1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Audi Q5: Šta novo donosi SUV treće generacije?
Novi Audi Q5: Šta novo donosi SUV treće generacije?
3

Novi Audi Q5: Šta novo donosi SUV treće generacije?

4.13K
3
Podelite sa prijateljima:

Audi je predstavio treću generaciju globalnog bestselera. Q5 je modernizovan u smislu dizajna i tehnologije usvajanjem nove platforme PPC i elektrifikovanih motora. Ljuti rival BMW-a X3 i Mercedesa GLC-a biće dostupan za naručivanje po ceni od 57.550 evra.

Nakon predstavljanja pomenutog X3, kako obično biva, Audi odgovara prezentacijom novog Q5. Nemački SUV, prvi put plasiran na tržište 2008. godine, sada dobija treću iteraciju. Namerava da zadrži svoj status globalnog bestselera ingolštatsko-nekarsulmskog brenda. A da bi postigao cilj, potrebno je da se preobrazi u skladu sa današnjim očekivanjima vezanim za premijum D-SUV segment, dajući počasno mesto ekranima i oslanjajući se na elektrifikovane motore.

Što se tiče izgleda, ima mnogo promena. Mora se reći da je težina godina počela da se oseća na aktuelnoj verziji lansiranoj 2017. i restilizovanoj tri godine posle, u koroničnoj 2020. godini. Treća iteracija SUV-a stoga usvaja ravniju i širu rešetku sa jednim okvirom, pored koje su novi vertikalni usisnici vazduha.

U donjem delu branika pojavljuje se otvor za vazduh. Integriše senzore za pomoć vozaču u centru. Optičke jedinice su više sužene i opciono opremljene LED matričnom tehnologijom. Nude do osam prilagodljivih svetlosnih potpisa iz informativno-zabavnog sistema MMI ili aplikacije MiAudi za pametne telefone.

Novi Q5 je standardno opremljen 18-inčnim felnama. U verziji S line nudi se 19-inčna opcija, a felne od 20 inča opremaju SQ5. 21-inčne kovane felne su takođe dostupne kao opcija.

Pojasna linija je postavljena niže nego ranije. Povezuje nova zadnja svetla koja se protežu preko krila. Potonji su tanji i usvajaju OLED tehnologiju (opciono). Sada su iz dva dela, pošto je izrez na vratima prtljažnika izmenjen, i povezani su svetlosnom trakom. Kao i na najnovijim proizvodima marke (Q6 e-tron, A5 i A6 e-tron), ova svetla doprinose aktivnoj bezbednosti vozila projektovanjem različitih piktograma. Treće kočiono svetlo takođe projektuje crveno svetlo na zadnjem staklu i omogućava vozilu iza da bude bolje obavešteno o manevru kočenja. Branik je podignut i ukrašen je novim difuzorom. Na njegovim krajevima su izduvni otvori specifični za svaki motor:

  • dvostruki kvadratni izlaz na levoj strani za dizel motor;
  • pravougaoni izlaz sa svake strane za benzinski motor;
  • dupli okrugli izlaz sa svake strane za verziju „SQ“.

Što se tiče dimenzija, SUV prati trenutni trend sa dužinom povećanom za 40 mm u odnosu na prethodnu verziju i sada se prostire na 4,72 m. Međuosovinsko rastojanje ostaje isto, 2,82 m, kao i širina od 1,89 m. Samo je visina smanjena za 10 mm, što ne smanjuje prostranost. Putnici pozadi imaju koristi od dobrog prostora za glavu (znamo kome će se ovo dopasti), koji je dodatno poboljšan panoramskim krovom. Prostor za noge je dobar i poboljšan je izdubljenim naslonima prednjih sedišta. Sedišta su postavljena, udobna i nude dobru dužinu sedišta.

Važan aspekt kada se razmatraju duga putovanja. Audi Q5 zadržava veliku prednost u odnosu na GLC i X3: njegova klizna zadnja klupa. Naslon iste, koji je podeljen u razmeri 40/20/40, takođe je zavaljen. Celina omogućava povećanje zapremine prtljažnika ako je potrebno. Ovo poslednje se, međutim, najavljuje kao lošije u odnosu na staru generaciju. Sada nudi 520 litara, naspram 550 litara ranije, a dostiže maksimum od 1.473 litara kada se klupa preklopi, iliti 77 litara manje.

Dimenzije Novi Audi Q5 Mercedes GLC BMW X3
Dužina (m) 4,72 4,72 4,76
Širina bez retrovizora (m) 1,89 1,89 1,92
Visina (m) 1,65 1,64 1,66
Rastojanje između osovina (m) 2,82 2,89 2,87
Zapremina prtljažnika (l) 520-1 473 620-1 680* 570-1 700*

* verzije Micro-hybrid

Nova oprema u čast dobrodošlice je u novom Q5. Ovo je slučaj sa dva USB-C porta na zadnjoj strani koja omogućavaju povezivanje laptopa zahvaljujući izlaznoj snazi do 100 W kao opciji. Dve druge USB-C utičnice su dostupne na prednjoj strani. One su dopunjene indukcionim punjačem u centralnoj konzoli. Većina fizičkih dugmadi je nestala. Svim funkcijama sada upravlja veliki zakrivljeni panel okrenut ka vozaču. Ovo uključuje digitalnu instrument tablu od 11,9 inča i centralni ekran od 14,5 inča. Opciono ga može dopuniti hedap ekran virtuelne realnosti i treći ekran od 10,9 inča namenjen suvozaču.

Multimedijalni sistem sa integrisanim Googleom omogućava bežičnu replikaciju pametnog telefona i integriše navigaciju, brojne aplikacije, glasovnog asistenta kao i daljinska ažuriranja. Vizuelno iskustvo stiže na Q5. Ambijentalno osvetljenje ide duž prednjeg vetrobranskog stakla i proteže se do panela vrata. Takođe krasi donji deo digitalnog panela kao i držače za čaše. Putnici će moći u potpunosti da iskoriste prednosti vrhunskog audio sistema Bang & Olufsen sastavljenog od 16 zvučnika, pošto će buka vazduha biti gotovo neprimetna zahvaljujući akustičnom zastakljivanju vetrobranskog stakla i prednjih bočnih prozora (opciono).

Novi Audi Q5 je zasnovan na novoj platformi PPC (Premium Platform Combustion) koju je predstavio A5. Zbog toga se podrazumeva dolazak mikrohibridne tehnologije napona 48 V na dizel motoru 2.0 TDI od 204 KS i na V6 TFSI od 367 KS, specifičnom za SQ5. I, za razliku od A5, četvorocilindrični Q5 2.0 TFSI sa 204 KS takođe ima pomoć električne mašine koja nudi privremeno povećanje od 24 KS.

Ovaj mali motor, pričvršćen za pogonsko vratilo, deluje kao alternator-starter. Takođe omogućava određene manevre u režimu nulte emisije zahvaljujući svojoj bateriji LFP (litijum-gvožđe-fosfatna) od 1,7 kWh, kao što je parkiranje ili održavanje brzine krstarenja nekoliko kilometara. Ova tehnologija takođe služi za smanjenje potrošnje i emisije CO2. Ali za sada, brend još nije saopštio podatke.

Sve verzije SUV-a biće opremljene sedmostepenim menjačem S-Tronic sa dvostrukom spojnicom. 2.0 TFSI nudi izbor između pogona na prednje i sve točkove.

  • 2.0 TDI 204 KS MHEV Quattro,
  • 2.0 TFSI 2024 KS MHEV 4 x 2 ili Quattro,
  • V6 3.0 TFSI 367 KS MHEV Quattro.

U Francuskoj, novi Audi Q5 će biti plasiran na tržište tokom prvog kvartala naredne godine. Biće dostupan u tri završna nivoa i biće ponuđen po osnovnoj ceni od 57.550 evra sa benzinskim motorom od 204 KS. Njegova cena dostiže 60.050 evra u verziji sa pogonom Quattro. SUV sa prstenovima je stoga 3.850 evra jeftiniji od BMW-a X3 20 xDrive sa 208 KS.

Q5 će koštati najmanje 61.470 evra u dizel verziji i dok će se za SQ5 tražiti 95.230 evra. Potonji je ovaj put za 5.330 evra skuplji od modela X3 M50 xDrive, sa 398 KS i po ceni od 89.900 evra u visokoj završnici M Performance. Katalog SUV vozila će kasnije biti obogaćen plug-in hibridnim motorima i kupe verzijom Sportback, koja će zahtevati doplatu od oko 3.000 evra u poređenju sa standardnom ekvivalentnom verzijom. Sprotback predstavlja polovinu prodaje nemačkog SUV-a. Kao i prethodna generacija, i novi Audi Q5 će se proizvoditi u fabrici u San Hose Čiapi u Meksiku.

AutoRepublika

(4132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Spolja mi lepo izgleda. Čak i prednji deo.
Enterijer mi je malo sporan sa ona tri ekrana.
Gde mu je selektor menjača?
Motorizacija je OK.
Cena sasvim OK za tu klasu (i cenu konkurenata).

Tomislav

BMW ima u dizajnu ostre, sportske linije, i unutra i spolja, Mercedes elegantne krivine. BMW je uvek bio tvrdji i sporskiji, Mercedes (pre) mekan. Audi je nesto izmedju, u svemu, znaci u dizajnu nit smrdi nit mirise, unutrasnjost ocajna, spoljasnjost ne znas da li auto iz 2014 ili 2024 godine. Kao i (skoro) uvek, paceri na sigurno igradju. Po meni promasaj za promasajem.

Zero

Neverovatno mi je da auto od 4.7m nema prostora na zadnjoj klupi za osobu 190cm+…