1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Mnogo snage u malom pakovanju
Zanimljivost dana: Mnogo snage u malom pakovanju

Zanimljivost dana: Mnogo snage u malom pakovanju

348
4
Podelite sa prijateljima:

Istorijske knjige kažu da je revolucija takozvanih „mišićavih“ automobila započela 1964. godine kada je Pontiac ugradio glomazni benzinac sa osam cilindara u kompaktni model Tempest i nazvao ga GTO. Uskoro će da započne najslavniji period američke automobilske industrije i trajaće oko osam godina, a svaki proizvođač koji je vodio računa o sebi je imao predstavnika u ovoj klasi.

Međutim, ako se vratimo dovoljno daleko u istoriju, videćemo da su postojali mnogi drugi četvorotočkaši sa sličnom formulom kao i spomenuti GTO.

Nijedan od njih nije ostvario veći komercijalni uspeh, zbog čega su danas uglavnom zaboravljeni, ali na ovaj ili onaj način su inspirisali budućnost. U današnjem izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na jedan baš takav model, a reč je o Chevroletu Impali SS iz 1961. godine.

Chevrolet danas važi za ultimativni američki brend sa glomaznim motorima i dosta snage, pa će vas sigurno iznenaditi kada vam kažemo da tokom prve 44 godine postojanja, uopšte nije imao motor V8, čak ni kao opciju. Oni kupci koji su želeli model iz General Motorsa sa osam cilindara ispod haube su morali da biraju Pontiac ili neki skuplji brend, ali Chevrolet je konačno uvideo da gubi dosta kupaca od glavnog rivala Forda.

To je rezultiralo time da prvi takozvani „Small Block V8“ stigne 1955. godine, a onda je svetlost dana ugledao i luksuzni paket Impala kao opcija na modelu Bel Air tri godine kasnije. Kupci su uglavnom od Chevroleta očekivali jeftino i jednostavno prevozno sredstvo, ali je Impala posedovala dosta detalja sa skupocenih brendova kao što su Oldsmobile i Buick. Pokazala se solidnim uspehom do te mere da će postati zaseban automobil do 1961. godine.

Iste godine je debitovala i potpuno nova generacija koja je prošla s velikim pohvalama. Posebnu pažnju je privukao paket nazvan Sport Coupe sa svojim „balonastim“ krovom zbog čega je i dobio nadimak „bubble“ (mehur, balon).

Iako je i dalje pripadao najvećoj klasi automobila („full size“), Chevrolet je opremio Impalu novim motorima, sa ciljem da posrami čak i sportske četvorotočkaše. Razlog je ležao u popularnosti kulture hot roda, a mlađi kupci su odjednom postale glavne mušterije. Američki proizvođač vozila je za njij spremio posebno izdanje SS (Super Sport) i biće dostupno kao opcija na svakoj verziji po ceni od tek 53 američkih dolara (oko 536 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca). Za navedenu sumu novca, kupac je dobijao čvršću šasiju, modifikovano ogibljenje, veće kočnice i par dizajnerskih detalja (uglavnom na račun hroma).

Međutim, najveća promena se krila ispod haube gde je ponuda startovala sa nekoliko verzija novog motor radne zapremine 348 kubnih inča (5,7 litara).

Nudio se u konfiguracijama sa 305, 340 i 350 konjskih snaga, ali ako biste želeli da budete „glavni baja u selu“, onda biste morali da izaberete Impalu SS sa značkom „409“. Ova brojka je označavala zapreminu motora u kubnim inčama (6,7 litara), a snaga je iznosila 360 „grla“. Uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem, kupe je mogao da pređe četvrtinu milje (402 metra) za manje od četrnaest sekundi, što je bio nečuven broj u svoje vreme.

Testiranje je obavio čuveni američki vozač Den Garni. U spomenuto vreme je vozio za Porsche u šampionatu Formule 1, a kasnije će da stekne slavi kao jedan od vozača pobedničkog modela Forda GT40 na trkama izdržljivosti.

Garni je bio toliko oduševljen Impalom SS da je rekao kako bi, po performansama posramila bilo koji evropski automobil u toj klasi. To je pokazao nekoliko meseci kasnije u Britanskoj seriji turističkih automobila (BTTC), gde je američki model bio brži od farovizovanih Jaguara, ali nije uspeo da pobedi zbog oštećenja na felnama.

Garni se na kraju morao povući u momentu kada je imao veliku prednost. Vratio se godinu dana kasnije, ali su lokalni organizatori diskvalifikovali Impalu SS sa pričom da ne zadovoljava kriterijume homologacije. Garni će ipak tvrditi da su se bojali da domaći Jaguar još jednom ne bude posramljen.

Chevrolet će da isporuči više od 490 hiljada Impala te 1961. godine, ali samo su 453 primerka stigla sa paketom SS. Od spomenute brojke, tek 142 jedinice su imale veći od dva motora. Lako bi bilo zaključiti da je ovaj automobil bio komercijalni promašaj, ali će Chevrolet da nastavi da nudi Impalu SS i narednih godina sa još više snage. Vremenom će paket SS debitovati i na drugim legendama brenda kao što su oni sa oznakama Nova, Camaro i Chevelle.

I koliko je onda Impala SS bio impresivan automobil? Možda je najbolje da pitate one iz uprave marke Jaguar…

Zoran Tomasović

(348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Impala je bila lep auto, pocevsi od ovog modela pa i kod kasnijih generacija. Veliki auto + veliki motor = prava kombinacija. „Garni je bio toliko oduševljen Impalom SS“ – pitam se, kako se na trkama ponasa auto sa preko 5m duzine? Njegov dugacak rep ima poprilicnu masu koja zanosi auto iz krivine.

s mile

Ovaj crni na fotkama, ima klirens od 25cm, čini mi se. Zašto su im automobili bili tako visoki… klirens

Milan Grozdanović

Mozda zbog hoda amortizera?

Matija

Mislim da je to stvar navike, „copy-paste“ sto bih ja rekao.
S tehnicke strane, moguce je da kruta osovina utice na visinu sasije od kolovoza a karoserija lezi na sasiji. Tako se dobija neobicna proporcija: dugacka, vitka karoserija sa klirensom vecim nego kod danasnjih SUVa.