1. Home
  2. Vesti
  3. Xpeng će lansirati robotski taksi 2026. godine
Xpeng će lansirati robotski taksi 2026. godine
2

Xpeng će lansirati robotski taksi 2026. godine

61
2
Podelite sa prijateljima:

Izgleda su se proizvođači „navukli“ na robot taksije. Zadnjih nedelju-dve smo pisali o tome kako Tesla odlaže prezentaciju svog robot taksija. Čini se da je to trend potekao iz do skora najmnogoljudnije zemlje na Zemlji…

Kineski proizvođač električnih automobila Xpeng će lansirati „visoko konkurentan robot taksi do 2026. godine“. To je ono što piše izvršni direktor kompanije Sijaopeng He na LinkedInu. Takođe koristi priliku da pohvali Teslin softver za autonomnu vožnju FSD, koji će na kraju biti potpuno samovozeći.

– Ovogodišnji FSD je po kapacitetu potpuno drugačiji od Teslinog prethodnog sistema autopilota, piše kratko Sjaopeng.

Štaviše, on kaže da se Xpengova strategija samostalnog upravljanja razlikuje od Tesline. Tesla planira da bude odgovoran za celokupnu uslugu taksi robota od vozila do rada. Xpeng se uopšte neće fokusirati na uslužne poslove u istoj meri. Umesto toga, oslanjaće se na partnere koji će sami upravljati taksi operacijama.

Tokom događaja kasnije ove nedelje, Xpeng će podeliti više o planovima.

Ko zna, možda će se taj robot taksi pojaviti i u Evropi sa znakom čuvene volfsburške „narodne“ marke…

AutoRepublika

(61)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Duboko sumnjam da je moguce napraviti robotaksi na sadasnjem nivou razvoja automobila. Radi se o sledecem: robotaksi mora samostalno da osmatra kompletnu okolinu oko sebe da bi donosio odluke. To je suvise veliki broj potpuno nepredvidljivih faktora koje nikakav kompjuter nece moci da savlada. Moje misljenje je da ce robotaksi biti moguc samo u integralnom kompjuterskom sistemu u kome komuniciraju automobili izmedju sebe kao i grad i automobilimi.

sasa

I ja mislim da trenutno nije moguce predvideti sve okolnosti i analizirati sve situacije na nacin na koji to covek radi. Ono sto jeste moguce, a to je da radi u uslovima koji su ograniceni. Verujem da ce jednog dana vecina automobila biti robotizovana i bez vozaca, ali za to ce trebati vremena. Rimcev taksi ce voziti samo po odredjenim, ogranicenim rutama, nece dolaziti do tacne adrese korisnika vec ce stati na ruti na kojoj moze da se bezbedno krece.