1. Home
  2. Sajmovi
  3. Auto Union Type 52 s motorom u konfiguraciji V16
Auto Union Type 52 s motorom u konfiguraciji V16
1

Auto Union Type 52 s motorom u konfiguraciji V16

182
1
Podelite sa prijateljima:

Nemački koncern Auto Union, koji se smatra prethodnikom modernog brenda Audija, postao je poznat po „srebrnim strelama” još pre Drugog svetskog rata. Radi se o trkačkim automobilima s ogromnim i neverovatno snažnim motorima za ono vreme. Ali ispostavilo se da su pre devedeset godina, na osnovu ovih trkačkih automobila, planirali da proizvedu drumski automobil koji bi mogao da postane preteča automobila klase Gran Turismo!

U to vreme, ovaj projekat nikada nije bio realizovan, ali je sada otelotvoren u metalu.

Nesuđeni „hiperautomobil” je bio zaveden pod oznakom Type 52, a nezvanično se zvao Schnellsportwagen, odnosno „brzi sportski automobil”. Pretpostavljalo se da će limuzina sa središnje postavljenim motorom imati dobre rezultate u maratonskim takmičenjima kao što su Mille Miglia ili Le Mans.

Ovaj model je dizajnirao, uostalom kao što je i „srebrne strele“, konstruktorski biro Ferdinanda Poršea. Sada je izrada automobila poverena specijalizovanoj engleskoj kompaniji Crosthwaite & Gardiner. Međutim, prvo je bilo potrebno pažljivo prikupiti svu dokumentaciju (prvi crteži datiraju iz 1935. godine), koja se proteklih godina proširila po arhivima. Ali na kraju se ispostavilo da Auto Union Type 52 nije baš onakav kakvim je bio zamišljen pre nekih devedest godina.

Limuzinu krasi aerodinamičnu siluetu, dok se oba para vrata otvaraju suprotno smeru kretanja. Paneli karoserije su napravljeni od aluminijumskog lima. Schnellsportwagen nudi unutrašnjost s tri sedišta, i u kojoj se vozač nalazi u sredini, dok su putnici sa obe strane u odnosu na onog koji upravlja. Vozilo ne pruža drugi red sedišta, ali ima mesta za prtljag i dva rezervna točka. Glavna razlika između izrađenog automobila i originalnog projekta se ticala agregata, što je podrazumevalo značajne promene.

Činjenica je da je u početku trebalo da se koristi šesnaestocilindarski motor sa kompresorom iz trkačkog automobila Auto Uniona Typea 22, radne zapremine 4,4 litra, ali u sputanom obliku, to jest sa 200 KS i 436 Nm najvišeg obrtnog momenta, kao i sa smanjenim stepenom kompresije.

Međutim, sada je Audi imao samo motor od trkačkog automobila po imenu Auto Union Type C, a koji takođe ima 16 cilindara i mehanički kompresor, ali donosi zapreminu od celih 6,0 litara. Kao rezultat toga, kada se koristi mešavina metanola, razvija 520 KS. Menjač je, naravno, mehanički.

Kako bi se omogućila ugradnja ovog motora, međuosovinsko rastojanje je moralo biti značajno povećano, pa se došlo do 3.315 umesto 3.000 milimetara, a težina praznog vozila je povećana sa procenjenih 1.300 na 1.450 kilograma. Automobil je dugačak 5.390 mm, širok 1.780 mm i visok 1.660 mm.

Ali šasija je reprodukovana prema crtežima. Inženjeri su još tridesetih godina prošlog veka razvili originalno okretno postolje koje se razlikovalo od „srebrnih strela“. Umesto poprečnih opruga, pojavile su se uzdužne torzione šipke, a frikcioni amortizeri su zamenjeni hidrauličnim. Rezervoar za gorivo se nalazi ispod sedišta, sve kočnice su tipa doboš.

Jedinstveni Auto Union Type 52 je debitovao na Gudvudskom festivalu brzine. Na vrh brda će ga voziti višestruki pobednici Le Mansa 24 sata Tom Kristensen i Hans-Joahim Štuk.

AutoRepublika

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Sad znam od koga je McLaren F1, Ferrari i Doking XD ukrao raspored sjedenja.Smjestaj vozaca u sredini jeste dobar za upravljivost ali nije praktican za luksuzne limuzine.Nije mi logicno da u drugom redu nema sjedista vec samo rezervne gume.?Dok Tatra ima motor pozadi koji previse opterecuje zadnju osovinu ovaj Union ima motor centralno pozadi ali predug.Mislim da bi pogon iz Citroena Traction Avant V8 postavljen pozadi centralno,pojacan mehanickom kompresorom bio odgovarajuci.