1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: VW Golf Life 1,5 eTSI DSG7
AR test: VW Golf Life 1,5 eTSI DSG7
104

AR test: VW Golf Life 1,5 eTSI DSG7

3.83K
104
Podelite sa prijateljima:

Imali smo nedavno prilike za druženje sa Golfom osme generacije u opremi „Life“ sa motorom 1,5 eTSI od 150 KS i automatskim menjačem tipa DSG7. Konkretan primerak je vlasnički, iz 2023. godine, sa do sada predjenih oko 18.000 km, koji nam je ustupljen dobrom voljom doktora Branislava Lukića, na čemu mu se zaista iskreno zahvaljujemo.

Obzirom na svoje godište, testirani primerak ne pripada redizajniranoj porodici Golfa. Ali, kako se sa sajta uvoznika VW-a za Srbiju može zaključiti, sledi da na lageru i u ponudi i dalje postoje i neredizajnirani primerci, može da se kaže i da ovde predstavljeni primerak svojim osobinama odgovara delu aktuelne tržišne ponude Golfa u Srbiji.

Pa, da vidimo kakvi su Zvezdanu i meni bili utisci sa „kraljem klase“. Barem ako se u segmentu kome Golf pripada kraljevska kruna dodeljuje samo na osnovu rezultata prodaje u Evropi, gde je Golf i prošle godine bio najprodavaniji. Mada je činjenica i da ova generacija Golfa nikada nije ni izbliza dostigla rezultate svojih prethodnika.

Zašto Golfu opada popularnost kod kupaca i/ili zašto Golf i globalno nije toliko uspešan kao što je u Evropi, to su samo neka od pitanja na koje odgovore verovatno ne znaju ni neka stručna lica iz automobilske industrije, koja bi trebalo da su u stanju da sve to bolje i pravilnije sagledaju od nas čistih laika. A što je sve zajedno bez ikakvog uticaja na naše utiske sa tim vozilom, niti prodajne rezultate bilo kog vozila načelno smatramo relevantnim faktorom za bilo čiji lični izbor.

O modelu

Kao poseban model VW-a, Golf se pojavio davne 1974. godine. Njegova aktuelna (osma) generacija je predstavljena 2019. godine, a u Srbiji je svoj tržišni život započeo sa malim zakašnjenjem. Bilo kako bilo, ime Golf ove godine slavi pola veka i do danas je proizvedeno više od 37 miliona primeraka automobila pod tim imenom. Redizajn Golfa se desio ove godine, na njegov 50. rodjendan.

Čisto podsećanja radi, u aktuelnoj generaciji ulazna motorizacija inicijalno je bila trocilindrični 1,0 TSI, ali je pri redizajnu paleta pogonskih sklopova smanjena, pa je taj motor povučen iz dalje ponude (osim za vozila zatečena na lageru). Umesto toga, sada je početna pogonska verzija postao četvorocilindrični turbo agregat 1.5 TSI sa 116 KS (s tim da on za sada ne postoji prikazan u cenovniku za Srbiju).

Osim njega, a na bazi istog bloka, u ponudi su još dve verzije, obe od 150 KS. Jedna koja nije izvedena u tehnologiji blagog hibrida i koja je uparena sa šestostepenim ručnim menjačem, a druga koja jeste laki hibrid, sa sedmostepenim robotizovanim menjačem sa dvostrukom spojnicom, kod koje je 48-voltni sistem anlaser-alternator ugrađen u menjač. Ta druga je verzija koju smo mi testirali.

VW je u Golfu i posle redizajna zadržao turbodizel 2.0 TDI, i to u dve verzije – snage 116 i 150 konjskih snaga. Slabiji je uparen samo sa ručnim menjačem, a jači sa menjačem DSG-om.

Sve napred pomenuto je dostupno u tri paketa opreme (Life, Style i R-Line), uz mogućnost dodatnog izbora brojne opcione opreme, a šta god od toga da odaberete, takav Golf može da ima jedino pogon na prednje točkove.

Napred je oslanjanje tipa McPherson, a pozadi nezavisno vešanje tipa Multi-Link, pri čemu je ovo drugo u C segmentu više izuzetak nego li pravilo. Ali, svakako je takvo vešanje pozadi uglavnom poželjna osobina za one koji žele bolje dinamičke osobine vozila.

Aktuelni Golf je konstruisan na platformi MQB, na kojoj je bio izradjen i prethodnik. Kao hečbek dugačak je 4.284 mm, širok 1.789 mm, visok 1.456 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.636 mm, što sve zajedno u teoriji obećava relativno dobar komfor za putnike za tu klasu vozila.

Za kraj uvoda recimo da koeficijent otpora vazduha testirane verzije iznosi 0,275, a da je masa praznog vozila (bez vozača) 1.326 kg.

Naravno, postoje i druge verzije Golfa o kojima sada nećemo dodatno širiti priču: Plug-in verzije eHybrida (204 KS), Golf GTI (245 KS), GTD (200 KS), R (320 KS) i Golf Alltrack (190 KS), pri čemu poslednja dva imaju pogon na sva četiri točka.

Dodatno o agregatu testiranog i deklarisanim perfomansama

Kod pogonskog sklopa 1,5 e-TSI, termički motor kao deo tog sklopa ostvaruje maksimalnu snagu od 150 KS pri 5-6.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 250 Nm, dostupan pri 1.500 do 3.500 o/min. Deo tog sklopa je elektromotor smešten u menjaču, u funkciji starter-generatora, koji radi na naponu od 48V i ima maksimalnu snagu od 16 KS, a tu je i Li-Ion baterija koja može da smesti bruto količinu električne energije od 0,8 kWh.

Tako integrisani starter-generator pomaže termičkom motoru tokom ubrzavanja, smanjuje potrošnju goriva i omogućava takozvanu „coasting“ funkciju (nešto nalik „jedrenju“), koja omogućava da ako je „puštena“ papučica gasa, vozilo nastavlja da se kreće „u leru“, a motor SUS se privremeno gasi. Ovaj sistem takođe koristi kočenje s rekuperacijom energije za punjenje baterije.

Motor je takodje opremljen i tehnologijom deaktivacije dva cilindara pri nižem opterećenju, koji VW komercijalno naziva „Active Cylinder Management“ ili skraćeno „ACT“.

Ova verzija blagog hibrida nema mogućnost pokretanja vozila isključivo snagom elektromotora, a što su neki drugi savremeni blagi hibridi u mogućnosti, ali u izuzetno ograničenoj meri i u posebnim uslovima (na primer samo u fazi manevrisanja i/ili brzina kretanja do 10 ili 20 km/h uz veoma slab pritisak papučice gasa).

Deklarisana maksimalna brzina verzije 1,5 eTSI je 224 km/h, a ubrzanje 0–100 km/h po tvrdnjama proizvodjača iznosi 8,4 sekundi. Meni sve to za ovu klasu i cenu vozila uopšte ne deluje loše.

Prema onome što stoji na sajtu uvoznika, po standardima WLTP, u mešovitom ciklusu testirani Golf ima deklarisanu potrošnju od 5,2 litara i emisiju CO2 od 119 grama.

O dizajnu spolja

Kao i kod svakog modela, i kod Golfa doživljaj dizajna dosta da zavisi od nivoa završne opreme, kao i od izabranih opcija. Za mene je Golf u smislu dizajna uvek predstavljao (dobru) „klasiku“. Ništa dizajnerski „napadno“, već uvek umereno i korektno, sa rešenjima koja uglavnom veoma „sporo stare“, što pri smeni generacija već realizovani vlasnici „starog“ modela ma kog brenda uglavnom pozdravljaju. Naravno, kako je sve to uvek samo stvar ukusa, a neko će takav dizajn Golfa možda oceniti i kao „dosadan“ i/ili kao „nedovoljno hrabar“.


Shodno filozofiji i tradiciji brenda, redizajn Golfa je spolja teško primetan, barem ako niste vlasnik ili veliki poznavalac Golfa. Prednja svetla su sada postala nešto uža, a malo je promenjen i dizajn zadnjih svetlosnih ignalnih grupa. Takodje, malo je promenjen dizan oba branika.

Ali, saglasno vremenu u kome živimo i onome što je danas „moderno“, VW je i za Golfa ponudio opciono osvetljenje na prednjem amblemu, pa u testiranom paketu opreme to možete dobiti za dodatnih „samo“ 986 evra (kao deo opcionala pod šifrom PXA). Mada nisam poklonik „svetlećih maski“, što da ne vidimo tako nešto „u trendu“ i kod Golfa, kada „svetleće maske“ nudi i Škoda. Pa, kako kažu: „Ko voli, neka izvoli“.

Deo „modernosti“ testiranog vozila je i njegova boja. Meni lično se ta „osnovna boja“ uopšte ne dopada, bez razlike koja nijansa i brend da su u pitanju, ali „praštam“ svaku boju vozila, jer je to za mene samo jedan (nebitan) detalj. Sa druge strane, ako pogledamo oko sebe na ulicama, primetićemo da je to već duže vreme izuzetno popularna boja.

O enterijeru

Čisto dizajnerski posmatrano, ne bih imao šta bitno zameriti enterijeru ovog Golfa. Naizgled, sve je tu lepo posloženo.

Tu su virtuelna instrument tabla od 10,25 inča, koja je dosta informativna i čitljiva, ali, bez primene neke modernije grafike (što je unapredjeno pri redizajnu). A tu je i centralni ekran multimedijalnog sistema, koji je kod testiranog veličine 8,25 inča. Čini mi se da je to bruto veličina dijagonale, jer, ono što snima zadnja kamera (opcional od 317 evra, u svim paketima) se prikazuje na manjoj veličini od toga, rekao bih na najviše oko 6 inča najviše, tako da prikaz kamere i nije baš idealan.

Inače, do redizajna centralni ekran je mogao biti i od 10 inča, a posle redizajna je „narastao“ na 10,4 ili 12,9 inča. Centralni ekran radi dobro i zaista ima dobar kvalitet slike i odziv. Ima bežični Apple CarPlay, ali je za Android Auto potreban kabl.

Volan je veoma lepo dizajniran, mesnat, prijatne mekoće i sa multifinkcionalnim komandama koje mi deluju dobro ergonomski rešene sa obe strane, osim što mi je u levoj grupi tastera za tempomat malo neobičan položaj tastera „Cancel“ (i položaj tog tastera mi je ostao nezgodan i posle drugog dana druženja).

S druge strane, velika pohvala od mene za položaj i algoritam rada tastera za podešavanje „udaljenosti praćenja“ za radarski tempomat (koji je deo standardne opreme). Još jedan dokaz da kada se to hoće, vrhunska ergonomija se veoma lako postiže. Iza obruča volana su i polugice za ručne promene stepeni prenosa. Relativno su sitne i fiksirane su za upravljač, pa se „rotiraju“ zajedno sa njime. Trebalo mi je malo privikavanja. Ali, u redu je.

Naravno, ne može sve uvek da bude idealno. Pa ni kod ovog Golfa. Ima tu nešto što mi „sreću kvari“. I što je Golf u izvesnoj meri promenio sa redizajnom, jer je na račun taktilnih komandi bilo dosta kritika od same pojave „osmice“.

Naime, sa moje tačke gledišta (mojih „želja“), poželjno je da barem kontrola klime bude izvan ekrana i da se njome upravlja fizičkim dugmadima (znam, neko se neće sa time složiti, što je u redu). A ako komande klime već nisu izdvojene izvan ekrana (kao što kod Golfa nisu), poželjno je barem da postoji neki izdvojen klasičan taster ili barem jako lako dostupno polje za dodir, a sve to kao „prečica“ kako bi se brzo ušlo u meni za podešavanje klimatizacije.

E, tu je ovaj Golf (za mene) „pao“, jer prečica (za ulazak u meni klimatizacije) ne samo da je 5-10 cm ispod centralnog ekrana, već nije taster, nego je u pitanju veoma sitna taktilna komanda, koju uopšte nije lako uvek „pogoditi“. Pri čemu nema šanse da je „pogodite“ ako u nju ne gledate dok vozite i pri tome treba da imate „žiroskopske prste“ ako je u pitanju neravan kolovoz. A kada se ona i dotakne, pa se na centralnom ekranu i pojavi meni klimatizacije, temperatura se podešava „tapkanjem“ (na „plus“ ili „minus“).

Za mene je ovo vrlo iritantno i ergonomski loše rešenje, nečega što je kod VW-a oduvek bilo rešeno „normalno“. Na žalost, slično rešenje danas primenjuju i mnogi drugi, ali, nemaju svi drugi ovako izdvojeno i sitno taktilno „polje“ kao prečicu za aktiviranje menija klimatizacije. Neki koji takodje koriste taktilna rešenja su to ipak bolje rešili, pa je i pri redizajnu Golfa izvršena izmena načina pristupa meniju klimatizacije.

Mada, čitali smo nedavno i da će EURO NCAP ovakva taktilna rešenja uskoro početi negativno da ergonomski boduje, tako da se neki proizvodjači u odnosu na komande klimatizacije već vraćaju na ranija klasična rešenja. Istina, neki brendovi nikada nisu ni napustili klasična rešenja po tom pitanju.

Centralna konzola je lepo i praktično dizajnirana, sa veoma malenim prekidačem-selektorom automatskog menjača, tasterom za paljenje i gašanje motora, tasterom električne parkirne kočnice, kao i tasterom Brake Hold (Auto Hold) funkcije. U prednjem delu je i prostor za odlaganje mobilnog telefona, a tu su i dva USB priključka, mada nekako uvučeno, pa ih neće uvek biti baš lako „ubosti“, posebno noću.

Meni su prednja sedišta udobna. U meri kojoj sam to uspeo da procenim, jer sa ovim Golfom nisam imao neku višesatnu vožnju. Sam štof sedišta je lep na oko i prijatan na dodir, pri čemu oba prednja sedišta imaju i lumbalne podrške, kao i podešavanje visine.

Zadnja sedišta su kao i kod svakog hečbeka. Pohvalno je što ispod centralnog naslona za ruke prednjih sedišta, pozadi postoje centralni otvori za ventilaciju.

Za one kojima je dodir mekanoga veoma bitan, recimo da sve to deluje u granicama proseka klase, pa tako na unutrašnjoj oplati zadnjih vrata, osim malog dela rukohvata gde se potencijalno oslanja lakat, sve uglavnom dosta tvrda plastika. Na prednjim vratima je, pak, nešto više mekane plastike.

„Na oko“ sve to deluje da je solidno izvedeno. Na žalost, moram da priznam da sam se veoma neprijatno iznenadio kada sam ubrzo po početku vožnje primetio neke „cvrčke enterijera“. Pa i kada sam u vožnji levo koleno samo blago oslonio na unutrašnju oplatu levih vrata.

Čim sam se prvi put posle toga zaustavio, počeo sam da tražim izvore tih šumova i shvatio sam ubrzo da „crvčci“ najvećim delom potiču sa unutrašnjeg rukohvata i oslonca za ruku vozačevih vrata, kao i iz zone prekidača za prozore i podešavanje retrovizora. U tom delu skoro na svaki dodir prstima čula se „škripa“. Ali, bilo ih je i iz drugih delova enterijera ako se drugde iole jače „pritisne“. No, u značajno manjoj meri nego na vozačevim vratima, koja maltene nisu smela da se „dotaknu“ u zoni rukohvata. Ovaj „detalj“ mi je ipak nekako bio malo razočaranje, jer sam po pitanju završne obrade VW-ova vozila oduvek smatrao „primerom u klasi“ kojoj pripadaju.

Verujem da je samo ovaj primerak Golfa prosto „faličan“ ili nekim čudom već „rastrešen“ posle samo oko 18.000 km, pa da je zato „bogat cvrčcima“. Ali, da je moj, mislim da ove šumove ne bih trpeo i da bih ako treba to na neki način na kraju i sam rešio. Jer, skoro svaka garancija uglavnom formalno izričito isključuje odgovornost proizvodjača po osnovu parazitskih šumova enterijera kada oni ne umanjuju funkcionalnost vozila (koriste se formulacije tipa: „Blagi zvuk ili vibracija za koje se ne prepoznaje da utiču na kvalitet funkcionisanja vozila“ ili slično).

Ponuda prostora

Za jedan hečbek C segmenta, ponuda prostora u Golfu je sasvim zadovoljavajuća. I iznad je proseka klase, bez dileme.

Štaviše, napred je odlična ponuda, tu neće biti problem ni za dvometraše, pa možda ni za one više. Jer, ja kada sa svojih 193 cm i dužim trupom sednem napred na način kako inače sedim, iznad glave može da mi stane dlan (ne baš i šaka). Sušta suprotnost u odnosu na sitaciju kada napred sednem, recimo, u Toyotu Corollu.

Što se tiče ponude prostora zadnje klupe, pozadi u hečbek verziju Golfa može veoma lepo sesti normalno gradjena osoba visine od oko 190 cm. Meni je malo nisko pozadi, ali, nedostaje mi za ugodan smeštaj glave i moga vrata veoma malo, tako da potpuno mirne savesti mogu da tvrdim da u Golfu pozadi ima više mesta za glavu nego li u nekim „dizajnerskim“ aktuelnim pripadnicima SUV C segmenta (posebno onim „kupeolikim“). Što više treba shvatiti kao načelnu kritiku tih „dizajnerskih“ SUV modela, nego li kao izdizanje Golfa. No, u svetu i klasi kome pripada, Golf jeste i pozadi dobar sa ponudom prostora.

Prtljažnik Golfa ima deklarisanu zapreminu od 381 litara, a ispod pokrivke poda kod „našeg primerka“ je bio rezervni točak manjih dimenzija. Za pohvalu.

Unutrašnje ostave u vratima, ispod prednjeg naslona za ruke i kaseta su, rekao bih, iznad proseka.

Oprema i cena

Mislim da je osnovna oprema Golfa relativno dobra u svetlu njegove cene. A za one koji teže nekom svom ličnom doživljaju idealnog uvek postoji mogućnost i da se vozilo poruči u tačno željenoj konfiguraciji opreme, izborom nekog višeg paketa i nekog od više dostupnih opcionala.

Standardno, u opremi Life, tu su, izmedju ostalog: prednja sedišta sa podešavanjem visine i lumbalnim podrškama, asimetrično deljiv naslon zadnje klupe sa centralnim naslonom za ruke (na naslonu zadnje klupe), spoljni retrovizori elektropodesivi (ne i elektropreklopivi, što je za sve pakete opcional od 174 evra), LED prednja svetlosna grupa, radarski tempomat sa stop & go funkcijom (ali ne i poluatonomna vožnja, za šta vam treba još najmanje 713 evra), dva priključka za USB napred (tip C) i dva priključka za USB na zadnjem delu centralne konzole (tip C), rezervni točak smanjenih dimenzija, aluminijumske felne 7J x 16″, gume 205/55 R16, toplotno izolovano vetrobransko staklo, osvetljene kvake na vratima (sa unutrašnje strane), centralni vazdušni jastuk, detekcija zamora, sedam zvučnika, parking senzori napred i nazad.

Sa motorom 1,5 eTSI i DSG-om, redizajnirani Golf (kroz tri paketa opreme), bez opcija, košta 28.751, 30.277 ili 31.356 evra.

Ali, mislim da je bazni Life zapravo „preskup“ u odnosu na Style i da je Style ekonomski najisplativiji paket opreme za kupca. Jer, za razliku cene od oko 1.500 evra izmedju ta dva paketa, kod Style dodatno dobijate: ErgoActive sportska komforna sedišta napred, elektropodesivo sedište vozača sa funkcijom memorije i masaže uključujući lumbalnu podršku, sedišta delimično obložena „ArtVelours“ materijalom, „Travel Assist“ „Emergency Assist“ i „Lane Assist“,  Kamera za vožnju unazad, „Air Care Climatronic“ 3-zonski digitalni klima uređaj sa naprednom filtracijom vazduha; kontrole pozadi,  „Lights & Vision“ paket uključujući automatsko paljenje / gašenje dugih svetala, automatsko zatamnjenje unutrašnjeg retrovizora, senzor za kišu, LED Plus prednja svetlosna grupa,  Svetlo za loše vremenske uslove i statička svetla za skretanje,  Radio „Ready 2 Discover“ uključujući „Streaming & Internet“ : mogućnost nadogradnje navigacijskog uređaja, 12,9″ ekran (32 cm), 6+1 zvučnik,  „Nottingham“ aluminijumske felne 7.5J x 17, gume 225/45 R17, branici u boji vozila sa hromiranim detaljima,  hromirane donje ivice na bočnim prozorima,  „New Brushed Dark Metal“ dekorativni detalji na komandnoj tabli, centralnoj konzoli i panelima na vratima, LED osvetljenje u predelu nogu, napred,  ambijentalno osvetljenje sa odabirom od 30 boja (kod Life je 10 ) i  proaktivni sistem zaštite putnika. Na sreću svih onih koji su „u trendu“, dobijate i osvetljen VW logo na prednjoj strani, osvetljena lajsna između prednjih svetala i osvetljena udubljenja ručki na vratima, bez animacije.

A kada biste pokušali da svu tu razliku opreme kao opcionale stavite na Life paket, tako konfigurisan Life bi vas koštao mnogo više.

Čisto poredjenja radi, običan 1,5 TSI je jeftiniji oko 2.700 evra od „našega“, 2,0 TDI 116 KS je jeftiniji za oko 1.250 evra (da, dobro ste pročitali, osnovni dizel košta manje), dok je 2,0 TDI 150 KS DSG od 1,5 eTSI skuplji za oko 1.800 evra. Znam, „ekonomisti“ će odmah reći da je ovaj eTSI apsolutno „neisplativ“. Jer, primera radi, ne samo da je skuplji za oko 1.250 evra od verzije 2,0 TDI sa 116 KS, već će u smislu dekaracija WLTP za 100.000 km u mešovitom ciklusu potrošiti 1.000 litara više goriva od tog dizela. Ko zna. Moguće da je i tako.

Dostupne opcije po pitanju opreme su zaista brojne i kako sam ja sagledao sadržaj opcija, ukupna vrednost dostupnih opcionala (uz uvažavanje činjenice da se neki od njih medjusobno isključuju) prebacuje vrednost od 15-16 hiljada evra. Tako da me ni najmanje ne čudi da na lageru uvoznika ima Golfova sa 1,5 eTSI 150 u srednjem paketu opreme, sa svega par opcionala, po ukupnoj ceni od oko 35 hiljada evra.

Sve u svemu, mislim da bi za „lepo opremljenog“ Golfa s motorom 1,5 eTSI danas bio poželjan neki budžet od najmanje 35, a ako je moguće i do 40 hiljada evra. Naravno, ono „lepo opremljen“ je čisto subjektivna stvar. Jer, neko će možda „ovo“ ili „ono“. A svaka ta „sitnica“ može i dosta da košta, posebno ako su u pitanju bolji LED farovi od standardnih, navigacioni uređaj, kamere sa prikazom 360 stepeni oko vozila, kožni enterijer, panoramski krov … Ili ko zna šta već od dostupnih opcija. A neko neće dodatno poželeti ništa.

Primerak koji smo mi testirali je u maju prošle godine plaćen oko 28.000 evra, a od opcija sam uočio metalik boju, kameru za vožnju unazad i ambijentalno osvetljenje u predelu nogu (ono gore je i u Life standard, ali u 10 boja). Ko želi, može i sam da na sajtu uvoznika pogleda sve detalje oko cena pojedinih verzija i opcionala.

Utisci u vožnji

Na ukupan doživljaj svakog vozila bitno utiču i utisci u vožnji, a njih po mom mišljenju najviše opredeljuju motor i menjač, u kom delu testirani Golf načelno ima veoma dobre predispozicije sa svojim motorom 1,5 eTSI i automatskim menjačem DSG7. Naravno, nije sve uvek i svakome samo do blagohibridne tehnologije i uopšte benzinskog motora i/ili do posedovanja automatskog menjača, tako će neko zadovoljenje svojih želja ili potreba sigurno pronaći i u drugim pogonskim varijantama. Potpuno legitimno. Bilo kako bilo, sa ovim motorom Golf uglavnom zaista ide odlično i meni je najveći deo vremena bilo pravo uživanje voziti ga.

Verovatno se pitate čemu iznad ovo „uglavnom“ i „najveći deo vremena“. Ja, naime, nisam uočio da je konkretan primerak eventualno opremljen mogućnošću izbora programa vožnje („modova“ – na jeziku Pokondirene tikve) samog vozila (ono uobičajeno: Sport, Comfort, Normal, a kako razumem cenovnik, što je opcional od 907 evra). Tako da nema mogućnosti da vozač po svojoj želji menja postavke motora, menjača, upravljača (i adaptivnog vešanja, ako vozilo ima izabranu opciju adaptivne šasije), pa nema mogućnost ni da na taj način utiče na osetljivost na dodirivanje papučice gasa i/ili kada će (pri kojim obrtajima) automatski menjač pri nekom umerenom ili slabijem ubrzanju da menja u viši stepen prenosa.

Tek, rekao bih da je posle svakog početka nove vožnje ovaj „naš“ Golf po osetljivosti papučice gasa u nekoj postavci veoma sličnoj „Eco”. I u tom režimu možete da očekujete relativno odloženu reakciju na dodavanje gasa, osim ako ste papučicu gasa pritisnuli jače. Što se tiče samog algoritma rada automatskog menjača u tim uslovima, ako motor pri ubrzanju nije opterećen jačim pritiskom na papučicu gasa, automatski menjač će u viši stepen prenosa uobičajeno da prebacuje već negde na oko 2.000 o/min, a nekada čak i na nižim obrtajima. Prosto, tu je sve podredjeno što nižoj potrošnji i niskim obrtajima. Sve zajedno može stvarati utisak kao da vozite automobil sa nekim motorom znatno manje deklarisane snage.

Za uslove gradske vožnje ili za defanzivnu vožnju van grada ova postavka je možda i primerena, dok za „zahtevnije“ uslove vožnje nije, a praktično imate tri mogućnosti za zadovoljenje vaših „želja“ i „potreba“.

I kada god „poželite malo više“, najlakše je i najprijatnije do toga doći tako što ćete selektor/taster automatskog menjača samo kratko da jednom povučete unazad, čime on iz postavke „D“ prelazi u postavku menjača „Sport“. A nakon čega menjač i dalje ostaje u automatskom režimu. Pri konstantnoj brzini kretanja to uvek ima za posledicu da obrtaji motora rastu za oko 400-500 o/min, tako da motor uz istu brzinu kretanja inicijalno dolazi u stanje nešto veće snage. To mu omogućava i da potom brže i lakše ubrza, a subjetivno se dobija i veća osetljivost na dodirivanje papučice gasa.

Primera radi, zavisno od toga da li je menjač u standardnom ili u režimu Sport, na ravnici, pri konstantnoj brzini od 130 km/h motor (kolenasto vratilo) se vrti na oko 2.400/2.900 o/min. Slična razlika obrtaja je i pri ostalim brzinama kretanja.

Takodje, u programu „Sport“ će pri ubrzanju uz normalno opterećenje gasom menjač i kasnije (na nešto višim obrtajima) da menja stepene prenosa na više. No, bez obzira u kojoj ste postavci menjača (D ili S), ako ste papučicu gasa pritisnuli do kraja, radi željenog forsiranog ubrzanja, menjač će u viši stepen prenosa uvek sam da menja pri oko 6.000 o/min.

Sa druge strane, ako ste aktiviranjem leve ili desne polugice iza volana automatski menjač prebacili u manuelni režim promena stepeni prenosa, a menjač se već nalazio u Sport(skoj) postavci, u tom slučaju, ako forsirano ubrzavate, a ručno ne promenite stepen prenosa u viši stepen prenosa, ali, tek kada motor dodje do 6.500 o/min. Osim ako tada ste možda na 6.500 o/min odjednom malo popustili gas, kao na snimku ispod.

Ali ako je menjač bio u položaju Sport, a potom prebačen u režim manuelnih promena stepeni, menjač će u  takvom manuelnom režimu ostaje sve dok ga eventualno sami ne vratite u automatski režim promene (time što ćete selektor menjača ponovo da kratko „kliknete“ jednom unazad) ili dok se ne zaustavite, ugasite i ponovo startujete motor.

Sa treće strane, ako ste u „D“ postavci automatskog menjača, a aktiviranjem leve ili desne polugice iza volana menjač prebacili u manuelni režim promena stepeni, a pri forsiranom ubrzanju niste sami promenili stepen prenosa u viši, do prebacivanja u viši stepen će doći na 6.000 o/min. A ako ste neko vreme bili neagresivni, menjač će sam da se vrati u automatski način promene stepeni prenosa.

To su, dakle, ta tri načina kako se sa ovim motorom u kombinaciji sa DSG-og dobijaju nešto bolje perfomanse.

Zbog „ekologa“ pomenimo i da ste prebacivanjem automatskog menjača u postavku „Sport“ time istovremeno deaktivirali ne samo funkciju „Start&Stop“, već ste i onemogućili takozvano jedrenje (Coasting).

Naime, kako je ovo blagi hibrid, ne treba da vas začudi da kada u vožnji na putu bez većeg uzdužnog nagiba, potpuno otpustite papučicu gasa, da po stanju obrtomera shvatite da je motor privremeno potpuno „ugašen“. Jer automobil u tim trenucima „jedri u leru“ i kreće se ugašenog motora (faza Coasting).

A motor će posle toga najćešće potpuno neprimetno da se opet restartuje čim ponovo dotaknete papučicu gasa (ili kočnice). No, ako ste papučicu gasa otpustili na iole većoj nizbrdici od 2-3 % (tj. na nagibu koji je dovoljan da vozilo u leru samo ubrzava dejstvom sile Zemljine teže), menjač će „ostati u brzini“, a motor se neće ugasiti. I to upravo sa razloga bezbednosti, da bi se sprečilo nekontrolisano ubrzavanje vozila. Medjutim, nekako nije ista spoznaja kada se motor tako privremeno „ugasi“ pri brzini 20, 30 ili 50 km/h, kao i kada se privremeno „ugasi“ pri brzini od npr. 140 km/h (tada sam zaista „ostao u čudu“), kao na fotografiji ispod.

No, koliko god se proizvodjač zaista potrudio da kod ovog blagog hibrida osmisli algoritam rada na način da je pri otpuštenoj papučici gasa motor što više vremena u fazi „jedrenja“, a da istovremeno i obezbedi i da se motor ipak ne „gasi“ onda kada je uzdužni nagib puta naizgled mali, ali dovoljan za izvesno ubrzavanje vozila usled dejstva gravitacije (kada je možda celishodnije da u tim uslovima menjač „ostane u brzini“, a da motor radi i da vozilu obezbedi mašinsko kočenje), mislim da se u tome nije baš potpuno uspelo.

Barem u nekim „graničnim situacijama“. Desilo mi se, naime, par puta pri vožnji u koloni na veoma blagim nizbrdicama pri brzinama 50-70 km/h, da mi se motor „ugasi“ jer sam otpustio gas (a da je menjač istovremeno otišao „u ler“) i da je „moj“ Golf počeo blago da ubrzava i da sustiže ono vozilo neposredno ispred sebe. U početku mi je to bilo baš neprijatno.

Ali, kao i sa svakim automobilom sa običnim motorom, tada prosto samo malo prikočite (odmah se aktivira SUS i istovremeno se menjač „vraća u brzinu“). Ili, umesto toga možete menjač samo prebaciti u „Sport“ (desiće se isto, restart motora, a možda i malo jače mašinski ukočite zbog eventualnog istovremenog prebacivanja u niži stepen prenosa). Ili, dok „jedrite“ i sustižete onog ispred, možete samo da prosto aktivirate radarski tempomat. Tada ste postigli i restart motora uz vraćanje menjača u brzinu, a i zbog same aktivne funkcije radarskog tempomata sprečili ste mogućnost da uopšte sustignete ili udarite u onog ispred.

Što se tiče ostalih parametara koje neko vozilo mogu da čine dobrim vozilom, primedbi zaista nemam. Rekao bih da ovaj Golf vrlo lepo leži, a recimo i da na same kočnice Golfa nemam ni najmanje zamerke.  Kao ni na upravljanje. Zvučna izolacija je takodje bez zamerke sa moje strane. A i udobnost je veoma primerena.

Ima jedan zvuk koji sam povremeno primećivao (ako bih malom brzinom vozio otvorenog vozačkog prozora), a mislim da je posledica činjenice da je u pitanju robotizovani menjač. Jer sam u sličnim uslovima sličan zvuk čuo i kod ostalih vozila s menjačima tipa DCT koje sam ranije testirao (ali je čini mi se tamo bio tiši nego kod ovog DSG-a).

Naime, ako idete nekom brzinom kretanja primerenom urbanim uslovima (oko 50-60 km/h), pa otpustite papučicu gasa, a možda i kočite (jer možda prilazite „ležećem policajcu“), onog trenutka kada ste pustili i papučicu kočnice, motor se ugasio i vi ste „u leru“ (recimo sa brzinom 20-30 km/h) prešli preko „ležećeg policajca“, a kada ste opet pritisnuli papučicu gasa (jer ste prošli prepreku), došlo je do restarta motora i jasno se istovremeno svaki put spolja (pošto vam je otvoren prozor) čuje negde iz motornog prostora nešto kao „klik-klak“.

Probao sam to isto bezbroj puta (i bez „ležećeg policajca“), najpre to usporenje, potom vožnju „u leru“ malom brzinom (i ugašenim motorom) i potom ponovno dodavanje gase i svaki put ima jasan zvuk nalik „klik-klak“. Taman da pet puta uzastopno veoma kratko pustite gas i dodate gas, čućete pet puta „klik-klak“.

Pretpostavljam da se radi o „uključivanju kvačila“ robotizovanog menjača po restartu motora i okončanju faze jedrenja tokom kretanja vozila. Naravno, ako vam je prozor zatvoren (ili ima i neke druge spoljne buke ili vam je uključen radio), mislim da šanse nema da ćete to čuti. Nije u pitanju bilo kakva anomalija, već tek očito jedna od „prirodnih osobina“ ove vrste pogonskog i menjačkog sklopa.

Ako bih baš imao imperativ da nešto zamerim (barem konkretnom primerku), na veoma truckavom urbanom kolovozu je nešto uporno „landaralo“ negde napred. Jasno sam to čuo dok sam (otvorenog vozačkog prozora) vozio nekim „katastrofičnim“ beogradskim ulicama. Zvuk je delovao krajnje benigno, metalno „zveckanje“, nalik onom kao kada bi disk pločice u kočione čeljusti stavili bez za to namenskih fleksibilnih „limova“ ili opruga koje imaju funkciju da ih „fiksiraju“ u čeljustima i koje sprečavaju „zveckanje“ pločica na neravnom kolovozu kada su kočnice „otpuštene“.

Baš takav zvuk je bio. Krajnje benigan. Jedva primetan. A meni iritantan. Verovatno je u pitanju neka teška banalnost koja ne traži dosta  vremena da se sanira. Na vozilu sa predjenih samo oko 18.000 km. Još ako se to „landaranje“ iz prednjeg dela vozila povremeno eventualno vremenski poklopi sa onim prethodno opisanim „klik-klak“, malo mi je sve to zajedno bilo čudno. Ali, prihvatam da je sve to do mene, jer sam povremeno suviše veliki sluhista i perfekcionista.

I to je sve. Bilo kakvih realnih zamerki na samu vožnju ili osobine ovog Golfa zaista nisam imao. Tek, kada se „podvuče crta“, mislim da je opšti utisak iz vožnje Golfa sa ovim motorom bio baš veoma dobar. I da  ovaj Golf zaista može vozaču da često izmami osmeh na licu.

O potrošnji

Kako ja tumačim deklaracije WLTP dostupne na internetu, sa ovim motorom i menjačem, Golf bi u gradu mogao da troši oko 7 litara, na autoputu (pri 130 km/h) oko 5,5, a magistralno oko 4,5-5 litara.

Kada sam preuzeo vozilo, prosek potrošnje na prethodnih oko 2.400 km je bio 8,2 litara uz prosek brzine oko 35 km/h, ali je do kraja mog dela testa taj prosek spao na 8,1.

Moj prosek potrošnje je bio 5,6 litara uz prosek brzine oko 47 km/h u kombinovanom režimu na distanci od oko 150 km, a utisak mi je bio da na autoputu pri brzini od 130 km/h troši oko 5,5 litara. Što se tiče urbane upotrebe, nisam imao baš neke reprezentativne čisto urbane uslove, ali, recimo u kombinaciji zahtevnije gradske vožnje i zahtevnih „par krugova oko Avale“, prosek je bio preko 10 litara. Kao što sam znao preći i oko 50 km u kombinaciji pretežne vožnje autoputem (po ograničenju brzine) i nešto manje magistrale (brzo kako je gde moglo) i imati na kraju prosek od samo 5 litara.

Dakle, ovaj Golf može da troši veoma malo za kola ove klase i snage. A može i puno. Sve zavisno kako ga vozite. Ja bih rekao da je ova varijanta potencijalno baš dosta ekonomična. Sigurno ne kao dizel, ali, zaista nije ni daleko od njega. Najveća razlika ostaje samo u urbanim uslovima.

Podsećamo, prema onome što stoji na sajtu uvoznika, po standardima WLTP-a, u mešovitom ciklusu testirani Golf ima deklarisanu potrošnju od 5,2 litara i emisiju CO2 od 119 grama. Za razliku od “običnog“ 1,5 TSI sa 150 ks i 6MT, koji navodno troši 5,4 litra i emituje 123 grama po jednom kilometru. A zbog onih koji su ljubitelji dizela, pomenimo da te istovrsne deklaracije za dizel verziju od 116 KS glase 4,2 l/100 km i 110 g/km, a za jaču verziju od 150 KS 4,4 l/100 km i 116 g/km.

Da li uz takve deklaracije i uz svoju cenu ovaj eTSI ima ili nema energetskog, ekonomskog, „ugodjajnog“, ekološkog i/ili nekog drugog smisla u odnosu na ostale pogonske verzije, jeste pitanje na koje „tačan odgovor“ znaju samo kupci. Oni su ti koji najbolje znaju šta im od pogonskih varijanti najviše i sa kog razloga odgovara.

Za kraj

Možda ovaj Golf ni po jednom od bitnih parametara nije najbolji u klasi, ali, zaista ima niz dobrih osobina i mislim da je u svakoj kategoriji barem u granicama i/ili iznad proseka. Pri čemu ima bogat izbor motora. Nekome će baš sve to i biti više nego dovoljno. A za one zahtevnije tu su GTI, GTD, R i Alltrack. Malo li je za ova današnja, veoma „izazovna vremena“. Kako za automobilsku industriju, tako i za kupce. Šta drugo reći nego „Bravo!“.

Toliko o Golfu od mene. Reč dalje ima Zvezdan.

Da moram da biram jedan-jedini automobil na koji imam pravo da koristim…

To bi bio baš VW Golf, i to samo zato što je nešto veći od Volkswagena nazvanog Polo!

Nema mesta za neke moje posebne impresije, s obzirom na to koliko je temeljno i detaljno Sale opisao ovo vozilo. Ali, mogu i moram da kažem da je Volkswagenov Golf ubedljivo najsvestraniji, najuravnoteženiji, najharmoničniji automobil koji sam ikada vozio. Čak i od Honde Civic (koja je na drugom mestu). Da, naći ćete više modela koji doslednije prate liniju u krivinama, ili imaju za nijansu direktnije upravljanje, nižu potrošnju ili bolju ergonomiju. Međutim, kombinacija osobina je ta koja Golf čini optimalnim izborom.

Pišući svojevremeno o Golfu sedme generacije, koji je tada bio tastov, pa jedno vreme moj, a sada i u posedu mog dragog mlađeg kolege iz firme, kazao sam da je ovaj Volkswagen kao „Najbolja drugarica“ (kako sam i naslovio test), a vožnja „osmice“ je taj utisak potvrdila i pojačala. Jedino što je moglo i moralo bolje, tiče se softvera, menija i generalno funkcionisanja info-zabavnog sistema. Hiljadu puta sam posegnuo za (nepostojećim) BMW-ovim iDriveom, ali njega nema i sve vezano za upotrebu putnog računara mi je bilo stresno i isuviše sitno.

Ono što Aleksandar nije naveo (jer nije ni imao prilike da se „sedmiči“ (vozi „sedmicu“), jeste to da je naslednik tog naraštaja kompakta, u smislu utiska u pogledu ponašanja u vožnji, identičan automobil kao i onaj koji je zamenio. Sve ostalo, Sale je već rekao, i to u formi koja je prikladna za celovečernji program.

Dakle, da nemam prava na posed dva, ili više automobila, birao bih ovaj Golf, samo verovatno s jačim motorom. Ne zato što je ovaj slab, već zato što neretko tegljim prikolicu zbog svojih igračaka, dok je prtljažnik X7-ice relativno skromne zapremine u poređenju s fundusom moje supruge neograničene energije.

Još da se i ja zahvalim doktor Banetu iz klinike Una Residence. Najpre što se s velikim uspehom trudi da izgledam kao da mi je i dalje 44 godine (a bilo je to tako pre deset godina), a onda i zbog toga što nam je dao ovo vozilo da preselimo komšiju Radeta, s Kanarevog na Banovo brdo, i što smo prevezli cement za garažu u Zaklopači…

Aleksandar Dragović, i ovih par redaka,

Zvezdan Božinović

(3827)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

104 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kitittelj

Opaaa konačno Golf! Jedva čekam da pročitam! Hvala redakcijo!

Peja

Imao sam priliku da vozim 1.0eTSI do Rijeke i nazad. I svidela mi se tečna vožnja kao i osećaj snage kao da sam u dieselu. Potrošnja po board računaru je bila 5l, što je odlično (ukoliko je realistično) za 140 km/h na tempomatu većim delom puta. Jedino se dešavalo da trza pri kočenju na malim brzinama i da se adaptivni tempomat ponašao lošije od prethodne verzije.

MRN

Mene je oduševilo kako adaptivni tempomat nežno usporava kada sustignem sporije vozilo. I na njegov rad nemam ni najmanje zamerke. Osim što „ne razumem“ lokaciju-položaj Cancel tastera. Ali, nemoguće je postići da baš svi MF tasteri (oni levo ili dsno, bez razlike) imaju idealan položaj i da je baš svaki lako dostupan pod levim ili desnim palcem.

Kitittelj

Bas sam uzeo kod sebe na sedmici da proverim da li ima onog krckanja koje ste snimili i ne cuje se nista, nema zvukova kad se opipa ceo enterijer, a u pitanju je auto 2013. godiste, dizel.

MRN

I ja mislim da je konkretan primerak zbog nečega bio „faličan“ sa tim „crvčcima“, jer nema šanse da bi VW dozvolio da takav nivo završne obrade bude standard.
Ali mi je taj dogadjaj sa Golfom baš privukao pažnju (na pojavu o kojoj sam davno prestao da mislim), da sam pri kasnijem testu jedno drugo demo vozilo komplet ispritiskao i izgnječio u enterijeru u potrazi za „crvčcima“ 😊

Laki

Sa ovim pogonskim sklopom Golf se vozi samo tako,takav je moj utisak sa prethodnikom.Podrżava i ekonomičnu i svaku drugu vožnju,dok su preticanja i ležanje na “teškim” putevima kao dječija igra.

Balkanboj

Kad pogledam Golf 7 i Golf 8 uporedo, nisam siguran da bih odabrao osmicu. Nešto su zajebali u dizajnu, nije mi skladan. S druge strane, neko od prijatelja mi je „zamerao“ što sam uzeo manuelnu Oktaviju, ali mi nije žao. Iz iskustva prijatelja koji voze VAG program za DSG bih se odlučio ako moram. Iako se oni kunu u taj menjač, kvarovi i popravke poništavaju sve što je dobro. Za Golf 8 konkretno, kolega vozi 2.0tdi dsg 150ks. Stvarno odlično ide. Međutim, ovog proleća je bio skoro mesec i po u servisu zbog neke banalne greške. U prvom momentu automobil… Pročitaj više »

MRN

Od svih tih kvarova koje si pomenuo, najviše mi je jezivo to sa kvarom ključa, kada ostaneš zaključan u kolima.
Mada ni to ostalo uopšte nije za potcenjivanje. Jeste da imaš garanciju ( da to „pokrije“, ako se desi u garanciji ), ali, garancija ti neće „vratiti“ izgubljeno vreme, otkloniti neprijatnosti i maltretman koji si imao ti i/ili tvoja porodica, niti će ti platiti ostale posledične troškove i gubitke koje si imao zbog garantnog kvara.
Drugim rečima, proklet da je svaki slučaj kada moraš da se pozivaš na garanciju. Bolje je da se tako nešto nikada i ne desi.

Balkanboj

Srećom nije bio sam u dvorištu. Ali, sedi zaključan u Golfu, a drugi ključ je u stanu jer je Golf u dvorištu kod prijatelja. Ključ od stana je na poslu u kaseti. Dakle, treba dozvati kolegu s posla da uzme ključ od stana i iz stana donese ključ od Golfa… Sunčan dan.

MRN

Ja sam već pominjao moj slučaj kada je moj prijatelj (vozio je tada prethodnu Oktaviju, sada vozi novu) parkirao, izašao iz kola „samo da na minut skoči do banke“, u kolima smo ostali njegova sestra i ja, a on je u odlasku greškom daljincem zaključao kola. Bilo je leto. Ubrzo je postalo vruće. Htedoh otvoriti prozor, neće. Htedoh otvoriti vrata, neće. Htedoh otključati kola na taster, neće. Sestra mu već počela paničiti. Pozvah ga telefonom, telefon mu ostao u kolima. Ja ne mogu da ti opišem koja je to bila agonija. Razmišljao sam već da pokušam da iznutra razbijem prozor.… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Po meni sedmica (pogotovu Fl) je uz četvortku i keca najlepši Golf, ali ne samo najlepši, već je kvalitet enterijera i pre svega ergonomija dve klase iznad osmice koja izgleda kao neki Hyundai sa svim onim plastikama. Mislim da bi bilo lepo da i testovi Saše Dragovića imaju isti univerzalni sistem ocenjivanja i + – kolonu kao što imaju testovi Pekija. Znam Sašu lično i znam da previše brine o tome šta će da kaže distributer, šta će da kažu ljubitelji brenda, šta će da kažu hejteri, sa jedinstvenim sistemom ocenjivanja bi dobili standardizovanu ocenu od čoveka koji je izuzetno… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Neko sa izbalansiranijim karakterom (poput Golfa) umesto da pisanije s kraja teksta protumači tako što će povezati da „vlasniku portala“, pored tog portala i testnog automobila, nije nužan bilo koji Sale, ma koliko on drag bio (a jeste), već da je mogao i sve sam da odradi. Ali, ne, on se sklonio u stranu i pustio cenjenog druga da iznese stavove i zapažanja bez trunke aspiracije da utiče na iste, a svoje mišljenje je izneo na kraju i s kraja…
Nije Mocart trećerazredni muzikant zato što ja više volim Miroslava Ilića, do mene je 🙂

J4ZZ3R

Pa to ti velim, ide Mocart sat vremena i posle na kraju zavija Miroslav Ilić. Sve smo se razumeli.

Zvezdan Božinović

Znam ja da ti nisi glup, ali manja bi šteta bila da jesi glup, ali da imaš dobru dušu… Od Miroslava, nema dalje hahaha

J4ZZ3R

Ma Vi se računovođe baš razumete u dušu i tako te metafizčke koncepte, da smo mi šejtani malo ljubomorni. Evo ja bih stavio panj na glavu da bi ti njemu tako rado izdao fiskalni račun i to bi jedinica mere bila karakter 🙂
Ali eto da ne kvarim idilu svojim nepatvorenim zlom i trujem portal, Miroslav rocks!

PS Pohvale za redakcijskog fotografa Milića od Mačve koji je zaslužan za poslednju fotografiju 🙂

MRN

Da mi je mišljenje distributera imperativ, tada, između ostalog, na testu Kone ne bih pomenuo i postavio video oko ispadanja DCT menjača iz brzine ( doduše, posle tog testa mi se više nisu ni javili 😀 ). Ali mi zaista jeste veoma bitno da nijednu zamerku ne izvalim olako, pa i o ovom Golfu. A distributer VW-a za mene svakako „nema raspoloživo vozilo“, pa je iz te perspektive potpuno nebitno šta bih napisao ili zamerio. Oko tabela sa ocenama u testu, ja ih i ne čitam, jer ne postoji algoritam za ocenjivanje. Ali konkretne utiske veoma volim pročitati. Što se… Pročitaj više »

Balkanboj

Da, ono što se meni dopada kod VAG grupacije je mogućnost personalizacije rada pojedinih modula. Mnoge stvari kad kupite novi automobil dođu isključene, neaktivne. A one druge koje su aktivne i mene recimo nerviraju mogu da ugasim.
Adapter se zove obdeleven, i pored personalizacije nudi mogućnost dijagnostike i brisanja grešaka, praćenja parametara rada motora u realnom vremenu.

M M

Jedan citat, u vezi potrošnje TSI – TDI: „Znam, „ekonomisti“ će odmah reći da je ovaj eTSI apsolutno „neisplativ“. Jer, primera radi, ne samo da je skuplji za oko 1.250 evra od verzije 2,0 TDI sa 116 KS, već će u smislu dekaracija WLTP za 100.000 km u mešovitom ciklusu potrošiti 1.000 litara više goriva od tog dizela. Ko zna. Moguće da je i tako.“ Tako je možda po „WLTP“. E ako na tom Golfu je prosečna trajna-trajnija potrošnja nešto preko 8L/100, mogu da navedem da to isto za TDi iznosi 4,6-5 (zavisi najviše od sezone). Pri tome ovo je… Pročitaj više »

Izmenjeno 26 dana pre od strane M M
Zvezdan Božinović

To davanje prednosti korejskim markama ni meni nije jasno. Nisam mogao da se načudim gledajući kako korejska vozila cenom nadmašuju Renault, Ford, Opel, Peugeot, Toyotu neretko se približavajući premijum modelima. Ludo vreme i ludi kupci. Što se tiče izbora benzin/dizel, zavisi gde voziš, ako je vozilo uglavnom na putu, razlika je smešno mala. U gradu je značajnija. Opet, dizeli se mnogo lakše kvare (osetljiviji su) i popravke su uglavnom dramatično skuplje. Zato ja za put biram benzince, a za grad struju. Razumem i one koji biraju naftarice, takve su im potrebe, a možda samo vole izražen obrtni moment.

Izmenjeno 26 dana pre od strane Zvezdan Božinović
M M

Ralika je u proseku bar 3L. Na autoputu, možda 1,5-2L. Na običnim otvorenim putevima oko 1,5-2L (najmanje) Jedino nisi u pravu, da se dizeli lakše kvare. Veruj, upravo je obrnuto, i to značajnija razlika, posebno kod VW. Dizel računaj bez problema bar 200 000. Posle 300 000, pametan prodaje. Odlaze periferni sklopovi jedno po jedno, kao alternatori, kompresori klime, DPF, povećana potrošnja ulja i sl…. A s ovim benzinicima, nikad nisi siguran. MOže i to 200 000, a možda ne dobaci ni do 100 000. A zamiosli sad ove benzinjare su većinom neki „hibridi“. Ko će to da popravlja, kupuje… Pročitaj više »

Izmenjeno 25 dana pre od strane M M
MRN

Bez greške sam predosećao da ćeš se odmah „zakačiti“ za onaj deo teksta 😀 Za svakog po nešto 😀
Nadam se da ću jednom imati prilike i za test dizel verzije. Ne zbog potrošnje, već svega, pa i opšteg ugođaja.
A za povoljnost cene Golfa se apsolutno slažem. Nikada cenom bliži konkurenciji .I prosto je greh ne kupiti.

M M

Valjalo bi…. Probaj TDI.
Ako sam ja naveo potrošnju, znaš da je to tako.
I znaš kako vozim. Da sam „normalniji“ bilo bi to niše osetno.
Neki dan prešao 1080 km, bez pumpe. Nasuto 45 l. Grad autoput i brda…. Pa vidi.
Zaboravim povremeno da se gorivo i sipa.

Znaš kad vozim u kolonama po ravnici, sa manje grada, prosečna dnebvna lista od 3,1 do 3,4. Jenostavno neverovatno. Sa klimom. Ovih dana je skoro nemoguće preticati. Neverovatan saobraćaj. I to ovo sa vrndeljom 1,6 TDI 115. Ove 2,0 115 ks, za nijansu više troše.

Izmenjeno 25 dana pre od strane M M
Milan Grozdanović

G4 SDI trosi vise: auto-put oko 6 pri 120 km/h, prosecno mesovito oko 5.
Bas su napredovali u efikasnosti

M M

Ovi TDI zadnjih generacija troše na autoputu 4,9-5,2 na prosečnih (po satu) 140, to bi bila brzina taman da ti kasnije ne dođe čestitka…. I to mu je neka najveća prosečna potrošnja koju realno može da ima, ako ne računaš baš čist grad.
Ova potrošnja zavisi dosta od vremenskih uslova, posebno vetra.

NightRider

Ja juče iz Dojčlanda za hibridnim Jazz-om, kofer na krovu i voznja oko 120, potrosnja 6.2 prosek, kazaljka pada jako brzo. Tu dizel ne bi prelazio 5 litara.

Izmenjeno 24 dana pre od strane NightRider
MRN

Verujem ti ja da aktuelni TDI troši tako malo. Ne moraš me ubeđivati 😀

MRN

A pogledaj koliko uz isti motor (2,0 TDI ) oblik karoserije čini svoje i koliko je Golf energetski superion u odnosu na veće VW modele.
Pri čemu ispada da T-TOC u R Line više troši od Tiguana (što mi nije jasno ).

comment image

M M

Možda je T Roc 4×4 a Tiguan ne.

MRN

Ko zna.
Ali, Golf ih energetski „sahrani“.
A nova Octavia LB ima i bolji Cw od Golfa.

BB

Nije đeni jasno gdje je ovaj Golfa vozio i sa kojim softverom 🤣😂🤣

M M

Evo, našao sam nekad da sam i slikao. Obično je slično. Nekad prebaci 1100 km
Ovde je oko pola autoput, ostalo dosta brda, i grada (možda 100-150km čistog grada)
comment image

comment image

Zvezdan Božinović

Sve to je preskupo u poređenju sa strujom, a plus i osetno više troši po gradu.

M M

Veruj, ovo po gradu troši ko ova benzinjara s testa na otvorenom. Mada šta je „grad“. Neki dan radio je motor bar ceo sat sa klimom, prešao par kilometara (možda 2km), pa je potrošnja u proseku pokazivala opet ispod 10L/100km. Samo mrdneš negde gde hvata 2-3 brzinu, odma je prosek ispod 6. Na struju grad je OK. To i jeste budućnost. Ali, đavola, ja u gepeku imam trotinet. Od kada ga treba registrovati i kacigu koristiti i ne koristim ga. Jadno….. A to je bilo baššš rešenje. Ale čemu meni, kad proselčno dnevno hvatam preko 200km? Nekad 500-600, nekad 100,… Pročitaj više »

MRN

To sa trotinetom u gepeku je zaista (bilo) odlično rešenje. Ali, naši idioti sve moraju da „unište“.
Ako se sećaš, kada se pojavio Pežo 3008 prve generacije ( mislim 2009 ), postojao je baš takav FR promo video, gde je u gepeku 3008-ice bio el. trotinet. Ideš po gradu kolima „do nekle“… a dalje el. trotinetom. Bolje od toga ne može.

M M

A tek ćeš videti kakve će probleme imati Evropa sa strujom i EV. Mislim da i jeste cilj da dođe do totalnog sloma. Već sad je jasno da ovako dalje ne može. Bojim se da će se život ljudi izmeniti, da će struja biti samo želja, čak i u domovima. Užurbano se traže rešenja, luta se. Vodonik-čna „teorija“, metil – etil teorija….. Modularne nuklearke. Najebasmo….. Očigledno, colj je sjebati EU i Rusiju. Mada dok je „žvalavog“ zabole nas ovde. Roka TENT, Kolubara….. dizel ko bog. Još koju godinu, a onda ko zna. Ima tu mesta za jedan extra članak. Malo… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Piši, iznesi mišljenje, nije loše ponuditi razne misli, pa ljudi neka prebiraju za sebe šta smatraju i koliko smatraju da vredi. To je osnovni princip .)

MRN

Ma, ekonomski do EV-a po gradu niko ne može da dobaci. Plus, osećaj fluidnosti u vožnji. Nalik onom kada voziš autić u luna parku 😊 Samo „malo brže“ od toga 😊

M M

Ima i drugačija filozofija po tvom pitanju…..
Koliko je ovaj tvoj Mini skuplji od Golfa (recimo).
Ovaj Golf potroši na 100 000km oko 10 000€ goriva.
Koliko je Mini E skuplji? 20-30 000 € ?
Može li da sastavi a da ostane živ 100 000 km? Realno?
Koliko punjenja treba300-400?? I onda?

Zvezdan Božinović

Nov košta tih desetak hiljada više od Golfa, istina je. Baterija (svih 7 modula) koštaju 13 hilajda evra i važeća je garancija do 160 hiljada km ili 8 godina. Automatski menjač na BMW-u košta otprilike kao set baterija za Mini, s tim da je motor SUS još skuplji od menjača, dok je elektromotor bagatela. Vožnja EV je mnogo elegantnija i zabavnija od bilo kog dizela ili benzinca. Sveukupno, ja se zalažem za raznovrsan izbor i lepo je imati majicu za proleće i leto i jesen i kaput za zimu. Sve spram prilike i prirodnih okolnosti.

M M

Mini i Golf doista nisu ista klasa. Naravno, za grad nema bolje od malog EV. Još ako imaš uslove za punjenje kući….. Nije to poenta. Život se en živi da bi bio Kir Janja. Čisto ekonomski, nema tu nekog opravdanja za nabavku. imaš čist gubitak. To sam mislio…. I ono što navodiš koliko šta košta, malo ti je glupo – laički. Poenta je kupiš ovog Golfa i bar 100 000 si skroz miran. Ja ti kažem i 200 000km u periodu od min 10 godina, nemaš šta da razmišljaš. Oni koji ga kupe posle 200 000 da ne kažem 300… Pročitaj više »

Zoran

ako je tolika garancija, onda će da radi?
kolika garancija (u kliometrima) je za golf sa SUS motorom?

Zoran

nije to baterija za telefon. može da izdrži više od 300-400 punjenja. 😉

Merkurac

Bio je Golf povoljan i pre 7-8 godina, samo 13.500 eur za 1.2 TSI (sedmica pre restilizacije, čišćenje lagera). Da nije bilo tako nikad ne bih smestio dupe u legendu tu.

popovicvl

Konkretno kod Golfa problem je cena. Delovi karoserije, npr kad se otvore vrata kao Dacia. Čak i rođena sestra Octavia ili brat Leon koji su po pravilu jeftiniji imaju duple dihtunge, a da ne kažem da konkurencija ima i plastične okvire pa kad se zatvore vrata ne štrči lim u boji vozila. Ali, može im se uštedeti, 5 eura, 4 vrata, 1.000.000 primeraka 20.000.000 eura samo na dihtunge. Škripanje plastike koji ste i sami prikazali je nedopustivo. Manjak mesta naspram konkurencije, opet samo uporediti Octaviju ili Leon, Focus… Još jedna stvar, kako je prošao na NCAP testu je sramota za… Pročitaj više »

MRN

Moram da priznam da mi je primaklo da je aktuelni Golf naknadno 2022. godine ponovo testiran na NCAP-u, ali, kako ja vidim, oba puta ( 2019. i 2022. ) je dobio po 5 zvezdica i prošao bez značajnih primedbi. https://www.euroncap.com/en/ratings-rewards/latest-safety-ratings/?selectedMake=7318&selectedMakeName=VW&selectedModel=7516&selectedModelName=Golf&nodeId=1455&allProtocols=false&selectedStar=&includeFullSafetyPackage=true&includeStandardSafetyPackage=true&selectedProtocols=51097,49446,45155,41776,40302,34803,30636,26061,24370&selectedClasses=1202,1199,1201,1196,1205,1203,1198,1179,40250,1197,1204,1180,34736,44997&allClasses=true&allDriverAssistanceTechnologies=false&selectedDriverAssistanceTechnologies=&thirdRowFitment=false Ovo za škripanje plastike je meni zaista bio šok. Od svakog brenda bih to pre očekivao nego od VW-a. Možda sam mogao pomenuti i da svetlosni snop LED farova ovog Golfa nije baš potpuno homogen, a istu primedbu na farove je izneo i vlasnik aktuelne Oktavije u testu od pre dve sedmice. I voleo bih videti kakvi su farovi kod… Pročitaj više »

popovicvl

Oba puta bez primedbi, ali pri udarcu se odbio 15-20 m u zid hale gde se testira. Taman kad se skucaš da se odbiješ u suprotnu traku da te pokupi još i kamion i overi ili da upadneš u kanal. Vidi kako to Focus isto godište radi. Zakuca se i ostane u mestu. Drugo, pri bočnom udarcu se otvaraju vratra taman da putnik ispadne. Treće ruka lutke na zadnjem sedištu konstantno prolazi iza zavese da je iseče prozor. Sve je fail teški, ali VW plaća verovatno kome treba i sve je za 5cu. Voleo bih da vidim kako bi prošla… Pročitaj više »

Zoran

Octavia i Golf nisu isti, iako deluju da jesu. To je isti princip kao kada uporediš SuperB, Passat i A4 limuzinu. Isti a potpuno različiti. Korišćeni materijali u Škodi, VW i Audiju nisu istog kvaliteta. Verujem da se desi da primerak Škode nadživi Audija, ali mislim da je to pre izuzetak nego pravilo.

Ceo komentar je bez ikakvog direktnog iskustva, već samo gledanje u specifikacije na papiru, tako da se ograđujem. 🙂

Kitittelj

Sto Superb sa velikim B? „Super BE“?

BB

Srećom…

Jer izgleda da Škode ne krckaju 😜

Kitittelj

Netacno za delove karoserije i za dihtunge. Jedino ovo krckanje koje je gospodin MRN snimio me iznenadilo, napisah gore vec tako nesto nije bilo slucaj sa sedmicom, a ipak mozda je konkretan primerak samo problem.

Rikošet

Golf je kao crna kafa, najobičnija, domaća bez šećera.

Neki ljudi je piju čitav život na isti način, u slično vrijeme, s dubokim uvjerenjem da ih razbuđuje. Rade to po automatizmu.

Kad god im se ponudi alternativu za kafu, pogledaju te koljački i bez riječi daju do znanja da nikad i ni po koju cijenu neće mijenjati navike dok god ima kafe…

I tu jednostavno nema rasprave, kafa nekog razbuđuje, a nekog ne…

Izmenjeno 24 dana pre od strane Rikošet
MRN

Zato ljubiteljima crne kafe sa posebno biranim rečima pričaš o mogućem postojanju i nekih drugih napitaka 😊

Aleksandar Zlatković

Čika MRN kako ste dospeli do testera za AR, vidim da to dobro radite, da li je možda vaša struka vezana za automobile ili ste radili pre u nekom automobilskom mediju? 🤔

J4ZZ3R

Čika MRN je bio Titin vozač, a. verovatno je to postao tako šro je u mladosti pobedio na F1 trci na Kalemegdanu, stara škola.
Ja sam mu inače menadžer tako da ako ste Vi eventualno sa Top Geara ili AMSa meni se javite, samo da znate, da morate da premestite Frušku Goru u mesto sedišta Vaše redakcije, inače od posla nema ništa 🙂

Izmenjeno 24 dana pre od strane J4ZZ3R
MRN

😊😊😊

Aleksandar Zlatković

Kog posla? 🤔

MRN

Ja sam samo čovek sa viškom slobodnog vremena, koji voli automobile ( kao i svi ostali ovde ), pri čemu moja struka nema veze sa ovim. Sve ostalo je samo čisti sticaj okolnosti 😊 Ako ti zatreba šta više od toga, adresa je ( kao i za sve ostale ) ista: deda.mraz.biciklista@gmail.com.

Aleksandar Zlatković

Lepo je što radite ono što volite, ja nisam te sreće, ali svakako volim da bacim pogled na sadržaj Auto Republike.😊

Rikošet

Kao mali je upao u kantu su motornim uljem…

Tada su mu rekli samo „pravo“ 🙂

Rikošet

Ženi sam posolio prvu kafu, istina greškom, ali nije se dala prevariti i danas je džezva rado viđena u mojim rukama…

MRN

Moj pok. otac je jedno vreme pokušavao sve oko sebe da ubedi da je crna kafa ukusnija a i zdravija kada se „zamedi“ 😊

Rikošet

🙂 ideja mu je bila originalna: kafa medovača…

BB

Moj je pio s limunom

BB

Pa čak i kad šoljica škripi? 😜🤣😂

Rikošet

Ih taj zvuk kad keramika dere po keramici, kao kočnice na 911 Turbo.

Pa kad baba srkne kao bokser motor 🙂

Kitittelj

Haha bravo, a realno ima li sta bolje od turske kafe bez secera ujutru da te razbudi?

Rikošet

Šta da ti kažem volim miris, volim okus, ali nikad nije djelovala razbuđujuće na mene…

Tako je, kako je, neki genetski poremećaj vjerovatno ovu moj lozu samo rakija razubuđuje već vijekovima 🙂

Kitittelj

Da, kafa bez rakije – ne ide.

BB

Ja sam huče popiobcrnu kafu i legao oko 4, zamro… Jedva me žena probudila 😉

BB

Zato je moj ćaća bio kupio Ladu boje bijele kafe 😜🤣😂

EsE

Octavia i Leon sa 150 KS pozadi imaju polukrutu osovinu, Golf i A3 multilink.

MRN

Da, pri nedavnom testu za Oktaviju 2,0 TDI je i pisalo da je pozadi polukruta osovina, a ovde u ovom testu i piše da je kod Golfa multilink.

Kitittelj

Mislim da je kod Golfa multilink samo za motore od 150ks na gore, tako je bilo kod sedme generacije bar…

Rikošet

https://www.km77.com/coches/volkswagen/golf/2020/5-puertas/estandar/golf-10-tsi-81-kw-110-cv2/datos

Na 8-ici je i najslabiji 1.0 imao multilink…

Pogledaj stavku Chasis i pod Trasera stoji: Paralelogramo deformable, a ne torzija…

Iako MM kaže da je to ne toliko bitan detalj činjenica da Octavia nema pozadi multilink u kombinaciji sa 150 KS itekako utiče na udobnost putnika na zadnjoj klupi, posebno na poprečnim neravninama na putu ala šine od tramvaja i slično gdje „odbija“ bubrege pozadi…

O dinamičkim prednostima multilinka se već sve zna, tako da ova „podjela“ unutar VW na multilink i polukrutu osovinu nije slučajna. Negdje mora da se napravi razlika između vodonoša i njihovih kopija…

Izmenjeno 22 dana pre od strane Rikošet
MRN

Ako se dobro sećam komentara na testu Oktavije, MM je rekao da je u smislu dinamičkih osobina multilink pozadi svakako bolji, ali da je za puteve Balkana bolje/zahvalnije polukruto vešanje, pošto kod multilinka se vrlo brzo dodje u fazu da uvek nešto „tandrče“.

Rikošet

Znaš kako iz toga ugla je zahvalniji atmosferac nego turbo, zahvalnije je indirektno od direktnog ubrizgavanja, zahvalnije je bez DPF-a nego s DPF-om, bez EGR-a neg s EGR-om, s ručnim mjenjačem negfo s automatskim, s klasičnom ručnom kočnicom nego automatskom… Bio je puno kritičniji prema spominjanju te razlike u vješanju i uopšte činjenice da se to spominje kao bitna stavka… Meni na aktuelnoj Octaviji najviše smeta njena „neudobnost“ i osjetljivost na poprečne neravnine što je posebno izraženo kada se voziš pozadi, jer ti je polukruta ispod sjedišta. Ako gledamo da neko želi da dobije maksimum na svim poljima od svog… Pročitaj više »

Izmenjeno 22 dana pre od strane Rikošet
Kitittelj

Hvala na informaciji, to su znaci promenili.

EsE

Aktuelna Octavia VRS 2.0 TDI, da li ima multilink ili krutu gredu?

Rikošet

Samo je prva generacija Octavie RS iz 2000. godine imala polukrutu osovinu pozadi, a sve ostalo imaju multilink, pa i aktuelna…

Kole

Koliko lud i zaludan moraš da budeš da bi pročitao ovu gomilu teksta koju bi neko pismeniji i racionalniji sveo na 1/4. Golf ko Golf. Solidan i preskup. Dobro je što postoji dizel, jer nema uživanja u vožnji bez dizela.

J4ZZ3R

Znam da je manjak samopouzdanja loš, ali još je lošiji višak samopouzdanja i popovanje onim pred čijim teudom, zalaganjem i rezultatima čovek đakar treba da stoji mirno.
Evo ja sam inspirisan detaljima i preciznošću ovog testa danas uplatio 2024 Golfa VIII 1.5 TSI 150 Style i zahvalan sam autoru na sugestiji. Nakon JCivica, Mazde 3 probamo malo i drugo veliko ime klase Golf.

BB

Jeli krcka?

J4ZZ3R

Ne krcka, bar ne sada dok je nov. Možda je rešeno u kasnijim godinama proizvodnje ili se možda sve „rastrese“ vremenom. Onako na prvu, ne planiram ga voziti svakako predugo… Možda di leta, e sad ako mi se dopadne zameniću za FL u crvenoj boji

BB

Sretno s prodajom… 😉

J4ZZ3R

Pa nisam ga kupio da ga prodajem inače bih uzeo TDI, ali volim da automobil koji vozim ima razvojni potencijal što bi rekao drug MRN.

M M

Opaaaa bato, došlo ti iz du***ta u glavu!
Golf, šta si ono sve pljuvao o Golfu. Jooj joj joj!

Mislim da ti ni sam ne znaš, šta hoćeš. Menjaš kola ko ja ciple.
A onda gore kažeš, nećeš ga prodavati da bi kupio TDI !? A onda dole kažeš, nećeš da držati 2 godine.

Tebi bi trebao staratelj, pri kupovimi.
Pa ako imaš toliko para da menjaš kola ko cipele, što bar ne kupiš pravi auto. Evo iz VW grupe Audi !?

J4ZZ3R

Možeš da posmatraš stvari na takav pojednostavljen način i misliš da ja ne znam šta hoću, a možeš i da razmišljaš da se potrebe različitih ljudi različite i što je još gore promenljive kroz vreme i da se fleksibilni ljudi prilagođavaju. Takođe, ja nikada nisam tvrdio da se razumem u mehaniku, nikad nisam sam promenio ni ulje, ni pločice čak,, ali mislim da se pomalo razumem u finansije, evropsko auto tržište, marketing, tako da ne brini ne gubim ja novac na svojim automobilima ili bar ne gubim puno. Recimo posedovanje Mazde 3 me za 18 meseci koštalo 800 eur tj… Pročitaj više »

M M

Ma uživaj, kad ti je lepo. To se jedino računa.
Reko samo, upoznaj malo i Germanski premojum. Biće ti lepše, kad možeš.

I pusti priču, pukneš ti dobro na tim vozilima, ako ih prodaješ posle 2 godine. Možda si nešto ućario u zadnje vreme, vreme skoka cena i nestašice vozila. Inače, na svakom gubiš bar 20%, bolje reći 30%

M M

Ili možda sledeći put da kupiš pravo auto.
Prodaš Golfa, pa Kupiš Oktaviju, ili Superb. Za manje para dobiješ još 30% auta.

MRN

„Brate mili“, mada si zadovoljni korisnik vozila brenda iz VW grupe, ti nagrdi čoveka kao da je sada kupio Zaporožca, a ne Golfa 😊

M M

Ma Golf je OK. OK bar koliko i Skoda. I po ceni je dobar. Možda mi se dizajn trenutnog primerka ne sviđa. Možda je Oktavija lepša (jes sigurno) a možda i Oktavija nije izgledna. Ali ja kažem na metar, Oktavija je 30% bolja, za nešto manje pare. A eto, veličinom, za ono što radim, Golf bi mi bio bolji. Ma malo ja zahebavam lika….. Oooo, kako je taj kukao na Golfa i Renola….. Elem, da mi treba, B segment, sigurno bi kupio Klia DCI. Bolje nema. Jednostavno nema. Ako ne računaš ovu tvoju „robotiku“ za koju me zabole….. To jes,… Pročitaj više »

MRN

Meni se u njegovoj kupovini Golfa dopada to što se radi o praktičnoj primeni pravila „Ljubav je ljubav, al’ brak je brak“. On kaže da voli Hondu, kao što je i voli, ali, izabrao je Golfa „za brak“. Jer nije video smisao da doda još oko 10 hiljada na cenu tog konkretnog Golfa da bi kupio Hondu (doduše, imaš i Golfa 1,5 eTSI i po ceni većoj od te Honde, pogledaj na Dmotion nedavni test tog Golfa, cena 37.705 ). Što se tiče Clia, DCI 100 je stvarno jeftin, ali i zato jer je oguljen od opreme (i namenjen komercijalnim… Pročitaj više »

M M

A kakva to oprema „fali“? Klio DCI
Ozbiljno pitam, da vidim kolko nisam u trendu.
Taj hibrid kad bi bio jeftiniji od DCI sigurno ga ne bi kupio. NIsmo mi u Parizu

MRN

U bitnome, to je samo stvar ukusa. I po pitanju izbora pogonskog sklopa, a i opreme. I oko toga ne treba tupiti zube.

MRN

Čestitke ! Mislim zaista da si uradio pravu stvar. U smislu samog vozila, motora i opreme. Ekonomski pogotovo. A da si još malo dodao para, mogao si i Octaviu sa istim motorom da kupiš u osnovnoj opremi 😊 Eh, kakva li su ovo vremena došla …

BB

Dodaće on para kad ga proda 😜

Laki

Neka je srećno i blagosloveno.

J4ZZ3R

Hvala Laki, da si zdravo

MRN

Znaš kako kažu: „Nije se rodio ko je narodu ugodio“, tako da utoliko i prihvatam kritiku na (pre)opširnost 😊

BB

Ne može niko preopširno da piše, koliko mogu ja oskudno da čitam 😉

MRN

To sam crtu kod tebe odavno primetio … 😊

Robi

Lepo! Ukratko,Golf je bio i ostao zakon, pravi univerzalac kao sto su i autori rekli. 1.5eTsi sam probao u Leonu,verujem da je Golf ipak malo udobniji,ali oba lepo vuku. Sve u svemu,nisam ljubitelj elektricne kocnice, Dsg-a i ostalih stvari,moj ukus. Za mene je idealno-ce biti idealno pakovanje Scala 1.5tsi,manuelac i muska rucna sa dosta jacom opremom,ali ne MC verzija. Idealno, ugradicu LPG kit, tada svi dizelasi i ostale opcije su sasvim bez veze sto se tice potrosnje,radijusa itd itd,sve sto ide uz to. Malo mora da se ulozi,da bi se posle isplatilo. U nasoj porodici „teramo na plin“ jos od… Pročitaj više »

Alex

Zaista lepa i iskrena recenzija,svaka čast gospodu od mene 5 za pohvalu. Sve je to lepo 1.5 mild Hybrid i pokušaj EU da nas uvede u nekom pravcu ekologije,pokušali su to sa Električnim Auromobilima Al prodaja u EU poslednjih 12 meseci je totalno opala i pretpostavlja se da za 5 god elektro automobili će biti veliki promašaj,recimo jedna Tesla mod. 3 danas se može kupiti u Italiji po ceni od 35k i za 10 tak godina taj automobil bi imao od prilike 300.000 i više KM neka mi objasni neko ko bi to kupio i rizikovao dal će se jednoga… Pročitaj više »

MRN

“ … jedan moj prijatelj iz Nemacke godinje prelazi oko 80.000 km i trenutno 2.0 tdi sa 116 ks presao originalnih 350.000 km …“

Za takve kupce mislim da dizel nema alternative.

Znam da će neko reći da je za komercijalnog kupca koji prelazi toliko kilometre isplativiji EV od dizela.