1. Home
  2. Prezentacije
  3. Unapređeni Lucid Air donosi rekordnu energetsku efikasnost
Unapređeni Lucid Air donosi rekordnu energetsku efikasnost
6

Unapređeni Lucid Air donosi rekordnu energetsku efikasnost

143
6
Podelite sa prijateljima:

Električni automobil Lucid Air je popet na proizvodne trake tokom 2021. godine. Model koji je doneo najizdašniju autonomiju bio je i najskublji i kao takav je prvi ušao u serijsku proizvodnju. Jednostavnije verzije su postale dostupne godinu dana kasnije, da bi do početka promocije linije za modelnu 2025. godinu, bilo izvršeno planirano zatezanje bora. Nakon toga je postalo jasno da je Lucid Air postao globalni rekorder u klasi električnih automobila, a kada je u pitanju energetska efikasnost!

Lucid iznosi tvrdnju da je osnovni varijetet Air Pure, a koji dolazi s pogonom na zadnje točkove, najekonomičniji svetski automobil u smislu potrošnje struje. Drugim rečima, verziji Air Pure je potreban svega jedan kilovat sat kako bi prevalio 8 kilometara, mereno sledeći protokol EPA, inače karakterističan za Severnu Ameriku.

Odmah da navedemo i komparativne primere, pa da kažemo da Hyundai Ioniq 6 utroši 1 kWh struje na svakih 6,7 kilometara vožnje, Tesla Model S na svakih 6,4 km, dok Mercedes-Benz EQS s istom količinom „goriva“ pređe 5,2 km. Naravno, konstruktori Mercedes-Benz Vision EQXX-a se neće složiti s objavom Amerikanaca, jer to vozilo s kilovat satom električne energije odjezdi i celih 13 kilometara, ali podsetićemo, u pitanju je eksperimentalni prototip, ne masovno proizveden četvorotočkaš.

S druge strane, sedan Lucid Air Pure je masovno sklopljen model i nudi unapređenu bateriju kapaciteta 84 kWh (umesto nekadašnjih 88 kWh), a tu je i elektromotor sa 436 konjskih snaga na zadnjoj osovini. Deklarisani domet iznosi 676 kilometara, u skladu s protokolom EPA, dok je sa starom baterijom moglo da se prevali dva kilometra manje (674 km).

Vozač uloži 4,5 sekundi od svog života da bi ubrzao od nule do 97 km/h. Iz linije Lucid Aira je izostavljena varijanta s pogonom na sve točkove, dok je modifikacija s dva motora i integralnim pogonom i indeksom Air Touring (sa 450 konjskih snaga) takođe dobila novu baterijuod 84 kWh (umesto nekadašnje od 93 kWh). Tako ista sada može s jednim punjenjem da prevali 653 kilometra, dok je nekada bila u stanju da pređe i 684 km.

Naredna verzija nazvana Grand Touring donosi 830 konjskih snaga i autonomiju od 824 kilometara. Ostaviše joj baterijski kapacitet od 112 kWh. Na vrhu ponude je ekstremna modifikacija koja se zove Lucid Air Sapphire. Prodaje se s tri električna agregata čija snaga u zbiru doseže 1.252 „grla“, što omogućava ubrzanja od ništa do 97 km/h za svega 1,89 sekundi. Domet s jednim punjenjem iznosi 435 milja, pa vi preračunavajte u kilometre (1 milja je 1,618 km).

Sve modifikacije su dobile efikasnije toplotne pumpe. Reći ćemo da je u prošlosti toplotna pumpa bila dostupna samo u varijanti s najviše prestiža (Sapphire). Pored toga, multimedijalni sistem je dobio unapređeni procesor, čije performanse su učinjene trostruko impresivinijim. Naposletku, sistem autonomne vožnje DreamDrive je integrisan u specifikacije serijske opreme. 

Bazični Lucid Air Pure staje 70 hiljada američkih dolara, dok je aktuelno ubeđenje da top verzija Sapphire može biti razmenjena za procenjenih 250 hiljada zelembaća.

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Najbolji e-auto na svetu a bori se sa finansijskim teskocama. Nadam se da ce preziveti.
„Mercedes-Benz Vision EQXX-a se neće složiti s objavom Amerikanaca“ – sa Nemcima se mora razgovarati samo ostro i u oci, kao sa nemackim ovcarom: „mesto!“, „sedi!“, „noga!“, i tsl. Toliko mogu da shvate.

Bungi

Licno mislim da bi za Lucid Air najbolje bilo da ga kupi Tesla i zadrzi kao svoju luksuznu marku.Tada bi Tesla preuzeo od njega ona tehnicka rjesenja koja smatra boljim i suprotno, uveo bi svoja rjesenja u Lucid koja smatra adekvatnijim.

Matija

Apsolutno sam protiv toga da se Tesla umesa u ovu firmu! Lucid Air zasluzuje da zivi i to samostalno. Aktuelna kretanja na trzistu – smanjena potraznja za e-vozilima – dovela su ovu marku u krizu a ne neki tehnicki nedostaci, kojih je Tesla prepun!

Bungi

Ne kazem da je Lucid los auto,naprotiv.Jedan korisnik je izjavio da je to najbolji auto koji je ikad vozio.Mala firma moze da sreze ogromne fiksne troskove koji ugrozavaju poslovanje samo u vlasnistvu neke druge vece,koja ima mnogo visu prodaju.Ilon Mask bi kupovinom Lucida shvatio da njegovi automobili imaju jako losu zavrsnu obradu i mnogo drugih losih inzenjerskih rjesenja.Ti po ovom pitanju razmisljas inzinjerski, ja ekonomski.

Matija

„Ti po ovom pitanju razmisljas inzinjerski, ja ekonomski.“ Neces verovati, meni je ekonomija proizvodnje duboko usadjena u svest! Moj otac bio je ekonomista i od njega sam mnogo naucio o privredi uopste, poslovnim strategijama, marketingu, itd. U Ikarusu sam naucio proizvodnu ekonomiju u praksi – koliko broj operacija i njihov tehnoloski nivo kostaju, itd. Kada sam konstruisao svoj prototip A075 (Ikarusova varijanta „Tare“) odlucio sam se za jeftinu i vec prisutnu tehnologiju proizvodnje autobusa. Tadasnji direktor proizvodnje, Dusan Vranjes, nedavno preminuo, uputio mi je najlepsi i najvazniji kompliment u mojoj karijeri: „Vlado, ovaj tvoj auto mogu da uvedem u proizvodnju… Pročitaj više »

Matija

Bungi, razmisljas kao ekonomista ali ne znas sta se dogadja u svetu autoindustrije. Posle toliko kritike o nedostacima Teslinih vozila, brojnim udesima koje je njegov autopilot izazvao i tiranskoj atmosferi u njegovim halama ne zelim da se Tesla mesa u zivot drugih firmi koje rade korektno! Za Lucid bi jedan neutralan investor bio mnogo bolji nego Tesla ili bilo koji drugi proizvodjac vozila! Bilo je vec slucajeva da su veliki proizvodjaci „priskocili u pomoc“ malima, i sta se dogodilo – pokupili su znanje, rasprodali akcije i napustili jadnika u gorem stanju nego kada su ga preuzeli!