1. Home
  2. Vesti
  3. Softver ponovo muči Volkswagen
Softver ponovo muči Volkswagen
1

Softver ponovo muči Volkswagen

548
1
Podelite sa prijateljima:

Najveći evropski i nemački proizvođač automobila, kompanija Volkswagen već poduže nije u stanju da se izbori s problemima vezanim za razvoj kompjuterskih programa, što će ovaj put dovesti do kašnjenja u lansiranju novih baterijskih aduta koji bi trebalo da budu utemeljeni na arhitekturi SSP.

Inače, VW je tokom poslednjih godina bio prinuđen da reši čitav niz softverskih problema koji su uticali na novu generaciju Golfa, ID.3-a, kao i na s njima povezane modele u okviru mega korporacije. Oni su već rešeni za trenutno ponuđene automobile, ali se navodno tek rešavaju problemi koji su od uticaja na novu generaciju električnih automobila.

Ovo bi trebalo da bude postavljeni na novu platformu SSP (Scalable Sistem Platform), istu onu koja će zameniti postojeći sklop MEB. Prema prvobitnim planovima, pionirski model na novoj platformi je trebalo da bude predstavljen 2025. godine, ali se sada očekuje da će to biti tek 2028. godine.

Istovremeno, nova platforma bi trebalo da ponudi niz važnih inovacija, kao što je podrška za ultra-brzo punjenje ili kompatibilnost sa sistemima potpomognute vožnje na četvrtom nivou (takozvana autonomna vožnja), što su situacije kada vozač zaista ne mora ni na šta da obraća pažnju. Ali se kaže da je razvoj ponovo ometen problemima sa softverom, čiji je razvoj poveren Cariadu, kao delu grupacije Volkswagen zaduženom da u ovom delu poslovanja sve teče glatko.

Međutim, prema onome što se navodi u izveštajima koje potpisuje nemački Manager Magazin, a koji su potvrđeni od strane izvora iz novinskog izdanja Handelsblatta, problemi sa razvojem softvera bi trebalo da odlože premijeru naslednika Volkswagenovog modela s indeksom ID.4, i to na period od čak možda i petnaest meseci. To praktično znači da isti ne bi trebalo da bude uveden u paletu ranije od 2029. godine. Još jedan električni SUV, poznat kao T-Sport, bi trebalo da stigne 2031. godine.

Paralelno s ovom pričom, red je da kažemo da ostali konstruktori iz sastava gigantske grupe Volkswagen planiraju da koriste arhitekturu SSP. Tu najpre mislimo na Audi, Porsche, Škodu, pa i komercijalna vozila VW-a. Stoga je razumno pretpostaviti da će i ove marke propatiti usled muka s kojima se suočava jedinica Cariad.

Međutim, planirano ulaganje proizvođača automobila u modernizaciju platforme MEB može doprineti i odlaganju uvođenja novih modela na arhitekturi SSP, koji će tako imati više vremena da povrati investiciju. Tokom 2026. godine bi trebalo da bude uvedena modernizovana arhitektura MEB+, ona koja će prema zamislima biti na tržištu neko duže vreme.

Pored toga, platforma MEB će uključivati i dugo očekivane pristupačne električne automobile, odnosno dostupni hečbek s oznakom ID.2, kao i još manji osnovni električni automobil ID.1, dok bi cena ovog drugog trebalo da stane čak ispod 20 hiljada evra.

AutoRepublika

(548)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Što ne zatraže pomoć od Istočnih partnera,oni su dobri u softveru i BMSu.