1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineski HiPhi odlazi u stečaj
Kineski HiPhi odlazi u stečaj

Kineski HiPhi odlazi u stečaj

103
2
Podelite sa prijateljima:

Human Horizons je 2017. godine osnovao kineski preduzetnik Ding Lei (zvani David Ding), koji je u to vreme imao preko trideset godina iskustva u kineskoj automobilskoj industriji, uključujući visoke pozicije (naročito, bio je izvršni direktor alijanse SAIC-GM). Human Horizons je funkcionisao pod markom HiPhi, koja je u početku bila usmerena na vrhunski segment kineskog automobilskog tržišta, a asortiman modela se sastojao od visokotehnoloških i moćnih električnih automobila sa prilično ekscentričnim dizajnom.

Prvi serijski model Human Horizonsa bio je veliki krosover sa tri reda sedišta HiPhi X, koji je ušao na kinesko tržište 2021. godine, zatim veliki fastbek HiPhi Z 2022. godine, krosover srednje veličine HiPhi Y je bio nov prošle godine, a poetak proizvodnje vodećeg sportskog modela HiPhija A bila je zakazana za narednu godinu.

U februaru ove godine, Human Horizons je zatvorio svoju jedinu fabriku u Jančengu, provincija Đangsu, zbog finansijskih problema. Fabrika je izgrađena da proizvodi 150.000 vozila godišnje, dok je prošle godine kompanija prodala manje od 5.000 vozila u Kini. Sedište kompanije je u Šangaju.

Brend HiPhi ušao je na evropsko tržište tek krajem prošle godine, gde je, prema podacima analitičke agencije JATO Dynamics, do danas prodao samo sedam vozila, što znači da je njegov dolazak u Evropu jednostavno nezabeležen.

Glavni razlog za slabu prodaju HiPhija u Kini jeste to što su njegove cene previsoke u poređenju sa konkurentima, koje HiPhi nije mogao da smanji.

Kinesko tržište automobila od prošle godine je u ratu cena, koji je podstakla američka kompanija Tesla, i mnoge mlade kineske kompanije trpe gubitke zbog toga, dok su se Human Horizons ispostavili premali, bez potrebne bezbednosne margine i bez jasne strategije razvoja u slučaju krize.

U februaru se pretpostavljalo da će fabrika Jančeng mirovati šest meseci, a za to vreme je trebalo da menadžment Human Horizonsa pronađe izlaz iz krize. Bilo je glasina da će startap koji tone preuzeti Changan, ali nisu potvrđene. Tačnije, pregovori na ovu temu najverovatnije su se vodili, ali nisu doveli ni do čega.

Takođe, kineski mediji su preneli da je izvesni sumnjiv američki startap iAuto Group bio spreman da uloži čak milijardu dolara u HiPhi, ali je i ova transakcija zastala, iako su HiPhijevi modeli predstavljeni na sajtu iAuto Grupe.

Među potencijalnim spasiocima HiPhija navedeni su i kineski državni auto-koncern FAW i pojedini investitori iz Saudijske Arabije, ali Human Horizons na kraju ni od koga nije dobio novac i juče je pokrenuo stečajni postupak.

Stečajni postupak ne znači automatski i urušavanje Human Horizonsa prodajom celokupne imovine: sud koji vodi slučaj vidi potencijal za reorganizaciju preduzeća i nastavak njegovog rada, ako, naravno, postoji odgovarajući investitor ili grupa investitora. Period neizvesnosti trajaće od šest do devet meseci, nakon čega će modeli HiPhija ili konačno potonuti u zaborav ili se vratiti na tržište – možda pod drugim znakom.

AutoRepublika

(103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Za ove nikada nisam ni čuo, pre stečaja 😊

Matija

U Kini nije obicaj da imovina firme u bankrotstvu bude rasprodana, pogotovu kada se radi o ovako razvijenim automobilima. Radi se o velikoj i organizovanoj imovini, investiranom znanju i velikom broju zaposlenih. Negde u politickom vrhu odlucice se ko ce da ih preuzme.