1. Home
  2. Vesti
  3. Land Rover Discovery slavi 35. rođendan uz posebno izdanje i unapređenja
Land Rover Discovery slavi 35. rođendan uz posebno izdanje i unapređenja
2

Land Rover Discovery slavi 35. rođendan uz posebno izdanje i unapređenja

86
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon debija novog Defendera, Land Rover Discovery se pokazao kao siromašni rođak u njegovoj senci. Na primer, 2023. godine prodato je samo 16.750 automobila, dok je Defender pronašao 110 hiljada kupaca. Međutim, Discovery se još neće povući, a sada JLR proslavlja njegov 35. rođendan.

Prva generacija Discoveryja pojavila se 1989. godine i trebalo je da postane „civilizovana“ alternativa klasičnom Land Roveru, za koji je u to vreme izmišljeno ime Defender. Sadašnja peta generacija Discoveryja je debitovala 2017. godine, što znači da proizvodnja traje već sedam godina. Da bi se izazvalo interesovanje za automobil, predstavljena je jubilarna specijalna verzija, koja je postala najbogatije opremljena i najskuplja u asortimanu.

Spolja, Discovery 35th Anniversary Edition se ističe svojom dvobojnom rešetkom hladnjaka i felnama od 22 inča. Sve natpisne pločice i logotipi, uključujući i jubilarne, izrađeni su u Bright Atlasu, a kočnice su ofarbane u sjajnu crnu boju.

Unutrašnjost je takođe napravljena u dve boje, sedišta su obložena perforiranom kožom Windsor. Oprema je najbogatija: prednja sedišta sa električnim pogonom, grejanje, ventilacija i funkcija masaže, klizni panoramski krov, projekcioni displej, bežično punjenje, četvorozonska klima i frižider.

U Nemačkoj jubilarni Diskavery košta od 107 hiljada evra, dok je osnovna verzija 78 hiljada.

Istovremeno je izvršena i mala tehnička nadogradnja. Kao i Defender, dizel verzija D300 ustupila je mesto novoj verziji D350. Snaga linijskog turbodizel „šestaka“ nazvanog Ingenium 3.0 povećana je sa 300 na 350 KS, obrtni moment – sa 650 na 700 Nm, plus je ugrađen  starter generator napona 48 volti.

Ovo je blagotvorno uticalo na vreme ubrzanja do „stotke“: 6,3 umesto dosadašnjih 6,8 s.

Takođe u Evropi ostaje osnovna verzija D250 (3,0 l, 249 KS), a za Ameriku postoje benzinske varijante P300 (2,0 l, 300 KS) i P360 (3,0 l, 360 KS). Automobili su već dostupni za naručivanje.

AutoRepublika

(86)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Ma samo Maserati Grecale

MRN

„Nakon debija novog Defendera, Land Rover Discovery se pokazao kao siromašni rođak u njegovoj senci…“

„Siromašni rodjak“ sa cenom od 107.000 evra ???

😊😊😊