1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef Opela Huetl o budućnosti, električnim automobilima i sintetičkim gorivima
Šef Opela Huetl o budućnosti, električnim automobilima i sintetičkim gorivima

Šef Opela Huetl o budućnosti, električnim automobilima i sintetičkim gorivima

185
5
Podelite sa prijateljima:

U intervjuu sa Hajncem Milerom iz Motorprofisa, Florijan Huetl, generalni direktor Opela Nemačka, objašnjava strategiju i planove kompanije na automobilskom tržištu koje se brzo menja. Opel planira da ponudi u svim modelima potpuno električne verzije do kraja 2024. godine, počevši od novog Grandlanda i Frontere. Huetl je samouveren pred konkurencijom iz Kine, koja je napravila značajan napredak u oblasti električnih automobila.

„Automobilska industrija je uvek bila veoma konkurentna“, objašnjava on. Industrija je usred duboke transformacije koja omogućava brojnim novim brendovima da uđu na tržište, posebno u oblasti električnih automobila. Za Opel je ključno da se razlikuje kroz jedinstvene atribute. Za Huetla, to uključuje kvalitet, tehnologiju osvetljenja i posebno dobru zvučnu izolaciju. „Uvek smo bili blizu kupca, a kupci mogu da veruju Opelovoj tehnologiji“, naglašava on. Još jedan plus je velika zastupnička mreža, koja kupcima može ponuditi sveobuhvatnu uslugu – važna prednost u odnosu na konkurente.

Da bi promovisao prelazak na električne automobile, Opel se fokusira na atraktivan odnos cene i performansi. Nova Frontera se nudi kao električni automobil po ceni od oko 29.000 evra, što bi ulazak u elektromobilnost trebalo da učini pristupačnijim. Ovo je odlučujući faktor u podsticanju kupaca da pređu na električne modele. Iako je prodaja električnih automobila u Nemačkoj nedavno opala, Huetl ostaje optimista. „U Nemačkoj smo imali gubitak od oko 10 odsto jer su subvencije savezne vlade neočekivano ukinute u decembru“, objašnjava on.

U drugim zemljama, međutim, ima pozitivnih pomaka: „Došlo je do povećanja u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali i u Turskoj. Za Huetla postoji dugoročni pozitivan trend ka električnim automobilima, i on vidi Opel na pravom putu: „Ove godine će svaki Opel biti dostupan za kupovinu i kao čisto električno vozilo“.

Na pitanje da li će Opel nastaviti da razvija automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, Huetl daje jasan odgovor: Nakon predstavljanja modela Grandland i Frontera, sledeća generacija svih Opelovih modela biće isključivo električna. „Trenutna „plug-in“ tehnologija je tehnologija premošćavanja sve dok čisto električna vozila ne budu spremna za kupovinu od strane svih kupaca“, kaže Huetl. Dalji razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Opelu je već zaustavljen. Umesto toga, inženjeri zaduženi za njihov razvoj sada se prebacuju na razvoj vodonične tehnologije i baterija. Huetl vidi vodonik kao važnu tehnologiju za specijalne primene, posebno u oblasti lakih komercijalnih vozila.

Huetl je takođe otvoren za temu sinstetičkih iliti e-goriva, ali ukazuje na izazove: „Naravno, sisntetska goriva se mogu proizvoditi na ugljenično-neutralan način pod određenim okolnostima, ali takođe vidim mnoge nedostatke u trenutnoj tehnologiji. Međutim, ako je moguće proizvoditi ta goriva na visokom nivou i po razumnoj ceni, ona bi definitivno imala budućnost, posebno za postojeća vozila. Međutim, novi Opelovi automobili će se u potpunosti oslanjati na elektromobilnost“.

Još jedna stvar koju je Huetl naveo u svom razgovoru sa Milerom bila je promocija električnih automobila u Evropi. Pošto se mere podrške u velikoj meri razlikuju od zemlje do zemlje, on poziva na stabilan okvir i jasne smernice vlada: „Želeli bismo da imamo jasan smer od naših vlada“. Zemlje poput Francuske i Velike Britanije već su krenule obećavajućim putevima, ali Opelu je potrebno planiranje bezbednosti kako ne bi morao stalno da prilagođava sopstvenu strategiju.

Izvršnog direktora Opela ne impresioniraju kritičari koji smatraju da je kraj novih registracija automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. preambiciozan. Za Opel 2035. godina nije relevantna, jer kompanija ide mnogo brže: „Naš posao je da električne automobile učinimo pristupačnima, odnosno da ponudimo vozila u rasponu od 25.000 evra. U tom cilju, Opel se oslanja na čitav paket tehnologija za smanjenje troškova, a ne radi se samo o baterijama.

Izazovi pre svega vidi u infrastrukturi, na primer u proširenju stanica za punjenje, iako brzo punjenje već dobro funkcioniše u nekim zemljama kao što su Nemačka, Francuska i Holandija. Na kraju razgovora Huetl je prokomentarisao i mogućnost oživljavanja tradicionalnih imena modela kao što su Monca ili Calibra. Na proslavi 125. godišnjice proizvodnje automobila Opel je predstavio mnoge automobile iz prošlosti, što je bilo veoma emotivno dirljivo. „Upravo to je jedna od prednosti naše istorije, što imamo tako bogato nasleđe“, rekao je Huetl. Intenzivno se interno raspravlja o mogućnosti oživljavanja ovakvih ikoničnih imena – a ako se čini razumnim, to bi se sigurno moglo dogoditi.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Samouvjeren cesto znaci „lakomislen“ ili „naivan“.Uzeces Pezo el. platformu koja je po svemu losija od vecine kineskih proizvodjaca, nakaciti na nju opelov znak, staviti na njega neko legendarno ime:Monca,Manta,Kalibra,.. i prodavati ga skuplje od kineza ???🤔Jos kad bi kupci bili tolike budale, mozda .Os stare slave se ne zivi.To evropski proizvodjaci automobila, nikako da shvate.Vecinu slavnih imena su kupili Kinezi i Indijci.Ostali se udruzuju po principu“Okupicu pet neradnika da napravim jednog radnika“, logika osudjena na propast.

Matija

Prvo i glavno pitanje: ko, bre, pita sefa Opela, ma kako da se on zove, sta je Opelova buducnost??? Opel je samo usluzna radionica PSA, ono sto dodje odatle bice u proizvodnji i tacka! Nema vise! Sto se tice sadrzaja njegovih izjava, sve su to napabircene informacije iz javnih medija, nema tu nicega novog. „Želeli bi smo da imamo jasan smer od naših vlada“ – Ovo je zelja mnogih EU proizvodjaca, koji se osecaju potpuno izgubljeni u brzometnim procesima razvoja vozila, koje su nametnuli Kinezi! Ovako nesto nikada ranije nisam cuo u Nemackoj, da autoindustrija trazi savet od politike, koja… Pročitaj više »

Rikošet

Od Opela je ostala samo crijevo za kobasicu, koje Stellantis puni čim stigne…

BB

E jes’ mu budućnost… Ili on Opelu…

Ovaj lik je prilično pun sebe, izgleda da nije išso van dugo vremena…

Matija

Zutokljunac.