1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes EQS odlazi u penziju posle samo jedne generacije
Mercedes EQS odlazi u penziju posle samo jedne generacije
8

Mercedes EQS odlazi u penziju posle samo jedne generacije

2.54K
8
Podelite sa prijateljima:

Sećate se onih vremena kada je svaki automobilski proizvođač najavljivao kako će penzionisati tradicionalne modele pokretane motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, i kako će ih zameniti onim koji idu na struju? Činilo se da je takva strategija razumljiva s obzirom da je na momenat izgledalo kako su električni četvorotočkaši budućnost automobilske industrije.

Međutim, usledio je postopeni pad potražnje do te mere, da ćemo SUS viđati još dosta godina.

Jedan od giganata koji je shvatio električne automobile baš ozbiljno je Mercedes. Predstavio je novu seriju vozila pod značkom EQ baš za takvu svrhu, a trenutno ih broji čak osam. Model EQS je jedan od skupljih u ponudi, a u izložbeno-prodajne salone je stigao 2022. godine. Cene se kreću od 105.550 do 137 hiljada američkih dolara i nemački gigant zaista nudi za svakoga po nešto. Vrhunac ponude čini EQS 53 AMG sa 750 konjskih snaga, a u stanju je da ubrza od nule do 100 km/h za samo 3,4 sekunde.

Ali kako pišu svetski mediji, ova limuzina neće dočekati drugu generaciju. Ne, Mercedes nema u planu da prestane sa proizvodnjom električnih automobila, ali tu ulogu više neće zauzimati EQS već verzija na struju čuvene S Klase. Kompanija je isporučila tek 2.552 primerka u prvom tromesečju ove godine u šta spadaju, ne samo limuzina, već i terenska verzija, a takva brojka je za čak 46% niža u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. Radi poređenja, EQS je pronašao 6.688 mušterija protekle godine (limuzina), odnosno 8.989 (terenac).

Ovu informaciju je potvrdio prvi čovek brenda Ola Kalenijus u razgovoru sa kolegama sa sajta AutoCar. Tada je rečeno da će sledeća generacija S Klase biti dostupna u verzijama s ugrađenim motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva i kao baterijska varijanta, dok ova odluka nije obrazložena. Razlog verovatno leži u podatku da je S Klasa ipak legendaran automobil sa velikim brojem vernih mušterija, pa je kupcima mnogo lakše „uvaliti“ električni model ako se zove S Klasa umesto EQS.


To ne znači da će EQS nestati preko noći. Mercedes uveliko radi na prvom većem osveženju, ali je teško znati kada će se to desiti. Ali u suštini, eksperti smatraju da neće preživeti ulazak u novu deceniju. A internetom već kreću da kruže priče koje zvuče, „da li ista sudbina čeka i EQE i potencijalnu E Klasu na struju?“

AutoRepublika

(2543)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ha, ha, ha! Ovo je najlepsi primer haoticnog stanja u nemackoj auto industriji! Veliki „vizionar“ na celu Mercedesa, Ola Kelenius, naseo je na medijsku elektricnu euforiju i naredio gradnju elektricnih automobila najvise klase! Samo, e-pogon nije jedini razlog za fijasko cele ove generacije. Mnogo uticajniji faktor jeste nezreo dizajn ovih automobila. U zelji da postignu perfekciju, tj. minimalni otpor vazduha koji je opet namentnut putem medija, dizajneri Mercedesa zaboravili su da naprave – Mercedes! Rezultat: kupci su okrenuli glavu na drugu stranu, gundjajuci „ovo nije Mercedes!“

NightRider

Koliko je samo novca bačeno u projektovanje, to je tek zbogom pameti….

Laki

Kako su ga “kovali u zvijezde” čudo jedno.

BB

Pa naravno da su okrenuli glavu, jer tu istu glavu nisu moglli staviti pozadi u atuomobil gdje se vlasnik većinom vozi pozadi.

MRN

Malo će tu biti ožalošćenih. Barem u svetu kupaca.

Matija

Tacno. Svetska javnost je ostala mrtva-ladna na ovu vest! 🙂

Mustang

Auto kompanije ne postoje da bi pravile automobile nego da bi pravile profit. Ako njega nema nema ni njih. Najbolji primer toga su talijanski proizvođači. A mislim da ce im se uskoro i evropski ford pridruziti. Mercedes ovo sr.. mora ukinuti jer nema vise nekog drugog krajslera da iz njega sisa pare i da im pokrije katastrofu zvanu smart i majbah a niti su kinezi voljni da u njih vise investiraju obzirom da vec drze oko 20 % firme i imaju svoje brendove. Mercedes je ukinuo s kupe slk a na redu su i cls i cla a sve zbog… Pročitaj više »

BB

Mogli bismo ga nazvati Buhanka (na ruskom vekna hljeba) 😀