1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Analiza kvaliteta automobila pokazuje značajan napredak kineskih konstruktora
Analiza kvaliteta automobila pokazuje značajan napredak kineskih konstruktora

Analiza kvaliteta automobila pokazuje značajan napredak kineskih konstruktora

434
4
Podelite sa prijateljima:

Američka analitička agencija JD Power je poznata po procenama kvaliteta automobila, i u SAD ih sastavlja već četvrt veka. Međutim, stručnjaci firme JD Power takođe rade u Kini, organizujući ankete i kreirajući slične ocene najboljih brendova i modela. A sada su objavljeni rezultati sveže studije kvaliteta novih automobila.

U procenu se uzima u obzir pojava mnogih vrsta kvarova u devet kategorija, pa je kao rezultat dat broj problema na stotinu automobila (PP100, odnosno prijavljeni problemi na 100 jedinica). Istraživanje je obuhvatilo 31.942 vlasnika automobila kupljenih od juna 2023. do marta 2024. godine. Rejting je obuhvatio 221 model s oznakama ukupno 48 konstruktora.

Rangiranje brendova je sprovedeno imajući u vidu podelu na premijum segment i onaj koji obuhvata masovn(ij)e marke. Ne možemo reći „masovne“ brendove, pošto su i takozvani „premijumi“ skliznuli u tiraže koji često i prevazilaze one koji krase vozila radničke klase.

Kako bilo, Porsche vodi među premijum markama, i to čini sa svega 192 problema na 100 automobila, a na ovoj rang listi nema kineskih brendova. U rangiranju masovnijih brendova, lideri su zajednički poduhvati  GAC Honda (sa 195 sekiracija za vlasnika, ili proizvođača, pošto su vozila u garanciji u analiziranom periodu) i Dongfeng Honda (198 problema). Što se tiče kineskih proizvođača možemo navesti da Chery pruža najbolje pokazatelje (203 faula), iako je ukupno na šestom mestu. Iznenađujuće, najlošiji su bili Dongfeng Nissan sa skorom od 248 propusta i Venucia sa 254 neispravnosti.

Brojne klasifikacije modela takođe sadrže mnoge kineske automobile koji su nam više ili manje poznati. Na primer, u klasi kompaktnih putničkih automobila, limuzina Changan Lamore se popela na treće mesto, odmah iza Honde Fit i Volkswagena Pola. Mada je i dalje pitanje kako je Lamore, dugačak skoro 4,8 metara, završio u istoj klasi s ovim malim hečbekovima.

Changan CS35 Plus je došao na prvo mesto među kompaktnim SUV-ovima, dok su Geely Coolray i GAC GS3 zauzeli drugo i treće mesto. Dominacija kineskih modela se takođe vidi u kategoriji pristupačnih SUV-ova srednje veličine. Prva tri su uključivali Chery Tiggo 7 Plus, Changan Uni-T i porodicu Geelyija Atlasa. U polupremijum segmentu vozila srednje veličine s povišenim odstojanjem od tla, poznati Exeed RX je zauzeo treće mesto. Naposletku, GAC M8 je osvojio bronzu među minivanima.

Glavni zaključak iz najnovije analize JD Powera je poboljšanje ukupnog kvaliteta originalnih kineskih modela. Dok je ukupan prosek porastao za 8 poena (do 212 problema na 100 automobila), za kineske brendove je prosečan broj problema snižen za 10 poena (216 problema na 100 automobila).

AutoRepublika

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tu i tamo Kinezi su otvoreno kopirali neke zapadnjacke modele, tacnije dizajn. Zbog toga su u Evropi bili ismevani i od strane zurnalista ocenjeni kao bezvredni kopiraci. Pravi strucnjaci su znali da Kinezi u stvarnosti uce dan i noc kako se auto pravi! Nije bilo slucajno sto je kineska vlada svakom novom investoru na teritoriji Kine postavila uslov da Kini pripada 51% akcija a ostatak investoru. Ne, nije ovde rec o novcu, i sa 49% bilo bi ga dovoljno. Rec je o pristupu tehnickoj dokumentaciji – znanju koje dolazi sa Zapada! Sledeca akcija Kineza bila je kupovina vrhunske tehnologije –… Pročitaj više »

s mile

Koreanci su svojevremno zaposlili svetski priznatog auto dizajnera, dali mu otvorene ruke, i mogu vam reći da mi se njegove kreacije sviđaju.

Trenutno kinezi imaju veoma „klot“ dizajn, ali u moru detalja npr novih BMWa, moj izbor bi bio sveden kineski dizajn, sa fluidnim linijama.

MRN

Bravo za Chery.

BB

„Rangiranje brendova je sprovedeno imajući u vidu podelu na premijum segment i onaj koji obuhvata masovn(ij)e marke. Ne možemo reći „masovne“ brendove, pošto su i takozvani „premijumi“ skliznuli u tiraže koji često i prevazilaze one koji krase vozila radničke klase.“

Ne mogu da shvatim kako je Mercedes premium a ima ga na svakom ćošku a Alfa nije, od nje je kod nas ekluzivnija samo Honda 😜