1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Ford je predstavio novitet za Dakar, terenski Raptor T1+
Ford je predstavio novitet za Dakar, terenski Raptor T1+

Ford je predstavio novitet za Dakar, terenski Raptor T1+

113
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Performance i vodeći stručnjaci za terenske trke fokusirali su se ne samo na reli Dakar, već su kreirali i novi Ford Raptor T1+.

Ovaj automobil kombinuje najsavremeniju tehnologiju i dizajn kako bi se nosio sa najtežim uslovima za terenske trke.

Raptor T1+ se može pohvaliti poboljšanim vešanjem i snagom motora od osam cilindara. Automobil je razvijen u saradnji sa kompanijom M-Sport i njegovo vešanje ima amortizere Fox sa mogućnošću daljinskog podešavanja. Felne su dimenzija 8,5×17 inča i obuvene su sa 37-inčnim gumama za sve terene.

Kočnice su Alconovi ventilisani diskovi od 355 mm sa šestoklipnim čeljustima. Maksimalni hod vešanja je 350 mm, automobil ima klirens od 400 mm, širinu od 2.300 mm, minimalnu težinu od 2.010 kg i prednji pristupni ugao od preko 70°.

Ispod haube je modifikovani petolitarski motor Coyote V8, koji je opremljen suvim karterom i posebnim izduvnim sistemom za uslove Dakara. Okvir automobila je napravljen od čelika T45, a karoserija je napravljena od ugljeničnih vlakana, što obezbeđuje funkcionalnost i istovremeno estetski izgled tipičan za Raptor.

„Učešće u trci teškoj kao što je Dakar predstavlja izazov za sve nas u Ford Performanceu, ali nikada nismo bežali od izazova“, rekao je Mark Rašbruk, globalni direktor Ford Performance Motorsportsa.

„Da bismo prihvatili ovaj izazov, udružili smo se sa najboljima na svetu, sa M-Sportom i Red Bullom, i mislim da to pokazuje koliko ozbiljno shvatamo ovaj projekat. Red Bull je kamen temeljac naše globalne „off-road“ vizije – želimo da preuzmemo najbolje i dokažemo svoje sposobnosti na najtežim mestima na svetu. Lekcije koje dobijemo od Raptora T1+, zajedno sa nadmetanjem sa standardnim automobilima na Baja 1000 i Finke Desert Raceu, pomoći će da Raptor bude još bolji za naše kupce“, dodao je on.

„Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu – biće to neverovatna avantura podržati Ford Performance na putu za Dakar sa novim Ford Raptorom T1+“, rekao je Mat Vilson, M-Sportov direktor i menadžer Dakar tima.

„Već smo uradili 10.000 kilometara testiranja u najtežim uslovima koje smo mogli da nađemo, tako da se osećamo spremnim za ovaj krajnji izazov, koji počinje sledećeg meseca u Baji u Mađarskoj.

AutoRepublika

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments