1. Home
  2. Vesti
  3. Ford se polako rešava tehnologije koja ga je nekada proslavila
Ford se polako rešava tehnologije koja ga je nekada proslavila
4

Ford se polako rešava tehnologije koja ga je nekada proslavila

6.87K
4
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 1980. i korporacija Ford je predstavila tehnologiju sa nazivom „Keyless Entry“. Bukvalan prevod sa engleskog jezika je „ulazak (u vozilo) bez ključa“ i ista je postala deo ponude opreme na modelima nazvanim Ford Thunderbird, Mercury Cougar i Lincoln Continental Mark VI i Town Car.

Keyless Entry je omogućavao vlasniku da ukuca šifru od pet brojeva i da onda na taj način otključa i zaključa vrata, kao i prtljažnik, i to bez upotrebe ključa. U vremenima kada pametni telefoni još uvek nisu postojali, tako nešto se činilo tehnologijom budućnosti, pa će vremenom da postane deo standardne opreme na većini modela brendova Ford, Mercury i Lincoln.

Danas su naravno neka druga vremena i ključevi u dosta slučajeva više i ne postoje. Vozila se „pale i gase“ pritiskom na dugme, a vrata otključavaju i zaključavaju preko takozvanog „čipa“ koji može da ostane u džepu. Međutim, Ford je nastavio da nudi ovu opciju za sve one nostalgičare čak i za modelsku godinu 2024. Primera radi, njegov bestseler sa oznakom F-150 je imao kao deo standardne opreme na svim paketima osim onog baznog XL-a.

Mediji pišu da je opcija o kojoj pričamo eliminisana iz ponude većine modela tokom poslednje decenije, ali je i dalje možete naručiti na Bronco Sportu, Escapeu, Exploreru i Mavericku. F-150 je najnoviji model koji je izgubio tako nešto kao deo standardne opreme, a svi oni koji i dalje žele mogućnost da u vozilo uđu bez upotrebe ključa, će morati doplatiti 455 američkih dolara počev od sledeće godine.

Eksperti smatraju da je samo pitanje dana kada će opcija biti kompletno eliminisana, posebno zato što Ford već uveliko nudi aplikaciju na mobilnom telefonu nazvanu FordPass koja omogućava istu funkciju.

Ne sumnjamo da će neko pustiti suzu i setiti se „starih dobrih vremena“, ali većina potencijalnih kupaca sigurno neće ni primetiti kada konačno nestane nekadašnja tehnologija…

AutoRepublika

(6873)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ko iole normalan bi za ovim žalio u 2024. godini ?

A čisto praktično, gledajući onu prvu fotografiju, ako je zima i automobil okovan snegom i ledom, kako se „rukuje“ ovim sistemom ?

DOLF

Ili se sakrivati da neko ne vidi šifru.

MRN

😊😊😊

Yankee

S obzirom da je Ford, u vecini slucajeva i tako i tako nije funkcionisao kako treba. hehe