1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Hot heč Ford Sierra RS500 Cosworth dobija drugi život u Engleskoj
Hot heč Ford Sierra RS500 Cosworth dobija drugi život u Engleskoj

Hot heč Ford Sierra RS500 Cosworth dobija drugi život u Engleskoj

269
0
Podelite sa prijateljima:

Da, opet govorimo o restomodu, i to ne samo zato što su letnji (čitaj prazni) meseci u toku, već i zato što se radi o omiljenom modelu koji je sada dobio veoma neobičnu preradu. Prvo, to nije Porsche 911, a drugo, ovaj projekat nije pokrenula neka samostalna radionica niti je to učinila tjuning kompanija, već je u pitanju onlajn automobilski klub.

Članovi kluba će prilikom plaćanje pretplate od 99 britanskih funti imati priliku da osvoje legendarni model po imenu Ford Sierra RS500 Cosvorth, ali ovaj put u modernoj interpretaciji.

Fordova evropska sportska divizija se početkom osamdesetih godina prošlog veka suočila s izborom novog osnovnog automobila za nedavno formiranu Grupu A. Te 1983. godine, tada potpuno novi model Ford Sierra, a koji je imao pogon na zadnje točkove i dobru aerodinamiku, odobren je za ovu ulogu.

Civilni automobil je kao posledicu te odluke dobio dvolitarski Cosworthov turbo motor sa 204 konjskih snaga, petostepeni ručni menjač BorgWarner T5 i nadograđeni sistem vešanja. Model Ford Sierra RS Cosworth je lansiran 1986. godine, a godinu dana kasnije, predstavljena je još snažnija verzija sa 227 konjskih snaga i spektakularna Sierra RS500 Cosworth sa naprednim aerodinamičnim kompletom dodataka za karoseriju.

Upravo je ova verzija postala izvor inspiracije za novi klupski projekat. Napravljeno je samo 500 primeraka, a osnova restomoda bio je automobil broj 148, koji je dao ime celom projektu – Vision148.

Sudeći po objavljenoj fotografiji, ova kopija je dugo stajala u skladištu i pala je u žalosno stanje. Nema problema, jer drugo ime restomoda (Carbon Piranha) jasno nagoveštava široku upotrebu plastike ojačane ugljeničnim vlakanima za nove spoljne panele. Dizajnerski projekat je izvela kompanija Yasid Design, a kreatori nameravaju da zadrže težinu svoje „pirane“ u okvirima od samo 1.000 kilograma.

Obnova i fino doterivanje agregata je povereno samom Cosworthu, koji je postao glavni partner zadužen za mehaniku. Dvolitarski turbobenzinac je prerađen u potpunosti i u tom postupku su korišćene moderne komponente, pa bismo mogli da očekujemo osetni priliv snage, jer je čak i stepen tehnološkog razvoja karakterističan za osamdesete godine, omogućavao ekstrakciju brojnije konjice od 227 „grla“. Ove izmene će propratiti i nužno prilagođavanje šasije i kočnica, ali šta će konkretno biti osavremenjeno i u kojoj meri, to nije objavljeno.

Takođe ne znamo ni koji je vremenski okvir planiran za završetak projekta i prezentaciju restomoda po imenu Carbon Piranha. Ipak, očigledno je da smo u ranoj fazi razvoja ove, nadamo se, čudesne priče.

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments