1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Poslednji Mohikanac
Zanimljivost dana: Poslednji Mohikanac

Zanimljivost dana: Poslednji Mohikanac

2.54K
2
Podelite sa prijateljima:

Poslednje osveženje originalnog Forda Mustanga je bilo jako dramatično u svoje vreme. Pričamo o generaciji koju smo mogli da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1971. do 1973. godine, a kupce je najviše šokiralo koliko je nekada popularni Mustang dobio na dimenzijama.

Možda ne toliko na dužini (bio je za oko 200 milimetara duži od originalnog modela), već zbog podatka da je bio teži za preko 500 kilograma. Ali čak i u takvim uslovima se rodio tračak nade 1971. godine kada je debitovalo izdanje nazvano Boss 351, a mnogi ga danas smatraju „poslednjim Mohikancem“ među Mustangom prve generacije.

Da bismo razumeli zašto je ovaj automobil postao toliko glomazan, potrebno je na kratko da analiziramo politiku unutar samog Forda u spomenuto vreme.

Mustang je bio čedo čuvenog genija za marketing po imenu Li Ajakoka, ali je predsednik firme krajem šezdesetih godina postao Simon „Banki“ Knudson. Stigao je iz General Motorsa, gde se proslavio radom u diviziji Pontiaca, i smatrao je da bi ista strategija mogla da bude uspešna i kod Forda. Ideje Knudsona su se zasnivale na tome da automobil dobije na dimenzijama i na taj način oslobodi više prostora ispod haube za veće i moćnije motore.

Jedan od prvih poteza Knudsona po dolasku u Ford 1969. godine je bio da predstavi dve nove konfiguracije Mustanga kojima bi poboljšao imidž. Jedan od njih je bio Boss 302 i napravljen je radi homologacije za tadašnju seriju Trans Am, a kao što mu ime kaže, pokretao ga je motor radne zapremine 302 kubna inča (5,0 litra).

Drugi je bio možda najslavniji klasični Mustang ikada napravljen, sa značkom Boss 429 (7,0 litara) radi homologacije istoimenog motora u šampionatu NASCAR-a. Oba su bila deo ponude 1969. i 1970. godine, da bi se Ford onda iznenada povukao iz profesionalnog auto-moto sporta.

To je ugasilo bilo kakve nade da će Boss 302 i Boss 429 i dalje postojati (iako je prototip Bossa 302 zapravo napravljen), ali je Knudsen odlučio da ponudi nešto specijalno da bi proslavio poslednje osveženje. Dobio je ime Boss 351 i tokom jedine godine proizvodnje (1971.) je bio najbolji novi Mustang na koji ste mogli da potrošite novac.

Boss 351 je bio dostupan samo na konfiguraciji „SportsRoof“, što je bila Fordova oznaka za profuženi krov u stilu takozvanog fastbeka. Ovaj sam stil nije bio preterano popularan u svoje vreme, iako je definitivno izgledao više sportski od standardnog kupea, a razlog je ležao u veoma lošoj preglednosti zadnjeg dela zbog visoko postavljenih vrata prtljažnika.

Ali barem na momenat to nije bilo bitno i Boss 351 je uspeo u svojoj nameri da privuče dosta pažnje svojom pojavom. Bilo ga je relativno lako prepoznati i shodno tome, razlikovati od svakog drugog Mustanga zahvaljujući posebnoj rešetki hladnjaka, prednjim branikom i haubom, a imao i bočne trake i nekoliko znački. Doduše, sve navedeno (osim znački) se moglo kupiti i na izdanju Mach 1, ali ono „Boss 351“ napisano na boku i pozadi je odavalo o kakvoj aždaji je reč. Enterijer je ostao identičan svim drugim konfiguracijama, ali prava razlika se krila ispod haube.

Kao što mu ime nagoveštava, Boss 351 je pokretao benzinac radne zapremine 351 kubnog inča (5,8 litara). Ford je nudio nekoliko motora takve zapremine, ali je samo jedan nosio isto ime kao i ova specijalna konfiguracija sa ciljem da se izvuče što više snage iz njega. Reklamiran je da razvija 330 „konja“ i maksimalnih 502 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.

Kao što smo spomenuli, Ford je nudio još dva motora iste zapremine sa 240 i 285 „grla“, pa je prednost Bossa 351 bila očigledna. Mogao je da ubrza od nule do 100 km/h za oko šest sekundi i da pređe četvrtinu milje (402 metra) za oko 13,5 sekundi, što su bili solidni brojevi u svoje vreme.

Šta-više, testovi će pokazati da je Boss 351 bio brži nego onaj Ford izdat u paketu po imenu Mach 1 i opremljen legendarnim benzincem nazvanim Super CobraJet, a koji je izrađivan s radnom zapreminom od 429 kubnih inča (7,0 litara), iako je razvijao 45 konjskih snaga manje.

Razlog je ležao u podatku da je Ford ugradio dosta modifikacija u ovo specijalno izdanje na račun ogibljenja, kočnica, menjača i još mnogo toga. Spomenućemo da je Boss 351 koštao 4.124 američkih dolara (oko 31.405 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) ili oko hiljadu najmanjih zelenih novčanica (današnjih 7.615 dolara) više nego bazni Mustang SportsRoof. Fabriku će da napusti 1.806 primeraka.

Bio je to „poslednji ples“ Mustanga visokih performansi nakon čega su debitovali novi zakoni na račun bezbednosti i maksimalnih nivoa izduvnih gasova. Mračni period će trajati do sredine osamdesetih godina dok nije debitovao novi V8 s nadimkom „Small Block“.

Boss 351 je danas izuzetno vredan i poželjan klasik i dobro očuvani primerci se prodaju za iznos koji varira između 40 i 50 hiljada dolara. Međutim, oni restaurirani primerci ili originalni sa skromnom kilometražom, mogu da koštaju i do tri puta više novca…

Zoran Tomasović

(2540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Boss 351 je uvek bio u senci Boss 302 i Boss 429, ali prethodnih godina dobija na popularnosti. Valjda zato sto je pristupacniji jer ova generacija velikih 1971-1973 Mustanga nije nesto popularna kao klasik.
Ovaj Boss 351 je recimo prodat za $192.500 ranije ove godine na Mecum aukciji, doduse na satu ima originalnih samo 800 milja.

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Yankee
Matija

Moj ljubimac je Mustang Mach 1, 1969 – 1970 godina, prethodnik ovog gore.
Gornji model, poslednji u ovoj seriji velikih Mustanga, dobio je pozadi toliko masivan krov da lici na kombi! 🙂

comment image