1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Silvia se sprema za preporod?
Nissan Silvia se sprema za preporod?
1

Nissan Silvia se sprema za preporod?

109
1
Podelite sa prijateljima:

Klasa relativno jednostavnih i jeftinih automobila sa dvoja vrata trenutno doživljava krizu. Čak i premijum brendovi ili smanjuju svoju ponudu kupea i kabrioleta, ili odbijaju da ih proizvode uopšte.

Relativno pristupačni (u Evropi i nisu baš) japanski sportski automobili Toyota GR86, Subaru BRZ i Mazda MX-5 izgledaju kao jedinstvena ponuda. Uskoro će im se pridružiti i nova Honda Prelude, iako će imati pogon na prednje točkove. A sada je iz Nissana stigla neočekivana vest: namerava da oživi kupe Silvia!

Ime je prvi put korišćeno 1965. godine: kupe Nissan Silvia CSP311 je u suštini bio varijanta ranog roudstera Nissana Fairladyja, ali samo 554 ih je proizvedeno tokom tri godine.

Prva istinski masovno proizvedena Silvia bila je fastbek generacije S10, proizvedena od 1975. do 1979. Današnji petrolhedi su najbolje upoznati sa kupeima generacije S13, S14 i S15, koji su postali zvezde drifta i uličnih trka tokom devedesetih i ranih dvehiljaditih.

Sve generacije su bile samo sa pogonom na zadnje točkove, a poslednji Nissan Silvia je sišao sa proizvodne trake u avgustu 2002. godine.

Kompanija već ima pristojan i relativno jeftin sportski automobil, Nissan Z (od 43.000 dolara u SAD). Ali potpredsednik kompanije za globalnu strategiju proizvoda Ivan Espinosa rekao je da se trenutno razgovara o mogućnosti oživljavanja kupea Silvia.

Ne ulazeći u detalje, menadžer je rekao da bi u hijerarhiji buduća Silvia trebalo da se nalazi iznad sadašnjeg „Z“, ali ispod odlazećeg superautomobila GT-R-a.

U isto vreme, sportski automobil će ponuditi dobru kombinaciju cene i snage.

Prema Espinosi, da bi Silvia postala model masovne proizvodnje, mora biti zaista globalna i popularna. Ovo će omogućiti održavanje obima proizvodnje neophodnog za profitabilnost. I tu leži „zec“. Činjenica je da su Silvije oduvek bili relativno jednostavni i pristupačni sportski automobili, uglavnom sa četvorocilindričnim motorima (V6 motori su ugrađivani samo na top verziji osamdesetih godina).

Sada će, međutim, kupe biti moćniji, a samim tim i skuplji od Z-a, koji je i sam opremljen trolitarskim V6 tvin-turbo motorom (405 KS, 475 Nm).

Ipak, moguće je da će Nissan Silvia u potpunosti postati električni automobil, ali tada nema nade za brzi debi serijskog automobila. Prema glasinama, čak je i razvoj vodećeg superautomobila Nissana GT-R sledeće generacije zastao upravo zbog očekivanja lakših i efikasnijih trakcionih baterija.

AutoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Ja sve ono super, kad čitao na stranim stranicama , da če biti na struju…ma daj idi 😄