stilu preuzetom iz impozantnijih EV9 i EV5. Zajedno sa njim, EV5 će stići u Pariz kao i fejslift za EV6.

Kineski Leapmotor obavlja svoju dužnost partnera grupe Stellantis i predstavlja se u francuskoj prestonici sa dva modela koja će utrti put ka evropskom tržištu – malim T03 i SUV-om C10 (oba električna).

Mini, britanska podružnica nemačke BMW grupe, predstaviće novi Aceman, električni model, dok Peugeot obećava nove verzije 3008 i 5008, kao i električni e-408 uz koncept Inception.

Očigledno brend sa najviše premijera na Mondial de l`Auto, Renault predstaviće serijsku verziju R4, novi Symbioz i Rafale E-Tech 4×4 PHEV, kao i koncept FlexEVan, ali, pre svega, demonstraciono vozilo R17 koje je zamislio Ora Ito.

Česi iz Škode se vraćaju u Pariz sa Elroqm, kompaktnim „terencem“, 100% električnim, koji će se boriti sa modelima kao što su Renault Scenic E-Tech ili Peugeot 3008. U francuskoj prestonici će im društvo praviti nemačka braća iz Volkswagena koji će predstaviti Tayron sa do sedam sedišta, zamenu za Tiguan Allspace.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Kinezi iz Xpenga će na francuskom sajmu automobila predstaviti električni kupe SUV G6 koji ima maksimalni domet od 570 km.

AutoRepublika

(540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Symbioz već neko vreme postoji u cenovnicima za Srbiju ( a od 05.09. je dobioi novi cenovnik i više cene ), a tek će da ga „predstavljaju“ u Parizu u oktobru ?

Renault Terminator🇷🇺Z

Čeka nas nova Renault Laguna 4 generacije u D segmentu sa novim dCi linijski motorom od 2.0l i 4 cilindra u dve verzije,slabija sa 200ks i 420nm i jača sa 250ks i 500nm a benzinsku perjanicu takođe čini novi motor od 2.0l TCe u verzijama sa 185ks i 300nm,245ks i 360nm i top ponudu čini verzija sa 350ks i 460nm.U ponudi su dva mjenjača,manuelni sa 6 brzina i automatski ZF-ov sa 8 brzina. Naravno,od svega navedenog nema ništa,to je moja iluzija i mašta…Ali da je Renault ostao Renault,kao što je BMW ostao BMW ili Mercedes ostao Mercedes pa nude motore… Pročitaj više »