1. Home
  2. Vesti
  3. Dizajn sledeće generacije Citroena C4 mogao bi biti zasnovan na konceptu Oli
Dizajn sledeće generacije Citroena C4 mogao bi biti zasnovan na konceptu Oli
1

Dizajn sledeće generacije Citroena C4 mogao bi biti zasnovan na konceptu Oli

357
1
Podelite sa prijateljima:

Sadašnji Citroen C4 je debitovao 2020. godine i u ponudi ima verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (dizel i benzin) i potpuno električnu.

Prema izveštaju Jato Dynamicsa, Evropljani su prošle godine kupili 59.696 jedinica, što je 5% manje nego preprošle. Istovremeno, u prvih pet meseci ove godine ovde je registrovano 27.396 jedinica, što je 4% više nego u preiodu januaru-maj lani.

Sada francuska kompanija, koja pripada auto gigantu Stellantisu, razvija sledeću generaciju C4.

Britanski Autocar izveštava o tome kakav će biti ovaj novi model, citirajući šefa odeljenja za dizajn Citroena Pjera Leklerka. Prema njegovim rečima, proizvođač namerava da „na put pusti automobil koji je veoma sličan Oliju“.

Reč je o neobičnom i veoma smelom konceptu Citroenu Oliju, koji je debitovao krajem septembra 2022. godine.

Izložbeni automobil je lagani električni pikap-transformer, kreiran za „eru štedljivosti“. Pozicioniran je kao porodični automobil za svakodnevnu upotrebu, koji istovremeno ima neograničen radni vek.

Oli ima haubu i krov napravljene od izdržljivih kompozitnih panela sa punjenjem od recikliranog kartona – veoma su lagani i mogu da izdrže težinu odrasle osobe.

„Pikap“, čija je težina praznog vozila samo 1.000 kg, opremljen je trakcionom baterijom kapaciteta 40 kWh, a njegov domet je 400 km.

Vredi napomenuti da su neke karakteristike Olija već primili novi Citroen C3, namenjen evropskom tržištu, kao i C3 Aircross, koji je debitovao u drugoj polovini prošloga meseca.

Verovatno će sličan dizajn branika, rešetke hladnjaka, LED optike i, naravno, ovalnih logotipa marke dobiti i budući krosover C4 sledeće generacije.

Prema rečima Pjera Leklerka, predstojeći novi proizvod treba da bude funkcionalan i inovativan, dok će se takav krosover prodavati po ceni dostupnoj „svima”.

Očekuje se da će se novi C4 i dalje nuditi u povišenom liftbek formatu ili će postati kupe-krosover. Nismo ni mi sigurni da li ima razlike između ova dva pojma…

Premijera novog C4 najverovatnije će se održati 2027. godine. Očekuje se da će biti zasnovan na platformi Smart Car u vlasništvu Stellantisa, koja je takođe osnova za već pomenute evropske C3 i C3 Aircross, kao i krosover Opel Frontera koji je od nedavno u prodaji. Moguće je da će novi model takođe podeliti svoju tehnologiju sa svojim rođacima.

AutoRepublika

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sacuvaj Boze! Pravi Kvazimodo! Lik iz starog filma „Zvonar Bogorodicine Crkve“

comment image